Παρουσίαση του Ενεργειακού Master Plan του Δήμου Ξάνθης

Παρουσίαση του Ενεργειακού Master Plan του Δήμου Ξάνθης

Με αιχμή του δόρατος τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής από Καύση Βιομάζας 1MW στον Δαφνώνα, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ξυλοκάρβουνου, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, παρουσίασε το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο Δράσης – Master Plan Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Ξάνθης.

Μαζί του, οι εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου που ανέλαβε το Σχέδιο, Χαράλαμπος Κουκλίδης και Στέργιος Δακουράς, αλλά και ο πρώην αν. Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, επικεφαλής της νομικής υποστήριξης του έργου.

Ο Δήμαρχος, ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόσο για την έγκριση του Master Plan, όσο και για το γεγονός ότι ήδη υπάρχει ωρίμανση μελετών για την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της διοίκησης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και ήδη αποδίδει καρπούς στο μείζον θέμα της ενεργειακής επάρκειας των Δήμων, στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης.

Επισήμανε τη σοβαρή και συστηματική προσπάθεια που κάνει η διοίκηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ σχετικά με τη Μονάδα στον Δαφνώνα, σημείωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης πρωτοπορεί καθώς εδώ και δύο χρόνια έχει μπει στη διαδικασία της αξιοποίησης της βιομάζας, μια λύση την οποία πρόκρινε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και αναφέρθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης. «Έχουμε αποδείξει ότι εμείς μιλάμε με πράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα που σε λίγο καιρό θα καταθέσουμε πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη Μονάδα αποτελεί ένα βιώσιμο έργο, θα εξυπηρετήσει γενικότερα, όλες τις περιοχές της Περιφέρειάς μας, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας», δίνοντας έμφαση στην ανταποδοτικότητα του έργου στους πολίτες, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες που διανοίγονται για την ενεργειακή αξιοποίηση, που θα συμψηφίζει την ενεργειακή κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια με κτίρια και εγκαταστάσεις του δήμου.

Ο μηχανολόγος μηχανικός Χαράλαμπος Κουκλίδης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα του Δημάρχου Ξάνθης να χρησιμοποιηθεί η βιομάζα των δασών της περιοχής μας που αποτελεί και το βασικό της χαρακτηριστικό. Με την επιλογή αυτή επιτυγχάνεται παράλληλα, ο καθαρισμός αλλά και η προστασία του δασικού μας πλούτου. Το όφελος από αυτήν τη Μονάδα υπολογίζεται από 200.000 έως 450 χιλιάδες ευρώ ετησίως και θα παράγει την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια 2000 κατοικιών. Το ύψος της επένδυσης είναι 6 εκατ. ευρώ, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα προκηρύξει χρηματοδοτικό εργαλείο για την ένταξη αντίστοιχων έργων.

Επίσης, στον ίδιο χώρο (πρώην εργοστάσιο ξυλοκάρβουνου) προβλέπεται μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, η οποία θα μπορεί, επίσης να συμψηφίζει με τις ενεργειακές καταναλώσεις του δήμου. Το κόστος της υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και το όφελος της, στις 500 χιλιάδες ευρώ, ετησίως, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή, θα καλύπτει την ανάγκη για ενέργεια σε 1000 κατοικίες.

Το επόμενο βήμα για τον Δήμο Ξάνθης είναι η αναβάθμιση κτιρίων και συγκεκριμένα των: 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το 2ο Λύκειο, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Ασπίδα», το Κλειστό Δημοτικό Γήπεδο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, ένα έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ, μέσα από το ΕΣΠΑ.

Σε προτεραιότητα έχει θέσει ο Δήμος τον σχεδιασμό μιας Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας για το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Δήμου και επίσης να συμψηφίζει και με άλλα δημοτικά κτίρια και ταυτόχρονα θα παράγει θερμική ενέργεια, καλύπτοντας σε ποσοστό 50-60% των αναγκών της δημοτικής αθλητικής υποδομής: για τη θέρμανση πισίνας και χώρων και για ζεστό νερό. Υπολογίζεται να είναι 230 KW θερμική και 185 KW ηλεκτρική και μπορεί να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Κολυμβητηρίου σε 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Ξυνίδης ανέφερε ότι η προσέγγιση του ενεργειακού master plan του Δήμου Ξάνθης έγινε με έναν αποκλειστικά τεχνοκρατικό επαγγελματισμό, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει μια στοιχειώδης λογοδοσία για έναν σχεδιασμό που θα αποδώσει ουσιαστικά στην κατεύθυνση της ενεργειακής βιωσιμότητας του δήμου Ξάνθης.

Σημείωσε ότι το Σχέδιο έχει εγκριθεί «μετ’ επαίνων από τους πιο σκληρούς τεχνοκράτες των υπηρεσιών που την παρέλαβαν» και υπογράμμισε πως με την ολοκλήρωση της μελέτης για τη Μονάδα, «θα είμαστε έτοιμοι για την προκήρυξη του έργου -άρα δεν πρόκειται για κάτι φανταστικό, αλλά για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό