Πώς απαντούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ
Με ερωτήματα αλλά και μια πικρή γεύση έμειναν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μετά την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό από το βήμα της 88ης ΔΕΘ για τα τέσσερα μέτρα στήριξης.
Ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και ποιους αφορά η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ανησυχία για την είσοδο μεγάλων επιχειρηματιών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με αφανισμό μικρών και μεσαίων παραγωγών, αλλά και πικρία για τον αποκλεισμό της κτηνοτροφίας από τα μέτρα στήριξης.
Κοινή συνισταμένη πάντως ήταν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, για ακόμη μια φορά δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου, οι οποίες συμπυκνώνονται στο κόστος παραγωγής με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, που βρίσκονται στα όρια του κόστους, στις «ανοιχτές» τιμές, στη θωράκιση της παραγωγής με γενναία μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ αφορούν τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια, η θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
Επίσης, ανακοινώθηκε πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, αλλά και ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
Χρειάζονται διευκρινίσεις
Περαιτέρω διευκρινίσεις για την εξαγγελία του πρωθυπουργού σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια ζητά ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Μύρων Χιλετζάκης.
Όπως επισημαίνει στον ΟΤ, για τα «κόκκινα» δάνεια «υπάρχουν κενά και χρειάζονται διευκρινίσεις για το ποιους συμπεριλαμβάνει. Συμπεριλαμβάνει όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρα ή συγκεκριμένο fund (επενδυτικό κεφάλαιο) που διαχειρίζεται τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ;», τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το κούρεμα των κόκκινων δανείων, αλλά «να γίνει οριζόντια σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και στους ετεροεπαγγελματίες, καθώς και ένας ετεροεπαγγελματίας πήρε ένα δάνειο για να αγοράσει τρακτέρ ή γη και στην πορεία δεν κατάφερε να το ξεχρεώσει».
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειας, ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση καθώς πλέον οι υπαίθριες καλλιέργειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Για παράδειγμα η υπαίθρια καλλιέργεια της ντομάτας δεν μπορεί να συνεχιστεί στη χώρα μας γιατί βάζει μέσα οικονομικά τον παραγωγό. Μέσω της θερμοκηπιακής, όπου η καλλιέργεια είναι ελεγχόμενη τόσο στο κομμάτι της άρδευσης όσο και της έκθεσης στον ήλιο. Και αυτό γιατί όλα τα υπαίθρια κηπευτικά, στο μεγαλύτερο μέρος τους καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια από εγκαύματα από τον ήλιο».
«Το αγροτικό πετρέλαιο, το κερδίσαμε στο δρόμο»
Με το αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο από τη μάνικα να παραμένει, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, όπως είπε στον ΟΤ, ότι «την μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, το κερδίσαμε στο δρόμο. Τώρα αυτό που απομένει να δούμε είναι πώς θα εφαρμοστεί. Πάντως αν και η επιστροφή του ΕΦΚ ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ από τα 70 με 80 εκατ. ευρώ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το 2016, χρονιά που τελευταία χρονιά δόθηκε ήταν στα 150 εκατ. ευρώ και η τιμή του πετρελαίου ήταν στο 1,20 με 1,30 ευρώ/λίτρο και τώρα είναι στο 1,60 με 1,80 ευρώ/λίτρο».
Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση δημόσιων γαιών ο κ. Τζέλλας, εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτές θα δοθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις για να κάνουν θερμοκήπια και «ουσιαστικά δεν αφορά την παραμονή εμάς των αγροτών στις εκμεταλλεύσεις μας». Σημείωσε δε, ότι οι εξαγγελίες δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, καθώς δεν υπήρξαν ανακοινώσεις για το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, την ακρίβεια, αλλά και αντιμετώπισης προβλημάτων όπως αυτό της λειψυδρίας: «Με την ουσία του αγροτικού προβλήματος δεν ασχολήθηκε η κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν απάντησε στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων».
Στο περιθώριο η κτηνοτροφία
«Η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεος, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται από δω και πέρα, ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους, ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής, που δεν είναι μόνο το πετρέλαιο αλλά και το αγροτικό ρεύμα, το οποίο παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο, ουσιαστικά δεν ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς οι αυξήσεις είναι τεράστιες», επισημαίνει στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο κ. Μόσχος, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων αλλά «ούτε και στο μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με την αύξηση των ζωοτροφών και όλων των υπόλοιπων παροχών στις κτηνοτροφικές μονάδες. Ήδη έχουμε χάσει πάνω από 27% των επιδοτήσεων, οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν και παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία, έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάντως η συνέχεια για τον κλάδο δεν προβλέπεται καθόλου μα καθόλου καλή».
Πηγή: ot.gr