Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2018 18:04

Αιολικά Πάρκα και διασυνδέσεις στο Αιγαίο: Παράγοντας Εθνικής ασφάλειας και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ στο 2ο Risk and Security Forum

O Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργεια ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος συμμετείχε στο 2o Risk and Security Forum που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γουδή.
Tο Risk and Security Forum συγκεντρώνει κάθε έτος ειδικούς σε θέματα Εθνικής ασφάλειας και στρατηγικής από τον επιστημονικό, στρατιωτικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο.
Φέτος, ο κ. Λαδακάκος πραγματοποίησε την κεντρική παρέμβαση στο στρογγυλό τραπέζι για την Εσωτερική και Εξωτερική Ασφάλεια, παρουσία εκπροσώπων της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Χώρας και πολιτικών.
Η πρόσκληση της ΕΛΕΤΑΕΝ στο συνέδριο αυτό, καταδεικνύει ότι γίνεται πλέον αντιληπτός ο στρατηγικός ρόλος της αιολικής ενέργειας για την ασφάλεια της Χώρας.

Η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ επικεντρώθηκε σε δύο άξονες:
την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, νησιωτικού και θαλάσσιου, και τη μαζική ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο χώρο αυτό,
την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου και την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της Χώρας.
Η προώθηση των δύο αυτών αξόνων πολιτικής επιτυγχάνει κρίσιμους στόχους:
Ενεργειακή θωράκιση του ευαίσθητου γεωγραφικού χώρου του Αιγαίου γεγονός που ενισχύσει την πολιτική ασφάλειας. Η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτρενεργειακής τροφοδοσίας των νησιών του Αρχιπελάγους και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτά. Τα αιολικά πάρκα, λόγω του διασπαρμένου χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με υποδομές αποθήκευσης και ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν την ιδανική λύση.
Ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και ειδικά του χώρου του Αιγαίου πελάγους. Κατ’ αρχάς, το Αιγαίο πέλαγος, με το αιολικό του δυναμικού, μπορεί να καταστήσει την Χώρα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και έτσι να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Αυτό, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πολύ μεγάλων, ξένων και Ελληνικών, επενδύσεων σε αιολικά πάρκα και διασυνδέσεις στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενισχύει τη διεθνή σημασία της περιοχής.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην αξιοποιήσει τον απολύτως βεβαιωμένο εθνικό ενεργειακό πόρο της: το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο πέλαγος.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες των προτάσεων της ΕΛΕΤΑΕΝ για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό προς το 2030, η διαβούλευση για τον οποίο ξεκινά σήμερα με την εναρκτήρια ημερίδα που οργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Φωτογραφία από την ομιλία του Π.Λαδακάκου στο 2ο Risk and Security Forum

H ΕΛΕΤΑΕΝ ιδρύθηκε το 1990 με την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Είναι μέλος και εθνικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope (πρώην EWEA). 
Η ΕΛΕΤΑΕΝ διατηρεί και υπηρετεί διπλό σκοπό:
επιδιώκει την προαγωγή της επιστήμης και έρευνας στον τομέα της αιολικής ενέργειας και παράλληλα
προσπαθεί να εκφράσει και να προωθήσει αποτελεσματικά τα ενδιαφέροντα του κλάδου της αιολικής ενέργειας.
Μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ γίνονται εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και επιστήμονες.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2