ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήριαστην οικογένεια και τους οικείους της γυναίκας, για τον απάνθρωπο χαμό της. Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των τελευταίων μηνών. Η οργή και η αγανάκτηση για τα θύματα πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη σκέψης αλλά και συλλογικής δράσης. Το φαινόμενο έχει αιτίες και δεν είναι «ουρανοκατέβατο».
Ηδολοφονία, όπως και η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός πηγή τους έχουν το «δίκαιο» που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης. Σε αυτό το έδαφος γεννιούνται η αλαζονεία, η υποτίμηση της φίλης ή του φίλου, του συναδέλφου, του συντρόφου, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υποτίμηση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται συμπεριφορές επιθετικές και εχθρικές ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που έχουν τις ίδιες έγνοιες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα.
Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, που οφείλονται απλά στην προβληματική προσωπικότητα του κάθε δράστη. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που η ρίζα του φτάνει πιο βαθιά, στην ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία. Η ανισότιμη αυτή θέση αποκτά όλο και πιο σύγχρονες εκφάνσεις, όπως για παράδειγμα η πρωτιά στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Στην ουσία της είναι μια ύπουλα καμουφλαρισμένη, ψευδεπίγραφη «ισότητα» που εντείνει την εκμετάλλευση των γυναικών, με στόχο να εκτοξευτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι γυναίκες καταδικάζονται να ζουν με πολύ χειρότερους όρους, γεγονός που εντείνει την ανισοτιμία τους. Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί είναι συνεπώς το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία συνεχώς οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Σήμερα, στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, προβάλλεται ως διέξοδος η κάλπικη ατομική επιτυχία, αλλά και τα στρεβλά πρότυπα στις διαπροσωπικές σχέσεις, που στηρίζονται στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλον, στο πλαίσιο του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.
Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.
Το ΚΚΕ αποκαλύπτει όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν επικίνδυνους δολοφόνους και βιαστές, παλεύει για την ανατροπή τους!
Πρόκειται για τους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται και για τη δραματική έλλειψη στοιχειωδών κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης. Πρόκειται για τους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται για την αστυνομική αυθαιρεσία και τον κρατικό αυταρχισμό, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.
Δεν ανεχόμαστε να ακούμε για τα θύματα, τις υποκριτικές κραυγές όλων αυτών που ευθύνονται για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στην πολύμορφη βία. Δεν είναι μόνο υποκριτικές, αλλά και εξοργιστικές οι κραυγές της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που κινούνται στις ράγες της ΕΕ, αφού με τη δική τους πολιτική δημιουργούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες ανθίζουν αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.
Η κυβέρνηση σταθερά σε κάθε νέο θάνατο μιας γυναίκας επικαλείται τις υπάρχουσες δομές ως απαύγασμα της πολιτικής της για την προστασία δήθεν των κακοποιημένων γυναικών , κρύβοντας ότι η λειτουργία 44 συμβουλευτικών κέντρων, 19 ξενώνων φιλοξενίας και μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα σε όλη τη χώρα, κι αυτά με λειψό προσωπικό και συχνά προβλήματα στη χρηματοδότηση, είναι …σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα επικεντρώνονται σε πλευρές που αφορούν την ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων αυτών και των δραστών τους.
Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη, κατά την επιμέτρηση της ποινής, το κίνητρο του δράστη και η σχέση του με το θύμα, να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής ενός συγκεκριμένου θύματος.
Παράλληλα όμως αναγνωρίζει πως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν την προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία.
Η προστασία των γυναικών από το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, στη συμβίωση, στην ερωτική σχέση, απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν απαιτούμε μόνο την τιμωρία των δραστών από τη Δικαιοσύνη!
Καλούμε τις γυναίκες να γίνουν πρωταγωνίστριες της ζωής τους, να κάνουν το βήμα να συμμετέχουν στο συλλογικό αγώνα, για να διεκδικήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, μέχρι την ανατροπή του σημερινού εκμεταλλευτικού βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, και την οικοδόμηση των κοινωνικών προϋποθέσεων που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.
ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΣΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ