Ποιος είναι ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι
Συνέντευξη με τον Έλληνα Διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Λάμπη Κωνσταντινίδη.
*Της Βίκυς Βαμιεδάκη
Παρίσι, Απρίλιος 2024
Το NEWS 24/7 βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο αρχηγείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Αποστολή μας ήταν να συναντήσουμε τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει η Γαλλία φέτος. Τον κ. Λάμπη Κωνσταντινίδη. Τον Έλληνα, που έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο.
Το Μέγαρο των Ολυμπιακών Αγώνων, εδρεύει στην περιοχή του Σαν Ντενί. Ένα γιγάντιο κτήριο, με ένα εξίσου γιγάντιο εσωτερικό αίθριο, φιλοξενεί στελέχη και εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκίνησαν λίγοι, σήμερα αριθμούν τις 2.000, σε λίγες εβδομάδες θα είναι διπλάσιοι. Η αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες ξεκίνησε ουσιαστικά, για όλη αυτή την ομάδα, από την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου. Μέχρι και τις 8 Σεπτέμβρη του 2024, που θα ολοκληρωθούν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ο ρυθμός της δουλειάς θα είναι αμείωτος.
Φτάνοντας στην είσοδο του κτηρίου και ενώ έκανα τις απαραίτητες διαπιστεύσεις, ο επικεφαλής για τους ξένους δημοσιογράφους, Γουλιέλμος Τομάς, με καλωσόρισε με ένα πλατύ χαμόγελο. «Αντιλαμβάνεστε ότι ο Λάμπης είναι αυτή τη στιγμή ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος στον κόσμο και εκείνος με τη μεγαλύτερη ευθύνη», μου είπε κοιτάζοντας με έντονα. «Έχεις ακριβώς μισή ώρα», συμπλήρωσε. Σε λίγα λεπτά και μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή, σε ορόφους και διαδρόμους, όπου ομολογουμένως επικρατούσε ηρεμία, μπήκαμε σε μια μικρή αίθουσα, με καρέκλες-γραφεία. Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης ήρθε στη μία ακριβώς και μου χάρισε ακόμη δέκα λεπτά, από τον πραγματικά υπερπολύτιμο χρόνο του, παρόλο που προσπάθησαν να μας διακόψουν στα 30’.
Είναι από εκείνες τις φορές που νιώθεις αληθινό δέος συναντώντας κάποιον που πρόκειται να του πάρεις συνέντευξη, μα και τιμή μεγάλη που σε δέχτηκε στο «σπίτι» του, μια τέτοια στιγμή.
Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης είναι ένας εντυπωσιακός άνθρωπος. Και η κουβέντα μαζί του είχε μια και μοναδική γεύση: Της περηφάνειας.
Μας είπε ουσιαστικά πράγματα, τόσο για τις καινοτομίες των Αγώνων του Παρισιού, για το σκοπό τους, για το ρόλο των Ολυμπιακών στη σύγχρονη εποχή, για τους Αγώνες της Αθήνας το 2004, μα και για την προσωπική του πορεία και το μέλλον του. Μίλησε ακόμη για τους Γάλλους και τη σχέση τους με την Ελλάδα και κάλεσε τους Έλληνες στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι, για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σχολίασε ακόμη τον κλιματισμό που θα βάλει στο Ολυμπιακό Χωριό η Ελληνική ομάδα…
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
«Βρίσκομαι στο Παρίσι εδώ και εννέα χρόνια, καθώς ήρθα το 2015 για να εργαστώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πορεία μου ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια ακριβώς, στους Αγώνες της Αθήνας και έκτοτε δούλεψα για πάρα πολλές διοργανώσεις, τόσο για θερινούς όσο και για χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ στο Παρίσι, από το 2015 μέχρι το 2017 δούλεψα για τον φάκελο της υποψηφιότητας της πόλης και από τότε μέχρι σήμερα είμαι Υπεύθυνος Συντονισμού και Σχεδιασμού. Ο ρόλος μου είναι να εξασφαλίζω τη συνοχή της ομάδας, έναν συντονισμένο βηματισμό ώστε να τηρούμε το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των προθεσμιών. Κατά την περίοδο της διεξαγωγής των Αγώνων θα είμαι Υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων, που θα φροντίζει ότι όλα λειτουργούν σωστά και θα αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει», εξηγεί αφοπλιστικά και ήμερα ο Κωνσταντινίδης.
ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης λέει, ότι ξεκίνησε – όπως όλοι – την καριέρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μια θέση πεπερασμένης ευθύνης και «σιγά σιγά απέκτησα έναν ρόλο ο οποίος μου επιτρέπει να έχω μια πλήρη εικόνα των Αγώνων και να μπορώ να συνεισφέρω σε πιο στρατηγικό επίπεδο».
Οπωσδήποτε το να συμμετέχει κανείς σε ένα project από την πρώτη στιγμή, από το σημείο που απλά είναι μια ιδέα μέχρι το τέλος, είναι επαγγελματικά κάτι πολύ ενδιαφέρον. Σε γεμίζει, σου δίνει τη δυνατότητα να οραματισθείς, να το σχεδιάσεις στη λεπτομέρεια του και βεβαίως να το δεις να παίρνει ζωή. Οπότε από αυτή την άποψη είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Από την άλλη, οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που είναι ένα συνολικό project, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρουν οι Αγώνες, για κάποιες ημέρες το καλοκαίρι του 2024, τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα πάνω σε αυτό στο οποίο δουλεύεις. Οπότε αυτό δημιουργεί μια πίεση, σε εθνικό μάλιστα επίπεδο, καθώς η χώρα θέλει να δείξει τον καλύτερο της εαυτό. Εγώ και όλοι οι συνεργάτες, γνωρίζουμε καλά ότι το παραμικρό σφάλμα, η παραμικρή δυσκολία μπορεί να αποκτήσει διαστάσεις «πλανητικές». Οπότε και αυτό πρέπει να το τοποθετούμε στη ζυγαριά.
Είναι πολλά τα ωραία, βεβαίως όμως είναι μεγάλη και η ευθύνη, την οποία αναλαμβάνουμε. Για εμένα, αυτή η επαγγελματική εμπειρία είναι μια καμπή στην πορεία μου, διότι προφανώς πρέπει όλα να πάνε καλά, καθώς είναι μια ιστορική στιγμή της Γαλλίας, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της αυτό που τώρα γράφεται και δεν είναι κάτι απλό, το οποίο θα ξεχαστεί. Θα μείνει στα αρχεία της ιστορίας και πρέπει λοιπόν να το σεβαστούμε, όπως κάναμε και στην Αθήνα και σε άλλες χώρες. Πρέπει να κάνω το καλύτερο δυνατό».
ΈΝΑΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Ως Έλληνες, το έχω πει πολλές φορές, είμαστε και θεματοφύλακες μιας συγκεκριμένης ιδέας που γεννήθηκε στη χώρα μας. Νομίζω ότι είναι σπουδαίο το γεγονός ότι αυτή η ιδέα απέκτησε οικουμενικές διαστάσεις και δεν είναι αποκλειστικά ελληνική. Είναι από αυτά τα σπουδαία πράγματα με τα οποία ο πολιτισμός μας έχει προικοδοτήσει τον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως και η φιλοσοφία και άλλα. Για μένα λοιπόν είναι μια πολύ μεγάλη χαρά να συνεισφέρω.
Βεβαίως η αποστολή μου εδώ δεν είναι ενός Έλληνα στη Γαλλία. Είναι ενός ανθρώπου ο οποίος συνεισφέρει βεβαίως για την προβολή των αγώνων αλλά και για την προβολή της χώρας. Οι αγώνες γίνονται στην Γαλλία και θα κάνουμε το παν για να δείξουμε αυτή τη σπουδαία εικόνα, αυτό το σπουδαίο πολιτισμό, που εκπροσωπεί η Γαλλία σήμερα».
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Δεν θέλουμε όμως αυτοί οι Αγώνες να είναι μια ακόμη διοργάνωση. Είναι οι αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας, που γίνονται κάποια χρόνια μετά την πανδημία, 130 χρόνια από την πρώτη τους διοργάνωση και 100 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση στη Γαλλία.
Θέλουμε λοιπόν να είναι αγώνες καμπής.
Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για καινοτομία όχι όμως για χάρη της καινοτομίας. Αλλά γιατί οι αγώνες πρέπει να παραμείνουν χρήσιμοι και ουσιαστικοί στον 21ο αιώνα. Δεν είναι δηλαδή αγώνες που γίνονται απλά για λόγους ματαιοδοξίας. Είναι μία διοργάνωση που φέρνει στο προσκήνιο τους αθλητές και τον πρωταθλητισμό και είναι μια ευκαιρία για μας να θέσουμε σημαντικά θέματα στο τραπέζι, όπως είναι το περιβάλλον, η ισότητα ανδρών και γυναικών, όπως είναι η ορατότητα των ανθρώπων με αναπηρία, όπως είναι η λαϊκή συμμετοχή. Δεν ζητάμε να απλώς θεατές. Οι άνθρωποι που θα αγοράσουν τα εισιτήρια μας, εκείνοι που αγαπάνε τους αγώνες, να είναι και συμμετέχοντες. Και έχουμε μια σειρά από πράγματα που γίνονται φέτος, που θα τους επιτρέψουν πραγματικά να έχουν συμμετοχή, να ζήσουν ολοκληρωτικά αυτή την ολυμπιακή εμπειρία».
ΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ;
Ρωτήσαμε το Λάμπη Κωνσταντινίδη, αν υπάρχουν ακόμη πολλοί φανατικοί που παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν φανατικοί θεατές, με την έννοια ότι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν δημιουργούν αυτού του είδους τα πάθη που προκαλούν συγκεκριμένα αθλήματα όπως είναι για παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Αυτό δεν είναι κακό απαραίτητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στηρίζονται από ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό σε όλους τους τις εκφάνσεις, καθώς σε αυτή τη διοργάνωση θα δεις αθλήματα που δε βλέπεις σχεδόν ποτέ. Κάθε βδομάδα ο κόσμος συνήθως βλέπει ποδόσφαιρο που είναι ένα υπέροχο άθλημα και ένα από τα πιο δημοκρατικά. Υπάρχουν όμως πολύ σπανία αθλήματα, για παράδειγμα η κωπηλασία, ή το χόκεΐ, ή το πένταθλο κι άλλα, που απασχολούν πάρα πολλά παιδιά που δεν θέλουν να κάνουν τα συνηθισμένα αθλήματα.
Λοιπόν, είναι μία μοναδική ευκαιρία να δεις αθλήματα που δε βλέπεις συχνά, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και να δεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Δεν είναι ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, βλέπεις και ακούς για χώρες και εθνικότητες που δεν τις ακούς ποτέ και εκεί τις ανακαλύπτεις. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από ανθρώπους που δεν παρακολουθούν ιδιαίτερα αθλητισμό, να βλέπουν με προσοχή την τελετή έναρξης για να δουν τις ομάδες να παρελαύνουν και λένε ποια είναι αυτή η χώρα! Και μόνο το γεγονός ότι για κάποιους ανθρώπους είναι μία ευκαιρία να ανοίξουν λίγο τους ορίζοντες τους και να ανακαλύψουν τι υπάρχει εκεί έξω και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό.
Αυτό λοιπόν είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον στους αγώνες. Δεν τους παρακολουθούν απλά αυτοί που αγαπούν τον αθλητισμό, που είναι πολλοί, αλλά και αυτοί που θέλουν να δουν μία διοργάνωση που τους βγάζει από τα τετριμμένα, που τους επιτρέπει να δουν κάτι ξεχωριστό και να θαυμάσουν ανθρώπους, των οποίων οι επιδόσεις είναι πραγματικά εξαιρετικές και μοναδικές.
Κατά την άποψή μου, επαναλαμβάνω, ότι ακόμα και κάποιος που δεν είναι πολύ φανατικός έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την ανθρώπινη φύση και την συνύπαρξη όλων αυτών των λαών, έστω για 15 μέρες κάτω από την ίδια στέγη».
ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Οι περισσότεροι άνθρωποι τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα τους δουν από την τηλεόραση. Είναι ελάχιστοι σχετικά εκείνοι που θα βρίσκονται στα στάδια. Γι’ αυτό και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τόσο για την εμπειρία αυτών που θα έρθουν, που θα αγοράσουν εισιτήρια αλλά και για αυτούς που τηλεοπτικά θα ζήσουν αυτή την εμπειρία. Όλα αυτά που θέλουμε να μεταδώσουμε, μπορούν να περάσουν μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Στους Αγώνες της Γαλλίας, βεβαίως θα μιλήσουμε για την ισότητα ανδρών γυναικών. Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί που θα έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ανδρών αθλητών και γυναικών αθλητριών που θα συμμετέχουν. Έχουν περάσει πάνω από 130 χρόνια από τότε που επανήλθαν οι ολυμπιακοί αγώνες, 130 χρόνια φέτος για να είμαστε ακριβείς. Και επιτέλους για πρώτη φορά θα έχουμε ίσο αριθμό στα δύο φύλα. Και αυτό θα το δείτε. Και είναι κάτι για το οποίο πίεσε πολύ το Παρίσι, υπήρχε βέβαια η τάση, αλλά κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Ομοσπονδίες, για να δείξουμε ότι επιτέλους έφτασε η ώρα το αυτονόητο να γίνει πράξη.
Αντίστοιχα κάνουμε και για τους αθλητές μας με αναπηρία. Είμαστε η πρώτη διοργάνωση που επιλέξαμε να έχουμε μία ταυτότητα ενιαία για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Αν δείτε τα εμβλήματα είναι ακριβώς πανομοιότυπα. Ίδιες εγκαταστάσεις, μεγαλοπρεπείς τελετές και αλλά. Όχι για πολιτικούς λόγους, όχι γιατί έπρεπε, κανένας δεν μας υποχρέωνε. Αλλά διότι εμείς θεωρούμε ότι μιλάμε για αθλητές με τεράστιες επιδόσεις και αυτοί οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν μια μοναδική πλατφόρμα χάρη στους Ολυμπιακούς, για να εμφανιστούν σε παγκόσμιο κοινό όχι ως άτομα με κάποια ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά ως Αθλητές. Δηλαδή ως άνθρωποι που έχουν μία ιδιαίτερη επίδοση, ένα ταλέντο, το οποίο αξίζει να χειροκροτηθεί.
Κάνουμε πολλά πράγματα σε αυτούς τους Αγώνες για το περιβάλλον. Δεν θα δείτε πολλά εργοτάξια. Για την ακρίβεια έχουμε ελάχιστα. Ένα Ολυμπιακό Χωριό που μόλις εγκαινιάστηκε την πισίνα. Ουσιαστικά αυτά κατασκευάσαμε. Δεν θα δείτε σκόνη, δεν θα δείτε πολύ κατασκευή, διότι τα περισσότερα στάδια είναι είτε υπάρχοντα, είτε προσωρινά. Αν πάτε στο κέντρο θα δείτε ήδη να ανεβαίνουν δίπλα στον Πύργο του Άιφελ ή στην πλατεία Κονκόρντ οι πρώτες κερκίδες, διότι ακριβώς θέλουμε να μειώσουμε και θα μειώσουμε πάνω από 50% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Αγώνων του Παρισιού.
Γιατί τα εισιτήρια δεν θα είναι καν χάρτινα, θα είναι ένας κωδικός στο τηλέφωνο. Μειώσαμε με το πλαστικό, καθώς δεν θα υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια στις καταστάσεις. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ακριβώς για να δείξουμε ότι μπορούν να γίνονται τόσο μεγάλα γεγονότα χωρίς να έχουν ένα αρνητικό αποτύπωμα για το περιβάλλον και τον πλανήτη».
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής να τοποθετήσει κλιματιστικά στους χώρους που θα φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης σχολιάζει:
«Κάθε επιτροπή έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για τους αθλητές της. Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω.
Εμείς εδώ κάναμε μία προσπάθεια να χτίσουμε ένα Ολυμπιακό Χωριό το οποίο θα μπορεί να έχει ανθεκτικότητα για τις συνθήκες του 2050. Δηλαδή μελετήσαμε πως θα είναι οι θερμοκρασίες για τα επόμενα 25 χρόνια και έχουμε ένα φυσικό σύστημα κλιματισμού. Από κει και πέρα κάποιες χώρες θεώρησαν ότι έχουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου και πρέπει να εξασφαλίσουν συγκεκριμένο επίπεδο άνεσης. Εμείς εξηγήσαμε τί παρέχουμε δωρεάν και όποιος θέλει να κάνει κάτι παραπάνω είναι στην διακριτική του ευχέρεια, με δικό του κόστος. Η Ελλάδα θα βάλει κλιματισμό. Οι χώρες που θα πράξουν το ίδιο είναι η πολύ μεγάλη μειοψηφία. Προφανώς απαιτεί μία συγκεκριμένη επένδυση, που πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις χώρες, καθώς εμείς δεν αναλαμβάνουμε το παραμικρό κόστος που θα προκύψει. Κάποιες χώρες δέχτηκαν αυτό που φτιάξαμε και προτείνουμε και κάποιες άλλες που επέλεξαν να προσθέσουν υποδομές τις βοηθάμε δίδοντας τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές. Η Αυστραλία για παράδειγμα, είναι μία από τις χώρες που έχουν ανακοινώσει επίσης ότι θα τοποθετήσουν κλιματισμό, όπως και κάποιες χώρες από την βόρεια Ευρώπη».
ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ;
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το Ολυμπιακό Χωριό. Εγώ όταν ήρθα εδώ, βρίσκονταν ακόμα στις σκέψεις για το που θα έπρεπε να κατασκευαστεί. Τώρα το να το βλέπω μπροστά μου, είναι μεγάλη συγκίνηση καθώς συμμετείχα και στην ομάδα που το επινόησε. Είναι ακριβώς όπως θα επιθυμούσαμε. Έχουμε ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου και κάθε βδομάδα εγκαινιάζουμε από κάτι, όπως σήμερα το μεσημέρι εγκαινιάζουμε στη Μασσαλία της ολυμπιακή μαρίνα, η οποία ανακαινίστηκε, δεν χτίστηκε εξαρχής.
Από την άποψη των κατασκευών είμαστε ακριβώς εκεί που επιθυμούμε και κάθε μέρα λύνουμε προβλήματα δίνουμε λύσεις και θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι. Βέβαια οι αγώνες για εμάς, δεν ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, όπως για τον πολύ κόσμο με την τελετή έναρξης. Για μας ήδη από τότε που θα ανάψει φλόγα και θα έρθει στη Γαλλία – μια εβδομάδα μετά τις 16 Απριλίου που θα ανάψει στην Ελλάδα – και θα φτάσει μέσω ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους στην Μασσαλία, από εκείνη τη μέρα και επισήμως εμείς είμαστε σε διαδικασία Αγώνων. Είμαστε καλά και βεβαίως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και συμβαίνουν πολλά πράγματα στον κόσμο και πρέπει να έχουμε πάντα τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».
ΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Ήμουν ήδη τρεις μέρες στο Παρίσι και δεν είδα ούτε έναν αστυνομικό στο δρόμο, ενώ στο δελτίο ειδήσεων στην Ελλάδα μιλούσαν για την κατάσταση επιφυλακής που βρίσκεται το Παρίσι, αντιμετωπίζοντας θέματα τρομοκρατίας. Ο Κωνσταντινίδης απαντά για τι τον απασχολεί:
«Πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει μία κινητοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είτε είναι οι καθυστερήσεις στα έργα, είτε τα κουνούπια για τα οποία μιλήσαμε πολύ και κάποια επιδημία που θα μπορούσαν να φέρουν. Πριν από λίγους μήνες μιλούσαμε στο Παρίσι για ψύλλους και κοριούς. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του όπως την αντιλαμβάνεται. Με ρωτήσατε αν με απασχολεί κάτι. Με απασχολούν χιλιάδες πράγματα, όχι μόνο εμένα αλλά από το πρόεδρο μας, τον γενικό γραμματέα, όλους μας απασχολούν πάρα πολλά πράγματα. Είναι η δουλειά μας. Κάποια τα μελετούμε, κάποια άλλα η πιθανότητα τους είναι μικρή. Και για το καθένα κοιτάμε την λύση, χωρίς όμως να ζούμε σε ένα καθεστώς συνεχούς πανικού και άγχος. Ότι πρόβλημα υπάρχει, εδώ είμαστε να το λύσουμε.
Το είδατε και μόνη σας περπατώντας στο Παρίσι, ότι ούτε υπό καθεστώς πολιορκίας είμαστε και τα εργοτάξια προχωράμε κανονικά. Δεν λέω ότι είμαστε άνετοι και χαλαροί. Είναι όπως ένας αθλητής που κάνει μαραθώνιο, που αν χαλαρώσει τα 35 χιλιόμετρα, τελείωσε. Παραμένει συγκεντρωμένος, ξέρει τι πρέπει να κάνει, έχει προπονηθεί γι’ αυτό, παίρνει τις ανάσες του, πίνει το νερό του και συνεχίζει. Εμείς θα τελειώσουμε αυτό το μαραθώνιο μετά και το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΜΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΟΤΑΝ ΤΕΛΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Θα πάω για ύπνο! (γελάει). Όταν τελειώσουμε θα πάμε διακοπές με το παιδί μας, για να το δούμε και λίγο και θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια, που θέλουμε να ζήσουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στο Παρίσι γιατί είμαστε εδώ πολλά χρόνια πλέον. Ως οικογένεια, εγώ και η γυναίκα μου η οποία είναι από το Μεξικό. Η κόρη μας λοιπόν είναι έλληνο-μεξικάνα γεννημένη όμως στο Παρίσι. Πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε σε άλλη διοργάνωση. Οι Αγώνες της Γαλλίας, είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην επαγγελματική μου πορεία, οπότε θέλω να πάρω το χρόνο μου να σκεφτώ τι θέλω να πραγματικά
ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ;
Ρωτήσαμε το Λάμπη Κωνσταντινίδη πως αντιμετωπίζει σήμερα τους Ολυμπιακούς αγώνες η κοινωνία και αν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο:
«Οι ολυμπιακοί αγώνες έχουν πια μια ιστορία 130 ετών. Είναι ένα από αυτά τα γεγονότα που έχουν κατά κάποιο τρόπο χαραχτεί στην συλλογική μας μνήμη και το λογικό μας DNA. Όμως, όπως οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί να είναι στατικοί πρέπει να εξελίσσονται και ένα από τα θέματα τα οποία μας απασχολούν σήμερα σε όλο το ολυμπιακό κίνημα είναι, το πως μπορούμε να κάνουμε τους αγώνες πιο βιώσιμους και λιγότερο ακριβούς, ώστε περισσότερες χώρες να μπορούν να τους διεκδικούν. Για μένα λοιπόν, δεν είναι τόσο το ζήτημα αν πρέπει να γίνονται οι αγώνες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει πάντοτε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να γίνονται, ο κόσμος θέλει να συμμετέχει, βλέπουμε ότι ξεπουλάμε εισιτήρια, άρα υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι οικονομικά βιώσιμοι και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο βιώσιμοι, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους. Είναι θέματα που θέσαμε επί τάπητος και θα τα δούμε και σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως του Λος Άντζελες».
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα βασίζεται και στη λογική της εναλλαγής της διοργανώτριας χώρας, ώστε κάθε φορά να βλέπουμε καινούργιες κουλτούρες, νέες χώρες, να δοκιμάζεται κάτι διαφορετικό. Να μην είναι μία επανάληψη της ίδιας χώρας. Στο διεθνές ολυμπιακό κίνημα αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο θεωρείται επιτυχημένο. Και δεν υπάρχει πρόθεση κάτι τέτοιο αλλάξει. Το κατά πόσο αν η Ελλάδα θα επιθυμούσε να τους διοργανώνει μόνιμα, ήδη νομίζω ότι ο Κωσταντίνος Καραμανλής το είχε πει εδώ και πολλά χρόνια και είναι μία ενδιαφέρουσα σκέψη. Όμως αν μου επιτρέπεται, η Ελλάδα θα πρέπει να συμφιλιωθεί και με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να αποφασίσει η ίδια, πρώτα πως αισθάνεται για εκείνη την οργάνωση με τα καλά της και τα κακά της και μετά σε επόμενο επίπεδο να δει αν την ενδιαφέρει να μπει σε μία τέτοιου είδους διαδικασία. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία.
Είναι στην ανθρώπινη φύση καμιά φορά να γκρινιάζουμε, αλλά έχουν συμβεί και πολλά πράγματα στην ιστορία της χώρας από τότε και ψάχνουμε να βρούμε τί έφτιαξε. Μια συλλογική ενδοσκόπηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι νομίζω κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Και να τοποθετήσουμε τους αγώνες στο σωστό τους πλαίσιο.
ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Όλη η Γαλλία θα συζητά για την Ελλάδα τώρα που έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Και εμείς κάναμε μία προσπάθεια να υπάρχει αυτή η σύνδεση της Ελλάδας με τη Γαλλία αναπαριστώντας κατά κάποιο τρόπο το ταξίδι στη Μεσόγειο προς τη Μασσαλία. Όπως οι Έλληνες ήρθαν στη Μασσαλία πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, κάπως έτσι θα φτάσει και η φλόγα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ακολουθεί μια πολύ μεγάλη έκθεση στο Λούβρο που θα εξηγεί αυτή τη σύνδεση της Ελλάδας με τους ολυμπιακούς αγώνες. Για τους Γάλλους Ολυμπιακοί Αγώνες σημαίνουν Ελλάδα.
Βεβαίως υπάρχει και η Γαλλία και ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, αλλά ο θαυμασμός που έχουν οι Γάλλοι για την Ελλάδα είναι αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη, απύθμενος. Κι αυτό που κάνουν οι αγώνες, είναι να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο.
Πιστεύω ότι οι Έλληνες, θα πρέπει να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στο Παρίσι, είτε για τους Ολυμπιακούς είτε για τους Παράολυμπιακούς Αγώνες γιατί θα είναι μία εμπειρία πολύ απίθανη. Να υποστηρίξουν τους Έλληνες αθλητές, οι οποίοι σε συνθήκες δύσκολες κάνουν το απίθανο και νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε σπουδαίες επιδόσεις. Και να απολαύσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι και τα παιδιά να δουν καινούργια αθλήματα και να δοκιμάσουν ωραίες ασχολίες πέραν από αυτές που είναι λιγότερο σημαντικές, καθώς «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Πηγή+ φωτος: news247.gr