«Πέρα από την Καλλίπολη: η αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μικράς Ασίας»

«Πέρα από την Καλλίπολη: η αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μικράς Ασίας»

BEYOND GALLIPOLI: The ancient Greek heritage of Asia Minor

Έκθεση στο Πανεπιστήμιο της Queensland στη Brisbane της Αυστραλία

«Η έκθεση «Beyond Gallipoli: The Ancient Greek Heritage of Asia Minor» διοργανώθηκε προς τιμή των 100 χρόνων της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, της «Μεγάλης Καταστροφής» και τον διωγμό των ελληνοφωνων Χριστιανών από τη σύγχρονη Τουρκία το 1922-1923», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. Η έκθεση ετοιμάστηκε υπό την επίβλεψη της υφηγήτριας αρχαίας ελληνικής ιστορίας και γλώσσας του Πανεπιστημίου, Δρ Amelia R. Brown.  «Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες από την άλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βρήκαν νέες εστίες στις ακτές της Αυστραλίας. Η έκθεση αυτή αποτελεί φόρος τιμής στο ρόλο το οποίο έπαιξαν οι πρόγονοί τους στη δημιουργία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας».

«Οι περισσότεροι αυστραλοί γνωρίζουν» για τη Θρακική Χερσόνησο, «τη Καλλίπολη, αλλά λιγότεροι γνωρίζουν για τη μεγάλη αρχαία ελληνική κληρονομιά του Ελλησπόντου, των Δαρδανελλίων και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας, της αρχαίας Ανατολίας,» σύμφωνα με τον ιστότοπο της έκθεσης https://antiquities-museum.uq.edu.au/beyond_gallipoli

«Οι ακτές της Μικράς Ασίας κατοικήθηκαν από Έλληνες από τα τέλη της Εποχής του Χαλκού [late Bronze Age], με τις κύριες πόλεις της Ιωνίας όπως η Σμύρνη να ακμάζουν μέχρι τον 10ο αιώνα πΧ. Από την Κλασσική Εποχή και στην Ελληνιστική Εποχή, οι τέχνες, η γλώσσα και ο πολιτισμός των Ελλήνων μετακινήθηκαν προς ανατολάς, μέχρις ότου την Ρωμαϊκή Εποχή τόσο η επαρχία της Ασίας [η Μικρά Ασία] με πρωτεύουσα την Εφεσό», και η πλειοψηφία της Ανατολίας να είναι ουσιαστικά ελληνική.

«Η αρχαίοι Έλληνες δήλωναν πως ο επικός τους ποιητής, ο Όμηρος, ήταν από τη Σμύρνη, ή έστω από τη γειτονική Κολοφώνα, και το επικό του ποίημα Ιλιάδα διηγείται τον ηρωικό πόλεμο στην Τρωάδα, μόλις νοτίως της Καλλιπόλεως.

«Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν μεγάλες συνεισφορές σε όλες τις αρχαίες τέχνες και επιστήμες ειδικά στους χώρους της αστρονομίας, της γεωγραφίας και της ιστορίας.»

Η έκθεση «Πέρα από την Καλλίπολη: η αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μικράς Ασίας» χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Queensland (Σχολή Ιστορίας και Φιλοσοφίας), με χορηγίες από τον Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Σύνδεσμο στα πλαίσια της Εθνικής Εβδομάδας Αρχαιολογίας και της Πολιτιστικής Επιτροπής της Ορθοδόξου Κοινότητας Βρισβάνης «Ο Άγιος Γεώργιος».

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τον Μάϊο του 2023 και είναι ανοικτό για το κοινό τις καθημερινές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό