Πώς οι μηδενικές τιμές της Βουλγαρίας ρίχνουν στα βράχια τα σχέδια για εξαγωγές

Πώς οι μηδενικές τιμές της Βουλγαρίας ρίχνουν στα βράχια τα σχέδια για εξαγωγές

To αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η αγορά των ΑΠΕ λόγω της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης και των αυξημένων εισαγωγών λόγω των αρνητικών τιμών της Βουλγαρίας, οι οποίες αναγκάζουν σε περικοπές τις ελληνικές ΑΠΕ, συζητήθηκε χθες σε χθεσινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ με τίτλο την ημερίδα «Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα».

Οι μηδενικές τιμές προκαλούν έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ που ήδη ζητά αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ από τα 17 στα 24 λεπτά. Και εκτιμάται ότι όσο προστίθενται ΑΠΕ στο σύστημα και αυξάνεται η προσφορά χωρίς ανάλογη αύξηση στη ζήτηση και χωρίς δυνατότητα εξαγωγών αφού οι τιμές τις ώρες της μεγάλης προσφοράς γίνονται αρνητικές στη Βουλγαρία με την οποία έχουμε συζευχθεί, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και αντίστοιχα οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ θα είναι μονόδρομος.

Τα προβλήματα της αγοράς
Με δεδομένο ότι η παραγωγή ΑΠΕ θα αυξάνεται κάθε χρόνο, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Σήμερα είναι 11,9 GW οι ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί, 13,6 GW είναι οι όροι σύνδεσης που έχουν δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ και 2 GW οι όροι σύνδεσης που έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στα 27,5 GW θα είναι η εγκατεστημένη ισχύς.«Εν τω μεταξύ από την αρχή του έτους η ζήτηση πέφτει καθώς δεν υπάρχει βαριά βιομηχανία και έχουμε μόνο τουρισμό και εστίαση, ενώ με την υπογεννητικότητα που έχουμε θα έχουμε 700.000 έλληνες λιγότερους στην δεκαετία.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι 24ωρη και κάποιες ώρες εξάγουμε κάποιες εισάγουμε. Ο έλληνας καταναλωτής επιδοτεί την ενέργεια που πηγαίνει στη Νοτιοανατολική ευρώπη. Εμείς την πληρώνουμε 110 ευρώ /Mwh και την εξάγουμε κάτω από 15 ευρώ/MWh».

Στέλιος Λουμάκης: Πώς η Βουλγαρία πετάει έξω τις ελληνικές ΑΠΕ

Ο Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ, εξήγησε πώς με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν έχουμε καν εξαγωγές αλλά γυρνάει σε εισαγωγές το σύστημα.
Τόνισε ότι τα έργα που έχουν προτεραιότητα μπαίνουν με -500 ευρώ/MWh στο σύστημα για να μπουν στην αγορά και να μην βγουν από την αγορά λόγω των αρνητικών τιμών της Βουλγαρίας. Τεράστια συγκέντρωση 3 GW έργα που έχουν σύμβαση και διαχειρίζονται οι ΦΟΣΕ μπαίνουν στην αγορά με τιμή 0,01 ευρώ/MWh για να πληρωθούν την ταρίφα. Αν η τιμή ήταν αρνητική θα έχαναν την ενίσχυση. Οι ΦΟΣΕ προσπαθούν να κρατούν την τιμή στο 0,01 για να πληρώνονται τη σύμβαση. Η μη πληρωμή θα ήταν ένα φρένο που θα έδινε το μήνυμα στον παραγωγό, ότι δεν χωράνε άλλα έργα στην αγορά. Το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι το δίκτυο αλλά η χαμηλή ζήτηση. Η Βουλγαρία με την οποία είμαστε συζευγμένοι, πουλάει όμως στο μηδέν και αφού δεν έχουμε αρνητικές τιμές, το σύστημα γυρίζει εισαγωγικό και τα δικά μας έργα ΑΠΕ περικόπτωνται».

Όπως είπε τις ώρες εκείνες η Βουλγαρία πουλάει στο -45 ευρώ/Mwh. Η συζήτηση λοιπόν ότι μπορεί η χώρα να γίνει εξαγωγέας, δεν έχει βάση, με το marginal pricing και με τις συζευγμένες αγορές. «Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για εξαγωγές. Υπερπαράγουμε, οι ΦΟΣΕ προσπαθούν να κρατήσουν την τιμή στο 0,01 ευρώ/MWh για να πληρώνονται την μεγάλη τιμή της σύμβασης, όλη την ταρίφα, και τελικά γίνονται περικοπές και εισαγωγές. Και τόνισε ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν αντέχουν να πουλάνε με αρνητικές τιμές, αυτό μόνο οι καθετοποιημένοι μπορούν να το κάνουν, καθώς αγοράζουν την ενέργεια στις μηδενικές τιμές οι εταιρείες προμήθειας που έχουν , και τελικά εισπράττουν από τον καταναλωτή.

Πλέον θα έχουμε μια αγορά εισαγωγική, τόνισε ο κ. Λουμάκης, ενώ την ίδια στιγμή θα αυξάνεται η τρύπα του ΕΛΑΠΕ.
«Όσο θα αναγκάζεται ο ΕΛΑΠΕ να πληρώνει για έργα όλη την τιμή της σύμβασης, χωρίς να εισπράττει θα αυξάνεται η τρύπα και για να καλυφθεί θα χρειάζεται αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Κερδισμένοι από τις μηδενικές τιμές θα είναι οι εταιρείες προμήθειας που θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους.
Οι ΑΠΕ συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους ενέργειας αν παράγουμε τόση ενέργεια όση χρειαζόμαστε. Το μοντέλο των marginal prices δεν βοηθάει ώστε να κάνουμε εξαγωγές και αν η έγχυση ξεπερνάει τη ζήτηση, θα περικόπτωνται.

www.worldenergynews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό