Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αφεψήματα και τα οφέλη τους στη ζωή μας
Στο πλατό της εκπομπής «Όλα για τη ζωή μας» βρέθηκε σήμερα η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα, η οποία μίλησε για τα αφεψήματα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το χειμώνα.
«Τα αφεψήματα είναι ροφήματα που προέρχονται από το βρασμό βοτάνων και φυτών. Το πόσο θα καταναλώσουμε είναι ανάλογα την καφεΐνη που έχει, αν μιλάμε για τσάι», είπε η κ. Βαγιώτα.
Τσάι (πράσινο, μαύρο, βουνού): Η διαφορά τους είναι στο ότι το βουνού δεν έχει καφεΐνη – Το τσάι matsa έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά – Το τσάι βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Κρόκος Κοζάνης: Μπαχαρικό, πολύτιμα συστατικά.
Χαμομήλι: Ηρεμιστικές, τονωτικές, αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες.
Φασκόμηλο: Χρήση με μέτρο γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση – Όχι στην εγκυμοσύνη, στον θηλασμό, στην παιδική και βρεφική ηλικία.
Τίλιο: Ηρεμιστική, χαλαρωτική, διουρητική δράση – Αποφυγή στην εγκυμοσύνη λόγω των υψηλών επιπέδων πτητικών ενώσεων που περιέχει.
Λουίζα: Αρωματικό, φαρμακευτικό φυτό – Βοηθάει στο άγχος, σε μυϊκούς σπασμούς.
Ματζουράνα, Μέντα, Θυμάρι (κοινές ιδιότητες): Να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.
Μελισσόχορτο: Ανήκει στην οικογένεια της μέντας – Το «αντικαταθλιπτικό» της φύσης
Δυόσμος: Αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στο αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, τη στοματική υγιεινή, την ψυχική υγεία. Σε μεγάλες ποσότητες έχει τοξική δράση.
dete.gr