Ποια είναι τα  σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο -Η ΑΟΖ με την Συρία και το μέτωπο εναντίον Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ποια είναι τα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο -Η ΑΟΖ με την Συρία και το μέτωπο εναντίον Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή που ο Τζολάνι, κατά κόσμον Αχμέντ αλ Σάρα, και το Ισλαμικό Μέτωπο HTS πήραν την ηγεσία της Συρίας , προσπαθεί να απλώσει τα δίχτυα της και να βάλει την μπότα της όσο πιο βαθιά στην διοίκηση της χώρας μπορεί. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτει τα επιχειρούμενα σχέδια του Ερντογάν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σχολιάζει ο Χρήστος Μαζανίτης στο enikonomia.gr,  από την πρώτη στιγμή που το Ισλαμικό Μέτωπο – HTS κατέλαβε την ηγεσία της Συρίας, η Τουρκία διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο. Ωμά, από την πρώτη στιγμή κομπάζει για τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο της Αλ Κάιντα να ρίξει τον Άσαντ και να κατακτήσει την εξουσία της Συρίας.

Κι αμέσως μετά, έσπευσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην αφεντικό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Χακάν Φιντάν, να επισκεφθεί την Δαμασκό, όπου ο Αλ Σάρα τον υποδέχθηκε με κοστούμι. Οι συμφωνίες για την επόμενη ημέρα της Συρίας δείχνουν μία Τουρκία η οποία έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό δεν υπάρχουν μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα, με ψηλά στη λίστα να βρίσκεται η επιχειρούμενη υπογραφή τουρκοσυριακού μνημονίου ανακήρυξης ΑΟΖ, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτή τη φορά, στην εξίσωση η Τουρκία προσθέτει και το ψευδοκράτος από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Με τίτλο «’Μια Νόμιμη Κυβέρνηση είναι η Προτεραιότητα’» κυκλοφόρησε πρόσφατα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Cumhuriyet, που φιλοξενούσε συνέντευξη με πρωτοσέλιδη αναφορά στη δημοσιογράφο Doğa Öztürk του αντιπροέδρου CHP και υπευθύνου θεμάτων άμυνας Τούρκου απόστρατου Yankı Bağcıoğlu.

Και μόλις την Κυριακή, όπως έκανε γνωστό ο Αλ Σάρα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya αναφερόμενος για πρώτη φορά σε πιθανό εκλογικό χρονοδιάγραμμα από την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, οι εκλογές στη χώρα μπορεί να έρθουν και μετά από 4 χρόνια.

Στο μεταξύ μέχρι τότε δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας που θα είναι η σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Ρωσία, με την οποία «υπηρετούν κοινά συμφέροντα».

Οι ΗΠΑ εν προκειμένω μάλλον προσπαθούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις παρά διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ωστόσο, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας «συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας» με τη Συρία που ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών Uraloğlu, ο Bağcıoğlu του CHP δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί στη Συρία μια κυβέρνηση με διεθνή νομιμότητα».

«Η θαλάσσια συμφωνία με τη Δαμασκό θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό χώρο για την Άγκυρα»

Η Άγκυρα, ένας από τους πρώτους παράγοντες που ήρθε σε επαφή με τη μεταβατική διοίκηση στη Συρία υπό την ηγεσία της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Με τη συμφωνία, την οποία η Άγκυρα και η Δαμασκός σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή, η Συρία θα αποκτήσει περίπου 20% μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση σε σχέση με την περιοχή που αναφέρεται στον χάρτη της Σεβίλλης που δικαιούται βάσει των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα όμορα κράτη, Λίβανο και Ισραήλ. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, με την υπογραφή τουρκοσυριακού μνημονίου αναμένεται να κερδίσει περίπου 7.660 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. «Επιπλέον, εάν το ψευδοκράτος των κατεχομένων συμπεριληφθεί στην πιθανή συμφωνία, η ‘χώρα’ θα αναγνωριστεί de facto» επισημαίνει ο Μπαγκτσιόγλου.

Μιλώντας στην Cumhuriyet, ο αντιπρόεδρος του CHP, αρμόδιος για τις πολιτικές Τουρκικής εθνικής άμυνας, Yankı Bağcıoğlu, υπενθύμισε ότι υπάρχει μόνο ένα πλευρικό σύνορο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, το οποίο θεωρείται ως το de facto σύνορο χωρικών υδάτων, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία για θαλάσσια σύνορα μέχρι τώρα και δήλωσε: «Η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ είχε υπογράψει συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τον Λίβανο και το Ισραήλ το 2007 και το 2010. Την είχε καθορίσει σύμφωνα με την αρχή των ίσων αποστάσεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά αγνοώντας την αρχή της υπεροχής της ηπειρωτικής χώρας έναντι των νησιών και την αρχή της φυσικής προέκτασης. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την ‘ΤΔΒΚ’ το 2011 σύμφωνα με τις αρχές της υπεροχής της ηπειρωτικής χώρας και της φυσικής προέκτασης».

«Πρώτα μόνιμη κυβέρνηση»

Ο Bağcıoğlu δήλωσε: «Με τη συμφωνία που σχεδιάζεται να συναφθεί με τη Συρία, πρώτα απ’ όλα, η ζώνη της Τουρκίας θα διευθετηθεί σύμφωνα με τις αρχές της φυσικής προέκτασης και την οριοθέτηση της ηπειρωτικής χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη τα σύνορα της συμφωνίας που υπογράφηκε με τα κατεχόμενα το 2011, η Τουρκία θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί καλύτερα τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο στα διεθνή φόρουμ. Εάν οι δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο κρατών συμπεριληφθούν στη συμφωνία, η Τουρκία θα έχει λόγο στην περιοχή, η οποία θεωρείται σημαντική λεκάνη φυσικού αερίου/πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα μπορέσει να κερδίσει οικονομικά. Επιπλέον, η συμφωνία θα φέρει και την Αίγυπτο και τον Λίβανο στο πλευρό μας από νομική άποψη. Η Λιβύη, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Συρία, η ‘ΤΔΒΚ’ και η Τουρκία θα τοποθετηθούν ως μπλοκ απέναντι στο δίδυμο Ελλάδας-‘Ε/Κ ΔΝΚ’. Δείχνουμε στη διεθνή κοινότητα τη δύναμή μας να επιλύουμε συνοριακές συμφωνίες με διπλωματία και όχι με ωμή βία. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως επιχείρημα για να προσελκύσουμε και άλλα κράτη στις διαπραγματεύσεις για τη λύση».

Από την άλλη πλευρά, ο Bağcıoğlu υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη κυβέρνηση στη Συρία και να αποκτήσει διεθνή νομιμότητα.

Πηγή: enikonomia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό