“Ο αγρότης σήμερα πρέπει να είναι παραγωγός μέσα στο χωράφι, και επιχειρηματίας εκτός χωραφιού”
Δεν είχε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία που προσφέρει το αγροτικό υπόβαθρο σε έναν νεαρό αγρότη. Είχε, όμως, τη θέληση, την όρεξη και την επιμονή να δημιουργήσει τον δικό του αγροτικό δρόμο, στην ηλικία των 24 χρονών.
O λόγος για τον 28χρονο Ισαάκ Κυπάρογλου από τα Πετρανά Κοζάνης, που όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η Βικτ. Αποστολοπουλου στο ypaithros.gr, παρά τις πολλές δυσκολίες κατάφερε μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια να διαχειρίζεται έξι διαφορετικές καλλιέργειες, να βρίσκεται σε επαφή με εμπόρους του εξωτερικού, αλλά και να συμβάλει στην αύξηση των συνολικών στρεμμάτων της καλλιέργειας του σκόρδου στο χωριό του.
Ο 28χρονος αγρότης διαθέτει 16 στρέμματα καρύδια, 12 στρέμματα σκόρδα, 7 στρέμματα ρεβίθια, 7 στρέμματα φακές, 19 στρέμματα βίκο και 17 στρέμματα κριθάρι. «Πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή, δούλευα στον ιδιωτικό τομέα και η μόνη μου σκέψη ήταν ότι πρέπει να επενδύσω σε κάτι δικό μου, καθώς η κατάσταση ήταν ασταθής, αφού έβλεπα κάθε μέρα κόσμο να χάνει τη δουλειά του. Το 2014, λοιπόν, ξεκίνησα με την καλλιέργεια των καρυδιών παράλληλα με την εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα.
Στόχος μου ήταν, όμως, να καταφέρω να βιοπορίζομαι αποκλειστικά από τη δραστηριότητά μου στην πρωτογενή παραγωγή. Για αυτόν τον λόγο, έψαξα να βρω μια καλλιέργεια που θα μου αποφέρει πιο γρήγορα εισόδημα, αφού η καλλιέργεια των καρυδιών θα καθυστερούσε. Ήρθα σε επαφή, λοιπόν, με άλλους παραγωγούς, με συνεταιρισμούς και εμπόρους, έμαθα για την καλλιέργεια του σκόρδου, όπου με μια μικρή στρεμματική απόδοση μπορείς να έχεις ένα πολύ καλό κέρδος και αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποφάσισα, λοιπόν, να ασχοληθώ με αυτήν, αφήνοντας τελείως τη δουλειά μου στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο Ισαάκ στην ypaithros.gr.
Συμβολή στην τοπική κοινωνία
Στα πρώτα του βήματα στην καλλιέργεια του σκόρδου, ο Ισαάκ έλαβε αρκετή βοήθεια από την ομάδα παραγωγών στον Πλατύκαμπο, καθώς και από τον συνεταιρισμό της Βύσσας, αφού, την πρώτη χρονιά, τα σκόρδα του πωλήθηκαν εκεί.
Ο Ισαάκ, όμως, δεν έλαβε μόνο βοήθεια, αλλά κατάφερε να συμβάλει στην αύξηση της καλλιέργειας του σκόρδου στο χωριό του. «Στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής μου με την καλλιέργεια του σκόρδου, και αφού εντάχθηκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών, πήρα μία φυτευτική μηχανή, η οποία ήταν και η μοναδική στο χωριό. Με πλησίασαν τότε και άλλοι νέοι παραγωγοί που ήθελαν να μάθουν πώς πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα και την καλλιέργεια του σκόρδου. Αποφάσισαν, λοιπόν, και αυτοί να επενδύσουν στην καλλιέργεια του σκόρδου, έχοντας παράλληλα ως βοήθεια τη χρήση της φυτευτικής μου μηχανής. Ως αποτέλεσμα, εκεί που υπήρχαν 15 στρέμματα σκόρδου σήμερα υπάρχουν 200, με προοπτική να φτάσουν και τα 500, αφού οι παραγωγοί είναι πολύ θετικοί σε αυτή την καλλιέργεια».
Επαφές με το εξωτερικό
Η θέληση του Ισαάκ να ενημερωθεί, να γνωρίσει, αλλά και να προωθήσει το προϊόν του οδήγησε στη ζήτηση του σκόρδου από διάφορες λαχαναγορές της χώρας, ενώ τον έφερε και σε επαφή με εμπόρους από τη Ρουμανία. «Έχω έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους που θέλουν να εμπορευτούν τα σκόρδα μας, καθώς δεν είναι ποτιστικά, αλλά είναι σε ξερικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης εκτός ψυγείου που μπορεί να φτάνει και τους δέκα μήνες, σε σχέση με τα ποτιστικά που φτάνουν έως και τους έξι μήνες». Όπως τονίζει ο 28χρονος αγρότης, οι εντυπώσεις από τα πρώτα δείγματα που έστειλε ήταν πολύ θετικές, με αποτέλεσμα φέτος να ξεκινά τη συνεργασία του μαζί τους.
Επόμενα σχέδια
Φιλοσοφία του Ισαακ είναι είναι πως ο αγρότης σήμερα πρέπει να είναι παραγωγός, όταν βρίσκεται μέσα στο χωράφι και επιχειρηματίας εκτός χωραφιού. Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται και η απόφαση του 28χρονου αγρότη να επενδύσει και στη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, αφού ετοιμάζεται για τη δεντροφύτευση 19 στρεμμάτων.
Επίσης, άμεσος στόχος είναι να πιστοποιήσει το επόμενο διάστημα τις καλλιέργειες του. Ο ίδιος αναφέρει ”Στόχος μου είναι, το επόμενο διάστημα να πιστοποιήσω τις καλλιέργειες μου, ώστε να μπορέσω να συνεργαστώ μόνος μου με κάποια μικρά σούπερ μάρκετ και να μπω μόνος μου στο ράφι χωρίς μεσάζοντα”.
Πηγή: ypaithros.gr