Περπατάει το αίτημα των κτηνοτρόφων για επιδότηση ζωοτροφών στο 30% του κόστους βάσει τιμολογίων
Κοντά στο να ξεμείνουν από ζωοτροφές βρίσκονται όλο και περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, με την βαρυχειμωνιά του Ιανουαρίου να επιτείνει την δυσχαιρή συγκυρία για τους κτηνοτρόφους, όσο στην αγορά ζωοτροφών βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός νέου ανοδικού κύματος.
Με το τριφύλλι στα 35 λεπτά το κιλό κατ’ ελάχιστο και το καλαμπόκι να διατίθεται από τους εμπόρους σε τιμές κοντά στα 40 λεπτά, όσο η παγωνιά των τελευταίων ημερών έχει αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση, η ξεχασμένη υπόσχεση της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών επιστρέφει οργίλως στα μυαλά των συντελεστών.
Μέσα στο κλίμα της βαρυχειμωνιάς και όσο στον ορίζοντα διαφαίνεται διατήρηση της τάσης των ανατιμήσεων για το επόμενο 12μηνο, μια παρέμβαση στο πεδίο των ζωοτροφών γίνεται πλέον μονόδρομος για τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που καλούνται πλέον όλο και πιο επιτακτικά να ανασύρουν από το συρτάρι το σχέδιο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων.
Το πρόβλημα, το οποίο περιγράφουν στο Agronews και την Agrenda καθημερινά κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την επικράτεια είναι σοβαρό, με τις επίσημες αλλά και άτυπες ομοσπονδίες και συλλόγους επαγγελματιών του κλάδου να ετοιμάζουν συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης προς αξιολόγηση στη Βάθη.
Η συντονιστική επιτροπή κτηνοτρόφων της Κρήτης, ένα όργανο που εκπροσωπεί οχτώ κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού, ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι μια πρόταση ενίσχυσης που βασίζεται στα τιμολόγια του 2020. Συγκεκριμένα, οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι προτείνουν να δοθεί μια ενίσχυση στο 30% του ύψους των τιμολογίων που είχαν κόψει το 2020 για αγορά ζωοτροφών, σε όσους παραγωγούς εφοδιάστηκαν με τουλάχιστον 5 τόνους σιτηρέσια την χρονιά εκείνη.
Η πρόταση πάντως να υπολογιστεί η ενίσχυση βάσει τιμολογίων έτους 2020, εγείρει ερωτήματα, αφού αφενός την περίοδο αυτήν δεν υπάρχει κάποια ανατίμηση που να αποτυπώνεται στο ποσοστό επιδότησης του 30% το οποίο διεκδικείται, αφετέρου αφήνει εκτός περιπτώσεις νέων κτηνοτρόφων που αγόρασαν ζώα μετά το 2021. Είναι ένα κενό της πρότασης το οποίο χρήζει προσεκτικής διερεύνησης, αφού εκτός του ότι αποκλείει μερίδα του κτηνοτροφικού κόσμου και διατυπώνεται ως μια μετριοπαθής διεκδίκηση, κλείνει και το μάτι για ενισχύσεις σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πουλήσει τα ζώα τους.
Βάσει λοιπόν πρόχειρων υπολογισμών, το 2020 η αγορά 5 τόνων ζωοτροφών, για μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα του νησιού, ανερχόταν κοντά στα 1.750 ευρώ, ενώ σήμερα για την ίδια ποσότητα χρειάζονται περί τα 2.800 ευρώ. Σε πιο πραγματικά μεγέθη, τα νούμερα αυτά αναλογικά διαμορφώνονται σε πενταψήφια ψηφία, με την επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις κοντά στο 60% να εκτροχιάζει για τα καλά τα οικονομικά των κτηνοτροφικών μονάδων.
Μάλιστα η κατάσταση για τα νησιά και την Κρήτη είναι χειρότερη, αφού μαζί με τα μεταφορικά το κόστος για καλαμπόκι υπερβαίνει τα 47 λεπτά το κιλό, ενώ το τριφύλλι αγγίζει ακόμα και τα 60 λεπτά.
Το κόστος για μια τέτοια μορφή ενίσχυσης ανέρχεται για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται ωστόσο ότι ο υπολογισμός βάσει των τιμολογίων του 2020 δεν ανταποκρίνεται στη συνθήκη της περιόδου που άνοιξε το 2021, με τους Κρητικούς της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων να εξηγούν από την πλευρά τους ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και παραστατικά για την περίοδο 2021/22 ώστε να υποστηριχτεί το αίτημα.
AgroNews