Ποιες αλλεργίες μας προξενούν τα ακάρεα που μπορεί να ζουν στο σπίτι μας!
Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά πλάσματα, σαν έντομα, που τρέφονται με νεκρά ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.
Πολλοί έχουν αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες από τα απόβλητα και τις σορούς τους. Τα ακάρεα σκόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξάρσεις άσθματος και εκζέματος.
Όπως οι αράχνες, τα ακάρεα της σκόνης ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων. Σε μέγεθος είναι μικρότερα από ένα χιλιοστό, πολύ μικρά για να τα δει γυμνό ανθρώπινο μάτι. Από κοντά μοιάζουν με οκτάποδα λευκά ζωύφια.
Πού ζουν τα ακάρεα σκόνης
Ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά εσωτερικά περιβάλλοντα: τουλάχιστον 20 °C και 75-85% υγρασία.
Τα ακάρεα της σκόνης συρρέουν σε περιοχές του σπιτιού σας όπου περνάτε πολύ χρόνο. Συχνά εγκαθίστανται σε μαλακά υφάσματα και σκονισμένες περιοχές όπου μπορούν να τρέφονται με υγρασία και ξηρές νιφάδες δέρματος που οι άνθρωποι αποβάλλουν διαρκώς.
Η Μούχλα στο στρώμα, λόγο της αναπτυσσόμενης Ασπεργίλλωσης, μιας επικίνδυνης λοίμωξης των πνευμόνων από μύκητες, που εντοπίζεται στους εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στις κρεβατοκάμαρες, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα των ακάρεων, που φιλοξενούνται στο κρεβάτι μας .κλπ αλλά και γενικά για ομάδες μυκήτων (Aspergillus tubingensis, Stachybotrys chartarum), που συσσωρεύονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων.
Οι πιο συνηθισμένες περιοχές όπου μπορείτε να περιμένετε να βρείτε ακάρεα σκόνης είναι:
-Κλινοσκεπάσματα (μαξιλάρια, κουβέρτες, στρώματα κλπ)
-Έπιπλα με ρουχισμό
-Χαλιά
-Κουρτίνες
-Λούτρινα παιχνίδια
Αλλεργίες από ακάρεα σκόνης
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.
Πολλοί έχουν μια αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αλλεργική ρινίτιδα. Μετά την εισπνοή πρωτεϊνών στα απόβλητα των ακάρεων σκόνης ή στα καθαυτά τα νεκρά ακάρεα, πολλοί εμφανίζουν συμπτώματα όπως φλεγμονή των ρινικών οδών, φτέρνισμα και βήχα. Αυτά τα συμπτώματα συχνά χειροτερεύουν, όταν σωματίδια σκόνης απελευθερώνονται στον αέρα μετά από οικιακές εργασίες, όπως ξεσκόνισμα ή σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.
Τα ακάρεα σκόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξάρσεις σε άτομα με άσθμα ή έκζεμα.
Συμπτώματα αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης
-Φτέρνισμα
-Βήχας
-Καταρροή
-Ρινική συμφόρηση
-Ερεθισμένα, κόκκινα, υγρά ή με φαγούρα στα μάτια
-Κνησμός στο δέρμα, στον λαιμό, στην μύτη ή στο στόμα
-Πονόλαιμος από οπισθορινική ενστάλαξη
-Συριγμός
-Σφίξιμο στο στήθος
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Δυσκολία στον ύπνο λόγω κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το πόσο συχνά εκτίθεστε στα ακάρεα της σκόνης και εάν έχετε μια δερματική, αλλεργική ή αναπνευστική πάθηση.
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται στην αποφυγή. Ένα άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας στα ακάρεα.
Ο γιατρός θα χορηγήσει αντι-ισταμινικά, κορτιζονούχα και αντιλευκοτριένια.
Το δυσάρεστο είναι ότι μόλις σταματήσουμε τη χρήση τους τα συμπτώματα επιστρέφουν.
Πηγή: health.com.