ΠΑΣΚΕΔΙ: Ποιοι κρύβονται πίσω από τις Αγωγές του GEA;
Η ιστορία έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό περιστατικό τον Νοέμβριο του 2002, όταν η τότε GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ (σήμερα γνωστή ως GEA), που είχε συσταθεί το 1993, αναζητούσε απεγνωσμένα για εννέα χρόνια το «χρυσό κλειδί» που θα της άνοιγε τις πόρτες του κλάδου της εστίασης. Αυτή η ευκαιρία της δόθηκε τελικά από την ΠΟΕΣΕ μέσω ενός περιβόητου μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2002. Εκείνη την εποχή, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ ήταν ο Παναγιώτης Γκόφας, γνωστός ως ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας Χαμόδρακας στη Θεσσαλονίκη.Γ
Γιατί φοβάται ο κ. Καββαθάς το ΠΑΣΚΕΔΙ κι όπου βρεθεί κι όπου σταθεί του επιτίθεται;
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2002 και συνεχίστηκε και το 2006, περιλάμβανε δεσμευτικές υποχρεώσεις και για τις δύο πλευρές. Από τη μία, η ΠΟΕΣΕ ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώνει τα μέλη της, να παρέχει στους οργανισμούς λίστες των επιχειρήσεων που ανήκουν στα σωματεία της και να αποστέλλει σχετικές επιστολές για τη διευκόλυνση της είσπραξης των δικαιωμάτων. Επίσης, ανέλαβε να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θεωρούσε χρήσιμη για την εφαρμογή του μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, οι οργανισμοί δεσμεύτηκαν να αποδίδουν στην ΠΟΕΣΕ ποσοστό 3% από τις εισπράξεις των καταστημάτων, ως αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρείχε.
Η απόκρυφη συμφωνία του 2002-Γιατί τα καταστήματα Εστίασης αιμορραγούν από αγωγές;
Γνωρίστε τους υπαίτιους:
Ωστόσο, υπήρχε ένα νομικό ζήτημα: η ΠΟΕΣΕ, ως μη κερδοσκοπικός φορέας, δεν μπορούσε να εκδίδει νόμιμα παραστατικά για τις εισπράξεις. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, δημιουργήθηκε η ΠΟΕΣΕ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, επιτρέποντας έτσι την «νόμιμη» διαχείριση των προμηθειών.
Γιατί κανείς δεν μιλά για το Μνημόνιο του 2002;
Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, αν και υπογράφηκε το 2002, παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, επιτρέποντας στην ΠΟΕΣΕ να συνεχίζει να λαμβάνει προμήθειες. Η αποκάλυψη αυτής της συμφωνίας ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους τα καταστήματα εστίασης έχουν πληγεί τόσο σκληρά από αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, με τις διεκδικήσεις να περιλαμβάνουν αναδρομικά πέντε ετών, που μεταφράζονται σε ποσά της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Το Μνημόνιο που διέλυσε την Εστίαση: ΠΟΕΣΕ και GEA σε μυστική συνεργασία;
Για όσους επιθυμούν να ανατρέξουν στο παρελθόν, μπορούν να θυμηθούν ποιες περιοχές επλήγησαν πρώτες από τους ελέγχους των συγκεκριμένων οργανισμών από το 2003 και να κατανοήσουν πως τίποτα από αυτά δεν ήταν τυχαίο. Εξάλλου οι ως άνω εικονιζόμενοι, μαρτυρούν τις περιοχές τους. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις των τότε διοικούντων της ΠΟΕΣΕ, όπως του κύριου Καββαθά και άλλων, αποκαλύπτουν πως υπήρχε ένας καλά οργανωμένος μηχανισμός για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, εις βάρος των καταστημάτων εστίασης.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΚΕΔΙ στους Προέδρους των κατά τόπους Πρωτοβάθμιων Σωματείων μελών της ΠΟΕΣΕ.
Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια!!!
Η συνδικαλιστική δράση, ειδικά στον χώρο της εστίασης, έχει μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα συνδικάτα λειτουργούν με σκοπιμότητες που απέχουν από τα συμφέροντα των μελών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Προτρέπουμε, λοιπόν, τους Προέδρους και τη Διοίκηση όλων των κατά τόπους Σωματείων, μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), να διεκδικήσουν επίμονα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου των ετών 2003 και 2004. Τα συγκεκριμένα πρακτικά περιέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες που μπορούν να φωτίσουν το σκοτεινό παρελθόν της Ομοσπονδίας και να αποκαλύψουν ενδεχόμενες παρατυπίες και σκιές στον τρόπο λειτουργίας της.
Συγκεκριμένα, τα πρακτικά που πρέπει να αιτηθούν είναι τα εξής:
-
Πρακτικά 4ης Συνεδρίασης Δ.Σ. 5/8/2003
-
Πρακτικά 5ης Συνεδρίασης Δ.Σ. 28/8/2003
-
Πρακτικά Νο 51, 52, 53 Έτους 2003
-
Πρακτικά Νο 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 και 61 Έτους 2004
Αυτά τα έγγραφα είναι κρίσιμα για να κατανοήσουμε τη διαχείριση των ετών εκείνων και τις αποφάσεις που ενδεχομένως επηρέασαν τον κλάδο της εστίασης για χρόνια. Αν, ωστόσο, οι αρμόδιοι επικαλεστούν πως τα έγγραφα δεν είναι διαθέσιμα λόγω παρέλευσης πολλών ετών, αυτό θα αποτελεί σαφή υπεκφυγή. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να απευθυνθούν στο ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης), το οποίο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και υποστήριξη.
Είναι αναγκαίο, τα μέλη και οι πρόεδροι των Σωματείων να αναλάβουν την ευθύνη να αναζητήσουν την αλήθεια και να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη τους. Η έλλειψη διαφάνειας και η πιθανή εμπάθεια προς την ΠΟΕΣΕ δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αποκατάσταση της πραγματικότητας. Σε περίπτωση που κάποιοι πρόεδροι λειτουργήσουν με σκοπιμότητα υπέρ της ΠΟΕΣΕ, οι καταστηματάρχες – είτε μέλη των Σωματείων είτε όχι – πρέπει να πιέσουν δυναμικά για να αποκαλυφθεί τι σημαίνει “πληρωμένος συνδικαλισμός” και πώς αυτό το είδος συνδικαλισμού έχει καθηλώσει έναν ολόκληρο κλάδο σε αδράνεια.
Αυτός ο αγώνας για διαφάνεια και λογοδοσία δεν είναι απλά θέμα δικαιοσύνης, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την αναζωογόνηση του κλάδου της εστίασης και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και υγιούς συνδικαλιστικού περιβάλλοντος. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Η αλήθεια που αποκαλύπτεται είναι σκληρή, αλλά και αναγκαία για να κατανοήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου την πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, η ιστορία θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται με τους ίδιους αρνητικούς πρωταγωνιστές.
Πηγή: paskedi.gr