Πώς τα τραγανά κεράσια Κομοτηνής μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές
Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Η πρόταση που παρουσιάστηκε από ερευνητή του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε ημερίδα για το κεράσι
στην Κομοτηνή
Τα «Τραγανά Κομοτηνής», η ποικιλία κερασιού που παράγεται στα κερασοχώρια της
Ροδόπης, μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη όσο άλλες ποικιλίες κερασιού, ξεχωρίζει
όμως για τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, όπως η τραγανή υφή και η γευστική της
ποιότητα. Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές για την αυθεντικοποίηση αυτής της ποικιλίας,
δύναται να διασφαλιστεί ότι κάθε παραγόμενος καρπός είναι 100% γνήσιος και
ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την κάνουν ιδιαίτερη. Οι τεχνικές αυτές
μπορούν να προσδώσουν στα «Τραγάνα Κομοτηνής» προστιθέμενη αξία και έτσι
μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις αγορές.
Τις τεχνικές αυτές παρουσίασε στην διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΔΑΟΚ Ροδόπης
στην Κομοτηνής, ο Ιωάννης Γανόπουλος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και
Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Όπως έκανε γνωστό στη διάρκεια της ομιλίας του, η ερευνητική ομάδα του ΕΛΓΟ
«ΔΗΜΗΤΡΑ» εργάζεται πάνω σε προγράμματα μοριακής και γενετικής βελτίωσης των
κερασιών. Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στην ανάπτυξη ποικιλιών που θα είναι
ανθεκτικές, θα έχουν καλύτερη απόδοση και θα είναι ευκολότερες στην παραγωγή. Η
χρήση σύγχρονων βιοαναλυτικών τεχνολογιών (όπως γονιδιωματική, πρωτεομική και
μεταβολομική ανάλυση) επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση των θρεπτικών και ποιοτικών
χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών. Οι τεχνολογίες αυτές βοηθούν στην καταγραφή
του γενετικού προφίλ των κερασιών, συμβάλλοντας στη δημιουργία προϊόντων που
μπορούν να προωθηθούν σε νέες αγορές, καθώς και στην ανάπτυξη νέων καλλυντικών και
διατροφικών προϊόντων.
Ειδικά για την ποικιλία «Τραγανά Κομοτηνής», τόνισε ο κος Γανόπουλος, «μέσω μοριακών
και γονιδιωματικών αναλύσεων, μπορεί να προσδιοριστούν τα γενετικά χαρακτηριστικά
της. Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν την ακριβή ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση των
δενδρυλίων και των καρπών, ώστε οι καταναλωτές, οι φυτωριούχοι και οι παραγωγοί να
γνωρίζουν ότι πρόκειται για την αυθεντική ποικιλία, κάτι που προσδίδει προστιθέμενη αξία
στο προϊόν. Παράλληλα, με την κατανόηση του γενετικού της προφίλ, ενισχύονται οι
δυνατότητες ανάδειξής της σε νέες αγορές, καθώς αποδεικνύονται τα ιδιαίτερα
οργανοληπτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά της. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών
όχι μόνο ενισχύει την αξιοπιστία και την ποιότητα της παραγωγής αλλά συμβάλλει και στην
ευρύτερη προβολή της ποικιλίας «Τραγανά Κομοτηνής», καθιστώντας την έναν ισχυρό
υποψήφιο για τη διεθνή αγορά και προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των παραγωγών
όσο και των καταναλωτών».
Η καλλιέργεια της κερασιάς αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής αγροτικής παραγωγής
στη Ροδόπη, με ιδιαίτερη αξία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των παραγόμενων κερασιών
εξάγεται. Γι’ αυτό προτάσεις, όπως αυτή του κου Γανόπουλου, πρέπει να τύχουν της
προσοχής τόσο των καλλιεργητών όσο και ευρύτερα των τοπικών αγροτικών φορέων της
περιοχής μας.