Με αλλαγές προωθείται για ψήφιση το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό που κατατέθηκε στη Βουλή πριν λίγα 24ωρα. Σε σχέση με το προσχέδιο που ήταν για κάποιες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση, το τελικό σχέδιο νόμου έχει μια βασική διαφοροποίηση ως προς τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Συγκεκριμένα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δύνανται να δέχονται παραπάνω εγγεγραμμένους πολίτες ως αμιγώς ιδιώτες, δηλαδή να πληρώνονται από τους ίδιους τους πολίτες. Πιο αναλυτικά, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί μπορούν να είναι προσωπικοί γιατροί με εγγγραμμένο πληθυσμό αναφοράς και αμείβονται από την Πολιτεία, δηλαδή οι προσφερόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες είναι δωρεάν. Σύμφωνα, με το νομοσχέδιο οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Γιατροί διατηρούν το δικαίωμα παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού και ως αμιγώς ιδιώτες προσωπικοί ιατροί με την προϋπόθεση ότι ο πληθυσμός που εγγράφεται σε αυτούς είναι διαφορετικός για κάθε κατηγορία προσωπικού ιατρού, στην οποία ανήκουν. Ο ανώτατος αριθμός των επιπρόσθετων εγγεγραμμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 500 ανά προσωπικό γιατρό.
Με την ευελιξία που προτείνεται στους γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών με απώτατο σκοπό την καθολική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών που δεν έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, εφόσον επιλέγονται από τους πολίτες και πληρώνονται από εκείνους.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι κατηγορίες από τις οποίες οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν προσωπικό γιατρό είναι οι εξής:
- Γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
- Υπόχρεοι και μη υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιες μονάδες παροχής
- υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού.
- Γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
- Ιδιώτες γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στους παιδίατρους (για ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος) οι κατηγορίες προσωπικών γιατρών – θα καλύψουν περίπου 530.000 παιδιών σε πρώτη φάση – είναι οι ακόλουθες:
- Παιδίατροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
- Παιδίατροι που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Οι προσωπικοί παιδίατροι σε πρώτη φάση θα καλύψουν περίπου 530.000 παιδιά που θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν επισκέψεις. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του ανηλίκου πληθυσμού της χώρας.
8 τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή είναι αλλαγμένο στη ρύθμιση που αφορά στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, αφού αντί για επτά στον αριθμό προβλέπει την ίδρυση οκτώ. Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι διασυνδεδεμένα με Τμήματα Ιατρικής των ΑΕΙ της χώρας, στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.
Μία από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ότι για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς για να επιλέξουν «αφανείς» ειδικότητες, με τις οποίες σχετίζεται ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού. Συγκεκριμένα, κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών (σε καθαρές αποδοχές θα λάβουν 20.000 ευρώ με την έναρξη της ειδικότητας και 10.000 ευρώ με τη λήξη της).
Πηγή: ygeiamou.gr