Ποιο γλυκό και νόστιμο συστατικό μειώνει την πίεση και τη χοληστερόλη και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Η διατροφή σας και οι τροφές που επιλέγετε καθημερινά παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία σας. Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, ενώ άλλες τροφές θωρακίζουν τον οργανισμό σας απέναντι σε χρόνιες ασθένειες.
Υγιεινά τρόφιμα είναι σίγουρα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και κάνουν καλό στον οργανισμό σας. Αλλά, σύμφωνα με έρευνες, το «κλειδί» για μια υγιή και γερή καρδιά κρατά ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά νόστιμα και απολαυστικά τρόφιμα.
Το συστατικό αυτό μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από καρδιακές και άλλες παθήσεις.
Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Το κακάο καλλιεργείται εδώ και αιώνες – από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια- και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, το κακάο – ένα βασικό συστατικό της σοκολάτας – έχει σούπερ ιδιότητες. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε σοκολάτα σε μεγάλες ποσότητες. Πρέπει να προσέξετε την υψηλή της θερμιδική αξία, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Μελέτη για το κακάο
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, ανέλυσε 31 έρευνες που παρακολουθούσαν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συνδυαστικά, οι δοκιμές αυτές αφορούσαν 1.986 συμμετέχοντες. Χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο κακάο κατανάλωναν.
Στη μία ομάδα, 1.110 συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε εκχύλισμα κακάο είτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή υψηλότερη για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.
Στην ομάδα ελέγχου συμμετείχαν 876 συμμετέχοντες που κατανάλωναν εικονικό φάρμακο ή λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος με περιεκτικότητα σε κακάο μικρότερη από 70%.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είχε μία ή περισσότερες υφιστάμενες παθήσεις υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη.
Αυτοί ήταν οι τομείς στους οποίους παρατηρήθηκαν βελτιώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Η μελέτη ανέφερε μέση μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 8,35 mg/dL, της γλυκόζης αίματος νηστείας κατά 4,91 mg/dL, της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,52 mmHg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 1,58 mmHg.
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν: «Η κατανάλωση κακάο έδειξε προστατευτικές επιδράσεις σε σημαντικούς καρδιομεταβολικούς δείκτες κινδύνου που έχουν κλινικό αντίκτυπο όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου».
Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση κακάο ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με εκχύλισμα κακάο ή προϊόντα μαύρης σοκολάτας έχει προστατευτική επίδραση στους περισσότερους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου που αξιολογήθηκαν σε αυτή την ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, της γλυκόζης αίματος νηστείας, της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, οι δοκιμές δεν έδειξαν καμία αλλαγή στο συνολικό σωματικό βάρος ή στο δείκτη μάζας σώματος μεταξύ άλλων δεικτών υγείας.
«Έτσι, συνιστούμε την κατανάλωση κακάο πλούσιου σε πολυφαινόλες ως καρδιοπροστατευτική προσέγγιση» προσθέτουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Απαιτούνται μακροχρόνιες, πολυκεντρικές, καλά σχεδιασμένες μελέτες για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν τα ευρήματά μας. Επιπλέον, οι θετικές επιδράσεις του κακάο θα πρέπει να αποδειχθούν σε κλινικές δοκιμές που αξιολογούν τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε πληθυσμούς σε πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.
Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά μας, προτείνουμε ότι η κατανάλωση κακάο πλούσιου σε πολυφαινόλες να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής με στόχο την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Πηγή: oloygeia.gr