Ποια είναι η “σούπερ τροφή” που μειώνει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τη διάρροια και ανακουφίζει από τις ημικρανίες;

Ποια είναι η “σούπερ τροφή” που μειώνει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τη διάρροια και ανακουφίζει από τις ημικρανίες;

Το χαρουπάλευρο είναι μια εναλλακτική λύση στη σκόνη κακάο. Παράγεται από αποξηραμένους, καβουρδισμένους λοβούς του χαρουπιού και μοιάζει πολύ με τη σκόνη κακάο. Χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό σε αρτοσκευάσματα, καθώς έχει γλυκιά γεύση και ιδιαίτερο άρωμα.

Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων, να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βοηθώντας όσους πάσχουν από διαβήτη, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διάρροια, να καταπολεμήσει βλαβερά βακτήρια στον οργανισμό και να εμποδίσει την ανάπτυξη μυκήτων. Επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

Χαρουπάλευρο: Διατροφική αξία

2 κουταλιές της σούπας από το χαρουπάλευρο περιέχουν:

  • Ζάχαρη – 6 g
  • Νάτριο – 0 g
  • Ασβέστιο – 42 mg
  • Φυτικές ίνες – 5 g
  • Σίδηρος – 0,35 mg
  • Μαγνήσιο – 6 mg
  • Κάλιο – 99 mg
  • Ριβοφλαβίνη – 0,055 mg
  • Νιασίνη – 0,228 mg

9 ιδιότητες του χαρουπάλευρου που βελτιώνουν την υγεία

Όπως ήδη αναφέραμε το χαρουπάλευρο έχει εξαιρετικά οφέλη. Ας τα δούμε τώρα πιο αναλυτικά.

1. Φυσικά χαμηλό σε λιπαρά

Το χαρουπάλευρο περιέχει σχεδόν μηδενικά λιπαρά, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες σε σύγκριση με τη σκόνη κακάο.

Δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 6 γραμμάρια ζάχαρης (περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού). Στις περισσότερες συνταγές, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Βέβαια αν το συγκρίνουμε με τη σοκολάτα τότε αυτό αλλάζει:

Συστατικό Χαρουπάλευρο (1 φλιτζάνι) Νιφάδες σοκολάτας (1 φλιτζάνι)
Ζάχαρη 51 g 92 g
Λιπαρά <1 g 50 g

2. Χαμηλό σε νάτριο

Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 10g νατρίου ημερησίως, υπερβαίνοντας τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του ΠΟΥ που είναι 5g.

Η κατανάλωση υπερβολικού νατρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

Το χαρουπάλευρο δεν περιέχει καθόλου νάτριο, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλού νατρίου.

3. Περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικά

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο παρέχουν 42 mg ασβεστίου (4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης).

Το κακάο περιέχει οξαλικά, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού νεφρόλιθων. Αντίθετα, το χαρουπάλευρο δεν περιέχει οξαλικά.

4. Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή πάνω από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν:

  • Στην αίσθηση κορεσμού
  • Στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
  • Στη διατήρηση της υγείας του εντέρου
  • Στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Στη μείωση της χοληστερόλης

5. Χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες τροφές. Το χαρουπάλευρο είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.

6. Ανακουφίζει από τη διάρροια

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ταννίνες, το χαρουπάλευρο χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για τη διάρροια. Έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση σκόνης χαρουπιού μαζί με διάλυμα ενυδάτωσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας σε βρέφη.

7. Χωρίς καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

Το χαρουπάλευρο δεν περιέχει καφεΐνη, καθιστώντας το ιδανικό για άτομα που αποφεύγουν την καφεΐνη.

8. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Μελέτες δείχνουν ότι το χαρουπάλευρο περιέχει πολυφαινόλες, όπως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

9. Χωρίς τυραμίνη

Η τυραμίνη, μια ουσία που βρίσκεται στη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Το χαρουπάλευρο δεν περιέχει τυραμίνη, καθιστώντας το ασφαλή επιλογή για όσους υποφέρουν από ημικρανίες.

Χαρουπάλευρο ή κακάο: Ποιο να προτιμήσετε

Το χαρουπάλευρο έχει χαρακτηριστεί και ως «αδερφάκι» του κακάο γιατί μοιάζουν αρκετά στη γεύση και την όψη.

Το κακάο και το χαρουπάλευρο, όμως, διαφέρουν στη σύνθεσή τους και τα οφέλη τους για την υγεία.

Το κακάο περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη, οι οποίες προσφέρουν μια ήπια διεγερτική δράση, ενώ το χαρουπάλευρο είναι φυσικά χωρίς καφεΐνη και πιο ήπιο για τον οργανισμό.

Επιπλέον, το κακάο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φλαβανόλες, οι οποίες ενισχύουν την καρδιοπροστατευτική δράση του, ενώ το χαρουπάλευρο προσφέρει αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά οφέλη χωρίς τις διεγερτικές επιδράσεις του κακάου.

Πηγές: oloygeia.gr, TeeccinoMayo ClinicHeathline, 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό