Ποιοι πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έως τις 30 Νοεμβρίου και τι πρέπει να γνωρίζουν
Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα πρέπει οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.
Για να προβούν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι στην ενέργεια αυτή θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
- Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την εφαρμογή https://dilosi.ktimatologio.gr/login προκειμένου να δηλώσουν το ακίνητο τους. Αυτό γίνεται είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη με τους κωδικούς taxisnet και μετά γίνεται επιλογή στο ” δημιουργία νέας δήλωσης”. Διευκρινίζεται πως δεν απαιτείται για τη διαδικασία αυτή μηχανικός και έξοδα τοπογραφικού εάν συμφωνούν με την οριοθέτηση που βλέπουν στον χάρτη, ή εάν υπάρχει μία εύλογη απόκλιση.
- Mετά βλέπουν προσυμπληρωμένα τα προσωπικά τους στοιχεία και συμπληρώνουν ό,τι λείπει. Υπάρχει και η εναλλακτική να δηλώσουν πληρεξούσιο και αποδέχονται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου τους και των σχετικών στοιχείων.
- Επιλέγουν τον τύπο ακινήτου και εντοπίζουν το γεωτεμάχιό του στον ψηφιακό χάρτη που εμφανίζεται.
- Συμπληρώνουν τη φόρμα της αίτησής τους και την αναρτούν στην εφαρμογή με τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία.
- Αν δεν συμφωνούν με την οριοθέτηση του χάρτη, τότε μπορούν είτε να αναρτήσουν τοπογραφικό, είτε να σχεδιάσουν οι ίδιοι πάνω στον χάρτη το περίγραμμα του οικοπέδου τους.
Το τέλος κτηματογράφησης
Πάγιο τέλος κτηματογράφησης καλείται να πληρώσει ο πολίτης για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται στο Κτηματολόγιο. Αναλυτικά τα ποσά του τέλους διαμορφώνονται ως εξής:
- Στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα είναι για κύριο χώρο. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων ένα διαμέρισμα, ένα κατάστημα, ένα οικόπεδο με κτίσμα, ένα αδόμητο οικόπεδο, ένα αγροτεμάχιο.
- Στα 20 ευρώ είναι για βοηθητικούς χώρους (όπως αποθήκη ή χώροι στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Αυτό γίνεται όταν στο συμβόλαιο ορίζεται για αυτούς τους χώρους ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου και δεν περιγράφονται σε αυτό ως παρακολουθήματα διηρημένων ιδιοκτησιών.
- Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέα δικαιώματα (κυριότητας ή δουλείας) παραπάνω από δύο εντός του ίδιου προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ, θα πληρώσουν πάγια τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.
- Ενώ όταν υπάρχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, οι συγκύριοι επί του ακινήτου υποχρεούνται σε δήλωση ιδιοκτησίας κατά το ποσοστό τους και καταβάλλουν ο καθένας το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Οι διορθώσεις
Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν και μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024 τις λανθασμένες πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Επίσης επισημαίνεται πως η διάρκεια της πίστωσης χρόνου εκτιμάται πως θα είναι για 1 έτος και θα αφορά τις 21 περιοχές των οποίων η προθεσμία έληγε το 2017 αλλά και τις 14 περιοχές που έληξε κατά το διάστημα από τις 2 Οκτωβρίου έως και τις 19 Νοεμβρίου 2018. Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο στις περιοχές αυτές έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές και τώραθα δοθεί μία νέα ευκαιρία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να μην περάσουν οριστικά στα “χέρια” του Δημοσίου.
Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τους δήμους της Αττικής. Κάποιοι από αυτούς είναι μεταξύ άλλων Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και άλλες περιοχές όπως: Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Το μέτρο της παράτασης αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά., όπως και όσους στερούνται τίτλο ιδιοκτησίας και κατέχουν ακίνητη περιουσία με χρησικτησία) που μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν ένδικα μέσα όπου απαιτείται, προκειμένου να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Κτηματολόγιο: Τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των εγγραφών;
Το οριστικό κλείσιμο των εγγραφών ενός ονόματος στο Κτηματολόγιο σημαίνει πως μετά:
- μένει σε αυτό το όνομα /
- εάν όμως ένα ακίνητο φαίνεται «Αγνώστου ιδιοκτήτη» και παραμένει με αυτό τον χαρακτηρισμότότε αυτό περιέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και δεν αλλάζει.
Διευκρινίζεται πως μπορεί να γίνει συμβόλαιο (πώληση, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς ) στο μεταξύ διάστημα της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών. Και αυτό γίνεται γιατί σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι πρώτες εγγραφές είναι ενδεικτικές και επιδέχονται διορθώσεις κατά το χρονικό διάστημα που παρέχεται στους δικαιούχους. Αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζει από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου.
Η διαδικασία διόρθωσης για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Εάν είναι για ζήτημα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης, τότε απαιτείται η άσκηση αγωγής (αναγνωριστικής ή διεκδικητικής) ενώπιον του αρμοδίου κατά τόπο Δικαστηρίου. Δηλαδή όταν το ακίνητο έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο στο όνομα τρίτου ή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και που δεν συναινεί σε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος.
- Εάν είναι για ακίνητο με ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη», τότε μπορεί να ακολουθηθεί η απλή και σύντομη δικαστική διαδικασία της «Εκούσιας Δικαιοδοσίας», με την οποία υποβάλλεται αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου και το δικαστήριο κρίνει χωρίς αντιδικία. Δηλαδή όταν το ακίνητο δεν δηλώθηκε στη διάρκεια της κτηματογράφησης για οποιονδήποτε λόγοκαι δεν εμπίπτει στις κατηγορίες διόρθωσης προδήλου σφάλματος και απαιτείται η συναίνεση του Δημοσίου.
- Εάν είναι για ακίνητο με ένδειξη «Ελληνικού Δημοσίου» τότε θα πρέπει να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ’ ύλην και κατά τόπον Πρωτοδικείου, η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής.
Πηγή: enikos.gr