Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια του καρδιακού ρυθμού μας, ανάλογα με την ηλικία
Τα «φυσιολογικά» εύρη της αρτηριακής πίεσης αλλάζουν με την ηλικία και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που είναι μια αρκετά υποτιμημένη μέθοδος για τη μέτρηση της υγείας της καρδιάς σας, αλλάζει επίσης με τα χρόνια, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, μετρημένος σε παλμούς ανά λεπτό (BPM), λαμβάνεται με το να τοποθετήσετε τους δείκτες σας (ποτέ τον αντίχειρά σας) στον λαιμό ή στον καρπό σας, όπου μπορείτε να νιώσετε τον σφυγμό σας. Καλό είναι αυτό να το κάνετε πάνω από μία ώρα αφού έχετε ασκηθεί ή έχετε πιει καφέ και για 5 με 10 λεπτά πριν τη μέτρηση να είστε καθιστοί και σε κατάσταση ηρεμίας.
Καρδιακός ρυθμός: Τι είναι φυσιολογικό ανά ηλικιακή ομάδα
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το εύρος καρδιακών παλμών υγιούς ηρεμίας ανά ηλικία είναι:
- Νεογέννητα (έως 4 εβδομάδων): 100 έως 205 bpm
- Βρέφος (4 εβδομάδες έως 1 έτος): 100 έως 180 bpm
- Νήπιο (1 έως 3 ετών): 98 έως 140 bpm
- · Προσχολική ηλικία (3 έως 5 ετών): 80 έως 120 bpm
- Σχολική ηλικία (5 έως 12 ετών): 75 έως 118 bpm
- Έφηβοι (13 έως 18 ετών): 60 έως 100 bpm
- Ενήλικες (ηλικίες 18+): 60 έως 100 bpm
Οι καρδιακοί παλμοί των παιδιών πιθανότατα θα είναι χαμηλότεροι εάν κοιμούνται.
Πότε πρέπει να ανησυχώ για τον καρδιακό μου ρυθμό;
Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αλλάζει κάθε λεπτό και αυτό που είναι «φυσιολογικό» είναι διαφορετικό για τον καθένα λόγω της ηλικίας και της υγείας του. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας πάνω από 100 bpm είναι πολύ γρήγορος για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, αναιμίας ή υπερδραστήριου θυρεοειδούς.
Ένας καρδιακός ρυθμός κάτω από 60 μπορεί να υποδηλώνει είτε ότι είστε σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά εάν συνδυαστεί με συμπτώματα όπως λιποθυμία και κόπωση, απαιτεί ιατρική φροντίδα.
Πώς να μειώσετε το καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας
- Ασκηθείτε περισσότερο. Όταν κάνετε έναν γρήγορο περίπατο, κολύμβηση ή ποδήλατο, η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο και για μικρό χρονικό διάστημα μετά. Αλλά η καθημερινή άσκηση, επιβραδύνει σταδιακά τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας.
- Μειώστε το στρες. Ο διαλογισμός, η χαλάρωση και άλλες τεχνικές καταπολέμησης του άγχους, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας με την πάροδο του χρόνου.
- Αποφύγετε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό όταν είναι ήρεμοι. Εάν το κόψουν, ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
- Χάστε βάρος εάν είναι απαραίτητο. Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, τόσο περισσότερο πρέπει να λειτουργεί η καρδιά για να το εφοδιάσει με αίμα. Η απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ενός αυξημένου καρδιακού ρυθμού.
Πότε να πάτε στο γιατρό
Εάν ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι πάνω από 85 παλμούς/λεπτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Ενώ μπορεί να είναι φυσιολογικό για εσάς, πρέπει να σκεφτείτε το πώς ο καρδιακός ρυθμός σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Πηγή: oloygia.gr