Ποιος ήταν ο συγγραφέας που πίστευε πως είχε ταξιδέψει στο χρόνο

Ποιος ήταν ο συγγραφέας που πίστευε πως είχε ταξιδέψει στο χρόνο

Οραματιστής ή παρανοϊκός; Ο Philip K. Dick, μέσα από τη ζωή και το έργο του, αμφισβήτησε τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. To «Exegesis», ένα καθηλωτικό ημερολόγιο εσωτερικών αναζητήσεων, αποκαλύπτει την πιο προσωπική του μάχη με την αλήθεια και την ύπαρξη.

Ο Philip K. Dick, μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, παραμένει μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Η έντονη και συχνά ψυχεδελική ζωή του – επηρεασμένη από τη χρήση αμφεταμινών και τη γενικότερη κουλτούρα της δεκαετίας του 1970 – αντικατοπτρίστηκε στα έργα του, γεμάτα με θεματικές όπως οι εναλλακτικές πραγματικότητες, η ανθρώπινη φύση και η έννοια της αντίληψης.

Ο συγγραφέας Phillip K. Dick. WIkipedia Commons

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει τον Dick είναι η αδυναμία διαχωρισμού της ζωής του από το έργο του.

 Το αποκορύφωμα αυτής της σύνδεσης ήρθε στις 20 Φεβρουαρίου 1974, όταν ισχυρίστηκε ότι μια «ροζ δέσμη φωτός» εισέβαλε στο μυαλό του, προσφέροντάς του ανώτερη γνώση και ένα ταξίδι στο χρόνο.

Αυτό το συμβάν ενέπνευσε τη δημιουργία του «Exegesis», ενός έργου 8.000 σελίδων γεμάτο με προσωπικούς στοχασμούς για την εμπειρία και τις ερωτήσεις που ανέκυψαν από αυτήν.

Παρά το γεγονός ότι ο Dick δεν προόριζε το έργο για δημοσίευση, το 2011 κυκλοφόρησαν περίπου 900 σελίδες του. Εκεί ο συγγραφέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «ροζ δέσμη» του έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδεύει στο χρόνο, να διαγνώσει τη σοβαρή ασθένεια του γιου του και να μιλήσει σε «άγνωστες γλώσσες».

 Οι αντιφάσεις ενός μύθου

Το έργο έχει διχάσει τους μελετητές και το κοινό: ήταν αυτή η εμπειρία αποτέλεσμα εθισμού, ψυχικής ασθένειας ή ενός νευρολογικού επεισοδίου; Ο ίδιος ο Dick αναρωτήθηκε για την προέλευση της εμπειρίας του χωρίς ποτέ να βρει απαντήσεις. Μέχρι τον θάνατό του το 1982, συνέχιζε να αναζητά νόημα στο «Exegesis», αφήνοντας ένα ανεξάντλητο πεδίο ερμηνειών.

Μια εποχή αντίθεσης

Η δεκαετία του 1970, εποχή αμφισβήτησης και πολιτισμικής επανάστασης, υπήρξε το ιδανικό πλαίσιο για το έργο του Dick. Όπως η πανκ μουσική αμφισβήτησε τις κοινωνικές νόρμες, έτσι και ο Dick με το «Exegesis» έθεσε θεμελιώδη ερωτήματα για την πραγματικότητα.

Διαβάζεται το Exegesis;

Για τους φανατικούς αναγνώστες του Dick, το «Exegesis» αποτελεί μοναδική πύλη στις σκέψεις και τους φόβους του συγγραφέα. Για τους υπόλοιπους, το έργο ίσως φανεί ακατανόητο ή υπερβολικά εσωστρεφές. Όπως και ο ίδιος ο Philip K. Dick, το «Exegesis» δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, παρά μόνο ατελείωτες ερωτήσεις.

Πηγή: cnn.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό