Π. Τσακλόγλου: “Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη στον e-ΕΦΚΑ δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη”  (video)

Π. Τσακλόγλου: “Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη στον e-ΕΦΚΑ δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη” (video)

Τρεις πλατφόρμες από τον ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στην ΕΡΤ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου καλεσμένος στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου μίλησε μεταξύ άλλων για την κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, το επίδομα ανεργίας καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις που ετοιμάζονται για το επίδομα μητρότητας, την απασχόληση συνταξιούχων αλλά και τις συντάξεις με οφειλές.

Για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ο κος Τσακλόγλου δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι τελείως ξεκάθαρο: Νομοθετούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, διαμαρτυρίες γίνονται, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποια πράγματα που είναι νόμιμα και κάποια που δεν είναι. Καλύτερη διαφήμιση για τα μη δημόσια πανεπιστήμια δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος πέρα από αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες σε ορισμένα ΑΕΙ. Θέλουμε να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα. Οι καταλήψεις παρακωλύουν τη λειτουργία του ίδιου του πανεπιστημίου και πρέπει να είναι εκτός κανονικότητας.»

Για τον Κατώτατο Μισθό
Για τον κατώτατο μισθό ο κος Τσακλόγλου δήλωσε ότι υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και μια επιτροπή ειδικών η οποία επεξεργάζεται τα υπομνήματα των κοινωνικών εταίρων, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα, η οποία εισηγείται στην υπουργό Εργασίας και αυτή με τη σειρά της εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο όπου λαμβάνεται και η τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το νόμο, ο νέος κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου, αλλά γνωρίζουμε ότι πάρα πολλά άτομα, ειδικά εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα οποία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αρχίζουν να εργάζονται νωρίτερα. Γι’ αυτό το λόγο φέτος, όπως και πέρυσι, ο νέος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου, – κάτι που καλό θα ήταν να νομοθετηθεί ώστε να ισχύει σε μόνιμη βάση.

Για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα
Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπάρχουν δύο διακριτά προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ένα βραχυχρόνιο και ένα μακροχρόνιο.  Το βραχυχρόνια έχει να κάνει με ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα καλυφθούν με μετακλήσεις εργαζομένων από άλλες χώρες.  Το μακροχρόνιο έχει να κάνει με το ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.  Αυτή τη στιγμή ίσως να έχουμε ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία τα κατευθύνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι σε επαγγέλματα τέτοια τα οποία πραγματικά τα έχει και πολύ μεγάλη ανάγκη η οικονομία, αλλά επιπρόσθετα δίνουν και ικανοποιητικές απολαβές.

Για το επίδομα ανεργίας
Ο Υφυπουργός Εργασίας ερωτώμενος για τα επιδόματα ανεργίας τόνισε σκοπός του είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης ώστε να μη μειώνεται απότομα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων όταν αυτοί περιέρχονται σε κατάσταση ανεργίας και ψάχνουν για νέα εργασία.  Όμως, ενώ οι εισφορές ανεργίας είναι αναλογικές προς το μισθό, το επίδομα ανεργίας έχει συγκεκριμένο ύψος για όλους ενώ, αντίθετα από ότι συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το ύψος του επιδόματος είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής του.  Στόχος των αλλαγών που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας είναι αφενός η διαφοροποίηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να μη μειώνεται πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο των ανέργων σε σύγκριση με το βιοτικό τους επίπεδο όταν ήταν εργαζόμενοι αλλά και χρονική διαφοροποίησή του, ώστε να παρέχεται ισχυρό κίνητρο στους ανέργους να βρουν κατάλληλη εργασία το συντομότερο δυνατό.

Για την ασφαλιστική ικανότητα
Ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη αναφέροντας: «Οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, δηλαδή οποιοσδήποτε πολίτης ζει νόμιμα στη χώρα, έχει πρόσβαση και μάλιστα δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας. Πριν από τα Μνημόνια αν κάποιος δεν είχε πληρώσει τις εισφορές του δεν είχε καμία απολύτως κάλυψη. Επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας άλλαξε η νομοθεσία ώστε να μπορούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Αυτό για το οποίο συζητάμε τώρα είναι ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Στην περίοδο της πανδημίας και εξαιτίας της μεγάλης μάχης που δίναμε τότε κατά του Covid στα δημόσια νοσοκομεία, δεν θέλαμε να πηγαίνει κόσμος σε αυτά, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Γι’ αυτό δώσαμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα και στους ανασφάλιστους. Η περίοδος Covid, έχει τελειώσει και πρέπει να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα.» Ο Υφυπουργός μάλιστα έκανε έκκληση στους ασφαλισμένους που έχουν μικρές οφειλές να ξεκινήσουν άμεσα είτε τη διαδικασία πληρωμής, είτε τη διαδικασία ρύθμισής τους.

Έρχονται τρεις πλατφόρμες από τον ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα
Κλείνοντας ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποκάλυψε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ θα έχει έτοιμες τρείς πλατφόρμες: η πρώτη θα δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες δικαιούνται να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα μητρότητας το οποίο αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό για εννέα (9) μήνες, η δεύτερη θα είναι η πλατφόρμα δήλωσης των εργαζόμενων συνταξιούχων και τρίτη θα δίνει τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη όσοι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: taxheaven.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό