Πολύποδας εντέρου: Πότε εξελίσσεται  σε καρκίνο- Ποιες τροφές ν’ αποφεύγουμε

Πολύποδας εντέρου: Πότε εξελίσσεται σε καρκίνο- Ποιες τροφές ν’ αποφεύγουμε

Πώς αναπτύσσεται ο πολύποδας του εντέρου και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο. Τι μπορείτε να κάνετε.

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς, όταν μαθαίνουν ότι έχουν πολύποδα στο παχύ έντερο. Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί ο πολύποδας σε καρκίνο και, αν ναι, σε πόσο καιρό;

Ένας πολύποδας του παχέος εντέρου αρχίζει από μία μετάλλαξη σε ένα από τα αναρίθμητα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στο εσωτερικό τοίχωμα του οργάνου, απαντά η χειρουργός παχέος εντέρου Dr. Rebecca Gunter, από το Τμήμα Κολοορθικής Χειρουργικής της

Τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαιρούνται) ασταμάτητα και μετά από κάθε κυτταρική διαίρεση δημιουργούνται μεταλλάξεις. Η διαδικασία αυτή είναι τόσο γρήγορη, ώστε το εσωτερικό τοίχωμα ολόκληρου του παχέος εντέρου αντικαθιστάται μία φορά την εβδομάδα, προσθέτει!

Καθώς, όμως, συσσωρεύονται τα μεταλλαγμένα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου, μπορεί να δημιουργηθεί μία μικρή συνάθροιση που εμφανίζεται σαν πολύποδας. Ο πολύποδας μεγαλώνει σταδιακά, καθώς αυξάνονται πάνω του τα μεταλλαγμένα κύτταρα και επιβιώνουν ολοένα περισσότερο.

Τελικά, με την πάροδο του χρόνου, η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μία καρκινογόνο στροφή. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για πολύ αργή διαδικασία. «Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ένας πολύποδας, υπολογίζεται ότι χρειάζονται σχεδόν δέκα χρόνια έως ότου εξελιχθεί. Επομένως υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί πριν γίνει καρκίνος», τονίζει η Dr. Gunter.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση ή άλλη εξέταση επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και αφαίρεση ενός πολύποδα σε καλοήθες ή προκαρκινικό στάδιο. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου από αυτόν.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του παχέος εντέρου συνιστάται να αρχίζει σε ηλικία 45 ετών. Εάν κάποιος έχει παράγοντες κινδύνου (π.χ. οικογενειακό ιστορικό) μπορεί να πρέπει να τον αρχίζει νωρίτερα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τους δικούς σας παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να σώσετε τη ζωή σας, καταλήγει η ειδικός.

Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν είναι κακοήθεις μπορούν όμως να εξαλλαχθούν γι’ αυτό και συνιστάται η αφαίρεσή τους. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ωστόσο, ας δούμε τη διατροφή που θα μας προφυλάξει από τη δημιουργία πολυπόδων

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι (προεξοχές) οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Είναι αρκετά συχνοί και ανευρίσκονται στο 40% περίπου του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο – εάν δεν αφαιρεθούν – υπάρχει η πιθανότητα να μεταλλαχθούν σε κακοήθεις.

Για τη δημιουργία των πολυπόδων ενοχοποιείται – σε μεγάλο ποσοστό – η διατροφή μας και κυρίως, όσες τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης φλεγμονών. Τέτοιες είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά. Στις αντιφλεγμονώδεις τροφές κατατάσσονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά,ενώ σε «ουδέτερο» χώρο βρίσκονται το κοτόπουλο και το ψάρι. Μετά την ενδοσκοπική πολυπεκτομή οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν υδαρή φαγητά όπως σούπες (π.χ.φιδέ) και κατανάλωσης αρκετής ποσότητας ύδατος και διαφόρων χυμών και ροφημάτων (βότανα, καφέ, τσάι).Συνήθως πάνω από 12 κούπες υγρών ημερησίως. Όλα αυτά βοηθούν ώστε τα κόπρανα να μην γίνονται σκληρά και να μην προκληθεί δυσκοιλιότητα που θα μπορούσε να ερεθίσει και την περιοχή της εκτομής του πολύποδα.

Ενημερωτικά σημειώνεται ότι για την θεραπεία του έλκους του στομάχου καλή τροφή θεωρείται το λάχανο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες του αμινοξέος μεθυλμεθειονίνη που ονομάζεται και βιταμίνη U.

Πηγή: iatropedia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό