Ποιο είναι το τεστ του 1 λεπτού που δείχνει αν λειτουργεί καλά η καρδιά μας – Το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι
Αναρωτηθήκατε ποτέ για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς σας; Δεν είστε οι μόνοι. Αν και είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να κάνουμε τακτικές εξετάσεις, μπορεί αυτές να μην παρέχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της καρδιακής μας λειτουργίας.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα εισάγοντας μια απλή και εύκολη μέθοδο με στόχο την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας χωρίς την ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων.
Το τεστ των σκαλοπατιών δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερευνών στην Ισπανία για να αξιολογήσει την υγεία της καρδιάς. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να ανεβείτε τέσσερις ορόφους από τις σκάλες μπορεί να είναι σε θέση να δείξει αν πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για την καρδιά σας.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 165 συμμετέχοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι μπόρεσαν να ανέβουν τέσσερις ορόφους σκαλοπατιών σε λιγότερο από ένα λεπτό είχαν καλές ενδείξεις για την υγεία της καρδιάς. Όσοι χρειάστηκαν περισσότερο από 1,5 λεπτό ενθαρρύνθηκαν να απευθυνθούν για περαιτέρω αξιολόγηση. Αν και η έρευνα δεν έχει δημοσιευτεί, δημιουργεί συζητήσεις.
Υπάρχει ανάγκη για απλές αλλά αποτελεσματικές εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε για να προσδιορίσουμε τους κινδύνους για την υγεία.
Υγιεινές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η υγεία της καρδιάς δεν είναι σημαντική. Θεωρούμενη ένα από τα πιο βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα, η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς σημαίνει μακρά, ευτυχισμένη ζωή. Αλλά πώς μπορούμε να φροντίσουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας δυνατή και σε βέλτιστη ικανότητα; Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.
- Υγιεινή για την καρδιά διατροφή
- Δίαιτα DASH
- Μεσογειακή Διατροφή
- Άσκηση
1. Υγιεινή για την καρδιά διατροφή
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Με την αύξηση των επεξεργασμένων τροφίμων, οι περισσότεροι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων καρδιάς
Οι παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της υψηλής χοληστερόλης, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, συνιστάται να δώσετε έμφαση σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για την καρδιά.
Μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακές οδηγίες που συνιστώνται για οποιαδήποτε υγιεινή διατροφή. Αυτό περιλαμβάνει μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και έμφαση σε προϊόντα ολικής αλέσεως. Με τη μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων, μειώνετε την πρόσληψη αλατιού.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιπτώσεων εμφάνισης υπέρτασης. Θα μειώσετε επίσης την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Υπάρχουν μερικά μοτίβα διατροφής που η έρευνα έχει καθορίσει ότι βοηθούν στη στόχευση της υγεία της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH.
2. Δίαιτα DASH
Η δίαιτα DASH (Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης), υπάρχει από το 1997. Αυτή η δίαιτα είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Δίνει έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και στα άπαχα κρέατα όπως τα πουλερικά και τα ψάρια.
Η δίαιτα DASH περιορίζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο για να βοηθήσει στη διαχείριση ή την πρόληψη της υπέρτασης.
3. Μεσογειακή Διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η δίαιτα είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους.
Η μεσογειακή διατροφή προτείνεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Είναι συνήθως χαμηλή σε ζωικά προϊόντα. Τα ψάρια και τα πουλερικά είναι οι κύριες πηγές πρωτεΐνης σε σχέση με το βόειο κρέας και άλλα κόκκινα κρέατα.
Άσκηση
Για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς, ενθαρρύνεται μια υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η AHA συνιστά στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα. Αυτό μπορεί να χωριστεί σε 30 λεπτά κάθε μέρα αερόβιας άσκησης που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό.
Οι αερόβιες ασκήσεις περιλαμβάνουν περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμπι, χορό και άλλα. Ή θα μπορούσατε να κάνετε 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα ή ένα μείγμα και των δύο. Συνιστάται επίσης να κάνετε τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα μέτριας έως υψηλής έντασης δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα κι αν είστε νέος σε μια δραστηριότητα, η ενσωμάτωση λίγων λεπτών κίνησης κάθε μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, σκεφτείτε να προσθέσετε μια δραστηριότητα στη ρουτίνα σας που θα σας ξυπνήσει και θα σας κάνει να κινηθείτε. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί.
Πηγή: oloygeia.gr