Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2020 07:54

Απάντηση Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στον Απ. Πάνα για τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις εστίασης

Κοινοποιείται η υπ’ Αρ. Πρωτ. 65142 - 24-06-2020 Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην υπ’ αριθ. πρωτ. 6289/07-05-2020 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Να ληφθούν γενναία μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών της εστίασης».

Με την εν λόγω Ερώτηση, ο κος Πάνας ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να διευκρινίσουν ποια ειδικότερα μέτρα, πέραν των μέχρι τότε εξαγγελθέντων, προτίθενται να λάβουν για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού στις επιχειρήσεις εστίασης.

      Από τη μέρα κατάθεσης της Ερώτησης μέχρι σήμερα όπου ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων απέστειλε απάντηση, έχουν εξαγγελθεί μέτρα υποβοήθησης ή τουλάχιστον προσπάθειας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δε δείχνει να επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις.

     Ως προς μερικά από αυτά τα μέτρα τα οποία αναφέρονται και στην Απάντηση του Υπουργού, κου Γεωργιάδη, ο κος Πάνας κάνει το εξής σχόλιο:

  • Στο πρώτο εργαλείο ρευστότητας που ενεργοποιήθηκε, «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το δανειοδοτικό πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) αποτέλεσε μια δυσάρεστη εμπειρία για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση. Παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία (μέχρι και 17 έγγραφα ζητούνταν) και τις αυστηρές προϋποθέσεις (εμπράγματες εξασφαλίσεις) πάνω από 100.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για δάνεια 10 δισ. ευρώ, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να εγκρίνει τις 10.150 αιτήσεις, συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου 1,29 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με δάνεια εγγυημένα κατά 80% από το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνολικού ύψους 16,5 δισ. ευρώ, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι προκαλείται χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. ευρώ στις αιτήσεις των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτώση τζίρου στην αγορά θα κυμανθεί στα 50 δισ. ευρώ για το 2020, εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εφαρμογής των εργαλείων ρευστότητας.
  • Όντως ο ΦΠΑ μειώθηκε από το 24% στο 13% σε αρκετά προϊόντα πρώτης κατανάλωσης που περιλαμβάνουν και προϊόντα εστίασης όπως ο καφές, αλλά όμως αυτό δε σημαίνει οριζόντια μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, που στη μεγάλη πλειοψηφία παραμένει στα ίδια επίπεδα, παρά τα αιτήματα των επιχειρηματιών.
  • Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει γίνει σημαία της Κυβέρνησης. Θέση μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι πρέπει σαν ποσό να αυξηθεί διότι είναι στιγμή είναι η μόνη χειροπιαστή λύση ρευστότητας στην οποία μπορούν να βασιστούν οι επιχειρήσεις.
  • Τέλος, η αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν είναι το καθαρό ποσό που τελικά λαμβάνουν οι εργαζόμενοι 800 ευρώ αλλά πολύ λιγότερα. Σε κάθε όμως περίπτωση, η ενίσχυση αυτή δε λύνει το πρόβλημα. Πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και να μπει φρένο στην ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων. Αλλιώς, η εκ περιτροπής εργασία και η ημιαπασχόληση με αμοιβές εξαιρετικά χαμηλές ήρθαν για να μείνουν.

Αναλυτικά η Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει ως εξής:

‘’Αθήνα, 24-06-2020

Αριθ. Πρωτ. : 65142 - 24-06-2020

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 6289/07-05-2020»

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Απόστολος Πάνας σας γνωρίζουμε τα εξής :

Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε από την πρώτη στιγμή αποφασιστική δράση για να μετριάσει τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ειδικότερα, η αντίδρασnη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επικεντρώνεται σε πέντε προτεραιότητες:

  1. Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού

Με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναστείλουμε κατά τη διάρκεια της έντασης της υγειονομικής κρίσης τη λειτουργία ορισμένων κλάδων εμπορικής δραστηριότητας. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε σταδιακή αποκλιμάκωση και η εφαρμογή τους θα αναθεωρηθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο.

  1. Διασφάλιση της τροφοδοσίας της αγοράς και της λειτουργίας των υπεραγορών τροφίμων • Προχωρήσαμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τροφίμων, ρυθμίζοντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ατόμων. § Μειώσαμε το ΦΠΑ από 24% στο 6% για τα είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής, ένα μέτρο που ισχύει τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Παράλληλα, ορίσαμε ανώτατη ποσότητα διάθεσης των παραπάνω προϊόντων ανά άτομο. § Με το άρθρο 5 του Ν. 4681/ΦΕΚ Αˊ 74/27-03-2020 δόθηκε η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρω προϊόντων σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω προϊόντα θα διατίθενται μόνο στην ελληνική επικράτεια. § Ενεργοποιήσαμε μέσω του ΓΕΜΗ την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεμάτων σε προϊόντα ατομικής προστασίας και υγιεινής, καθώς και προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων), καθώς και αυγών.

3. Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας

Παράλληλα με τους ελέγχους για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, προχωρήσαμε στον έλεγχο των εταιριών σε όλο το φάσμα διακίνησης υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η μη δήλωση των αποθεμάτων, για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, ενώ πραγματοποιήσαμε και ελέγχους σε άλλους τομείς της αγοράς όπως τα καύσιμα. Επιπλέον, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αποφασίσαμε την απαγόρευση της συνομολόγησης ή της λήψης περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας συνεχίζονται. • Αναβαθμίσαμε σε χρόνο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το τηλεφωνικό κέντρο 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και προχωρήσαμε στην ενίσχυση της πλατφόρμας e-Καταναλωτής, σύμφωνα με την ΠΝΠ Α΄ 75/30.03.2020. Το μέτρο αυτό στοχεύει αφενός στη συγκράτηση των τιμών, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων. • Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 16.03.2020 έως και 04.06.2020 ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει πραγματοποιήσει 10.081 ελέγχους, που αφορούσαν κυρίως στην εφαρμογή των διατάξεων περί διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς λόγω του κορονοϊού.

4. Εξασφάλιση ορθών πρακτικών για τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού άμεσα, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ήδη από τα μέσα Μαρτίου εκκίνησε σχετικές έρευνες αφενός αναφορικά με σημαντικές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων στα διάφορα σημεία παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης, αφετέρου δε σχετικά με τις ελλείψεις των εν λόγω προϊόντων. Η Επιτροπή προέβη επίσης στη σύσταση ειδικής ομάδας κρούσης Covid19_Competition για το σχεδιασμό και συντονισμό των ερευνών της σε διάφορους κλάδους της οικονομίας που παρατηρούνται προβλήματα όσον αφορά τις τιμές και τη διαθεσιμότητα προϊόντων. Η Ε.Α. θα συνεχίσει να επεμβαίνει, όπου και εάν κρίνεται απαραίτητο, ως αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των διατάξεων του ν.3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ και θα τιμωρεί αυστηρά οποιεσδήποτε παραβάσεις, σε αγαστή, άμεση και συνεχή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και με άλλες δημόσιες αρχές.

5. Στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και της οικονομίας

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ συμμετέχοντας στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματική εφαρμογή της επενδυτικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (Coronovirus Response Investment Initiative), προχώρησε στην απαιτούμενη προετοιμασία προκειμένου να διαμορφωθεί επαρκές πλέγμα δράσεων, καθώς και στην εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής τους. Το πλέγμα των οριζόντιων αυτών δράσεων καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και το σύνολο των κλάδων και τομέων πολιτικής που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων τίθενται σε εφαρμογή οι εξής δράσεις: § Η δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) διευρύνθηκε με ταχύτατες διοικητικές διαδικασίες έτσι ώστε να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημικής έκρηξης του COVID-19. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα δανειοδότησης κεφαλαίων κίνησης για τους κλάδους που πλήττονται, συνδυασμένο με την επιδότηση των τόκων για διάστημα 2 ετών. Οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ τα οποία, με τη συμμετοχή των Τραπεζών, αντιστοιχούν σε δάνεια προς τις επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ενώ οι πόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την επικείμενη αύξηση ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, δύναται να φτάσει έως 2 δισ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής έληξε την Πέμπτη 28 Μαΐου. Συνολικά υπεβλήθησαν 98.622 αιτήσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης των δανείων. Μέσα στο διάστημα των 7 εβδομάδων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιολόγησε 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1.400 εκ. ευρώ όπως είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1.290 εκ ευρώ ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών. § Από 3 Ιουνίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), με αρχική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους (ΕΣΠΑ). Οι πόροι του Ταμείου θα οδηγήσουν, αρχικά, σε εκταμιεύσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους. Tα δάνεια θα είναι εγγυημένα κατά 80% από το Ταμείο, σε ποσοστό 40% του συνόλου των δανείων που χορηγεί κάθε τράπεζα σε ΜμΕ και στο 30% για τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη υπό ευνοϊκούς όρους, καθώς είτε απαιτούνται, από τις επιχειρήσεις, σημαντικά μειωμένες εξασφαλίσεις, είτε συνδυάζονται με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, το μέτρο δύναται να επεκταθεί με τη χρηματοδότηση του Ταμείου με επιπλέον 1 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει σε συνολικά δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. § Η δράση Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Πληγέντων λόγω COVID-19. Το συγκριμένο μέτρο προβλέπει επιχορήγηση κατά 100% των πληρωτέων τόκων για όλα τα επιχειρηματικά ενήμερα δάνεια (τοκοχρεωλυτικά, αλληλόχρεοι, κλπ.) των ΜμΕ, όλων των κλάδων που έχουν πληγεί, για τρεις μήνες. Πρόκειται ουσιαστικά για άμεσο κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις, καθώς για 3 μήνες, πρώτον, έχει ανασταλεί η καταβολή των δόσεων των δανείων και δεύτερον, καλύπτονται οι τόκοι των δόσεων αυτών μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 750 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». § Ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), που έχει συσταθεί με πόρους του ΕΣΠΑ (ειδικότερα από το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») ύψους 100 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα οδηγήσουν σε εκταμιεύσεις νέων δανείων επενδυτικού σκοπού ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό αναμένεται να βγει στην αγορά τον Σεπτέμβρη. § Ενεργοποιήθηκε από 2/4/2020 η Δράση ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής προς επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου που απασχολούν 1 μέχρι 500 εργαζομένους. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης προϋπολογίζεται σε 1 δισ. € εκ των οποίων 900 εκατ. € θα καλυφθούν από πόρους ΕΣΠΑ. Οι αιτήσεις στην διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκαν στις 19 Μαΐου. § Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων που απασχολούν έως είκοσι άτομα προσωπικό, που επλήγησαν από την πανδημική έκρηξη του COVID-19, για το διάστημα 17 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Το τελικό ποσό της δράσης βάσει των υποβληθέντων αιτήσεων διαμορφώθηκε στα 379.167.200 ευρώ και αφορά σε σύνολο 473.959 δικαιούχων. Ο προϋπολογισμός της δράσης καλύπτεται από πόρους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση». Δικαιούχος που χορηγεί την αποζημίωση κατά την έννοια του Κανονισμού 1303/2013 ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΔΟΥ). Στις 20/5/2020 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψε δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, § Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα - πιθανά κρούσματα κορονοϊού (Κινητές Μονάδες), συνολικού π/υ 10,8 εκατ. ευρώ. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες μας και τα υπόλοιπα Υπουργεία, ενώ θα λάβουμε επιπλέον μέτρα, εφόσον κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της νόσου COVID-19.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ’’

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2