Παράνομη «εκλογή» Μουσταφά Τράμπα στα τζαμιά της Ξάνθης. Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ

Παράνομη «εκλογή» Μουσταφά Τράμπα στα τζαμιά της Ξάνθης. Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είχε προγραμματιστεί, το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την προσευχή στα τεμένη της Ξάνθης, οι μουσουλμάνοι της περιοχής συμμετείχαν στην ”εκλογή” του Μουσταφά Τράμπα στη θέση του εκλιπόντα Αχμέτ Μετέ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της “Συμβουλευτικής”, στη -δια βοής- διαδικασία συμμετείχαν 7.320 πιστοί, ο Μουσταφά Τράμπα έλαβε 4.750 ψήφους ‘εναντι 2.750 του Μουσταφά Κάμο. Την τελετή που ακολούθησε τον αποτελεσμάτων τέλεσε ο Ιμπραήμ Σερίφ ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε πανηγυρική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο 48χρονος Τράμπα από τον Εχίνο, μέλος του ΚΊΕΦ, αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του.

 

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Που αναφέρει εκλογή Μουφτήδων η Συνθήκη της Λωζάνης ;

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Με ανακοίνωσή του το βράδυ, σημειώνει:

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί, για μία ακόμη φορά την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Είναι άξιον απορίας σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία, συστηματικά, παραβιάζει η Τουρκία, αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη εκλέγονται.

Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας υποδείξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια.

Ως γνωστόν, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών.

Ο νόμος αυτός δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη.

Πλαίσιο πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Η Ελλάδα, ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης.

Θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν αφανισμένης Ελληνικής Μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.

Συγκρατείται μάλιστα, ότι η Τουρκία προέβη σε σχετική ανακοίνωση λίγες ημέρες μετά τη θλιβερή επέτειο των «Σεπτεμβριανών» του 1955, κάτι που, αν μη τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για αναστοχασμό από την πλευρά της Τουρκίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε οποιαδήποτε εκλογή και παρέμβαση Τουρκίας

Την ημέρα της “εκλογικής” διαδικασίας στα τεμένη της Ξάνθης επέλεξε ο πρώην Υφυπουργός και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης για να υπενθυμίσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείζον ζήτημα.

Μετά από μια εβδομάδα που προηγήθηκε και χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση, πανελλαδικά και τοπικά, ο πρώην Βουλευτής επισημαίνει την κάθετη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε παράλληλα διαδικασία ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στη ΝΔ για τους χειρισμούς τους στο ζήτημα που, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν επιχειρήματα στην πλευρά των ακραίων του Προξενείου

Την ίδια στιγμή οι διαρροές που έγιναν την Τετάρτη από τα κεντρικά του κόμματος αναφέρουν: “Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι σε παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Θράκη είναι σαφείς. Κανένας βουλευτής ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες “εκλογής μουφτή” που οργανώνει.”

Η δήλωση Γιαννακίδη:

“Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή.Τέτοιες παρεμβάσεις όμως δεν τις σταματάς ούτε τις απονομιμοποιείς με έναν ανεπαρκή νόμο χωρίς διαβούλευση. Πρέπει να κάνουμε από μεριάς μας ότι μπορούμε για να κερδίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά της μειονότητας, όσων τουλάχιστον δεν έχουν εργαλειοποιηθεί από το Προξενείο.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επί των οποίων υπήρξε σημαντική σύγκλιση στην Επιτροπή είναι ξεκάθαρες: όχι άμεση εκλογή του Μουφτή, καθώς αυτός δεν είναι μόνον θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και δημόσιος λειτουργός που ασκεί δικαιοδοτικά καθήκοντα. Στην διακομματική Επιτροπή είχαμε προτείνει τη σύσταση ενός ευρύτερου Συμβουλίου, του οποίου η σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, και να εξασφαλίζει την ευρύτατη αποδοχή της μειονότητας. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, ως προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή, εν πολλοίς αναπαράγουν τις υφιστάμενες διατάξεις, που είχαν κριθεί στην Διακομματική ανεπαρκείς και από τη Ν.Δ.

Η Ν.Δ υπαναχώρησε από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στην διακομματική επιτροπή για τη Θράκη το 2021, όπου υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση να επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τις διατάξεις αυτές αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα απολύτως στάδιο διαβούλευσης κατά τους μήνες που ακολούθησαν την κατάθεση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.Ο κοινός στόχος έπρεπε να είναι διατάξεις που να εξασφαλίζουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα να εμποδίζουν την εργαλειοποίηση του θέματος από το τουρκικό προξενείο.”

Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για τις θέσεις που έχει εκφράσει με σαφήνεια και στον πιο επίσημο τόνο ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό