Ποιο είναι το θαυματουργό όσπριο που ρίχνει χοληστερίνη, σάκχαρο και πίεση; -Πού το βρίσκουμε;
Είναι πλούσιο σε πεπτίδια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και βρίσκεται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Το λούπινο είναι μία από τις ξεχασμένες μεσογειακές τροφές και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μια θέση στη λίστα των υπερτροφών. Μάθετε ποια είναι τα οφέλη του.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι το λούπινο επιδρά στη μειώσει τη κακής χοληστερίνης, μειώνει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.
Τι είναι το λούπινο;
Το λούπινο είναι ένα είδος οσπρίου, που το χρησιμοποιούν κυρίως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Αυτή η τροφή, συνήθως καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας πριν το Πάσχα και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Είναι ο καρπός του φυτού Λούπινο, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Faboideae) στο γένος Lupinus, που αριθμεί περίπου 300 είδη.
Λούπινο: Ποια είναι η διατροφική αξία του;
Το κίτρινο λούπινο αποτελεί εξαιρετική πηγή όσπριων και είναι άξιος αντικαταστάτης της σόγιας, γι’ αυτό έχει κερδίσει και μεγάλη δημοτικότητα στους χορτοφάγους. Η διατροφική του αξία του λούπινου:
- Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας. Στα κίτρινα λούπινα περιέχονται μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ενώ τα λούπινα με κυανό χρώμα έχουν τη λιγότερη.
- Έχουν αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.
- Είναι χαμηλά σε λίπη και δεν περιέχουν γλουτένη.
- Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως: το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και σε βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη κλπ.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά.
Ποια είναι τα οφέλη του
- Συμβάλλει στην καλή πεπτική υγεία
- Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
- Μειώνει το σάκχαρο
- Διατηρεί την καρδιά υγιή
- Συμβάλλει σε μία υγιή εγκυμοσύνη
1. Συμβάλλει στην καλή πεπτική υγεία
Εξαιρετικά πλούσιο σε ίνες, αποτρέπει η δυσκοιλιότητα και διατηρεί το παχύ έντερο υγιές. Είναι σημαντικό τα κόπρανα να μη συσσωρεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο έντερο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξινών και επιβλαβών μικροβίων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του παχέος εντέρου.
Οι φυτικές του ίνες είναι επίσης «πρεβιοτική» και έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη καλών (προβιοτικών) βακτηρίων στο έντερο, όπως τα bifidobacteria. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων όπως το κλωστρίδιο, συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου που με τη σειρά του προάγει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.
Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, της καούρας ή του φουσκώματος. Τα πρεβιοτικά παράγουν επίσης λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) που μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία και να καταπολεμήσουν την αντίσταση στα κακά βακτήρια.
Ως αποτέλεσμα, η μεταβολική σας υγεία θα βελτιωθεί και το σώμα σας θα αποδίδει καλύτερα στην αποτροπή λοιμώξεων και ασθενειών. Επιπλέον, άλλες λειτουργίες του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής σας υγείας, θα βελτιωθούν επίσης.
2. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
Τα αμινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες, όταν οι πρωτεΐνες πέπτονται και διασπώνται παράγονται αμινοξέα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τα αμινοξέα για να παράγει πρωτεΐνες και να βοηθήσει το σώμα να αναπτυχθεί, να διασπάσει την τροφή και να επιδιορθώσει τους ιστούς.
Μια μερίδα 30 γραμμαρίων λούπινα παρέχουν περίπου 10 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αυτή η ελάχιστα γνωστή υπερτροφή παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη μορφή.
Το Journal of Nutrition δημοσίευσε μελέτη που συνέκρινε τη βιοδιαθεσιμότητα του λούπινου με αυτή της πρωτεΐνης αυγού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σώμα χρησιμοποίησε την πρωτεΐνη λούπινου περίπου 80% από την πρωτεΐνη του αυγού.
3. Μειώνει το σάκχαρο
Οι σπόροι λούπινου έχουν βρεθεί ότι περιέχουν τη γλυκοπρωτεΐνη γάμμα-κονγλουτίνη η οποία μπορεί να διασχίσει αποτελεσματικά τον εντερικό φραγμό και να μειώσει τη γλυκόζη. Μελέτες έχουν δείξει ότι φαίνεται να επηρεάζει τα γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης.
Το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας έχει ερευνήσει τους σπόρους λούπινου για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα έδειξε ότι ένα εκχύλισμα του σπόρου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της έκκρισης ινσουλίνης στα κύτταρα.
Το λούπινο επίσης έχει τη χαμηλότερη τιμή γλυκαιμικού δείκτη μεταξύ των συνηθισμένων οσπρίων. Και, επειδή αφομοιώνεται και απορροφάται αργά, νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχετε μια πιο αργή και μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
4. Διατηρεί την καρδιά υγιή
Η πρωτεΐνη που διαθέτει έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στα αιμοφόρα αγγεία και διορθώνει τη δυσλειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Τα λούπινα είναι επίσης υψηλά σε πολλά μεταλλικά στοιχεία που κάνουν καλό στην καρδιά, όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά από βλάβες.
5. Συμβάλλει σε μία υγιή εγκυμοσύνη
Τα λούπινα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία της εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή νέου DNA, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή νέων κυττάρων. Μόνο μία μερίδα λούπινου παρέχει 360 mcg φυλλικού οξέος, συν φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλά μέταλλα που όλα συμβάλλουν σε ένα υγιές μωρό.
Προσοχή στην κατανάλωση!
Σύμφωνα με την Γεωργία Γεωργίου, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc., «το λούπινο περιέχεται ωστόσο σε αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο νόμος αναφέρει πως πρέπει να αναγράφεται στις ετικέτες τροφίμων.
Σημαντικό είναι να έχετε κατά νου πως χρησιμοποιείται και σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη, επομένως οι καταναλωτές τέτοιων τροφίμων θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Επομένως, είναι βασικό να το θεωρήσετε πιθανό ένοχο, αν εμφανίσετε κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα.»
Πηγή: oloygeia.gr