Πρωτοβουλία ΥΜΑΘ και ΣΕΒΕ για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας
Πρωτοβουλία για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση εργασίας που είχαν στο Διοικητήριο οι κύριοι Στάθης Κωνσταντινίδης και Σίμος Διαμαντίδης.
Υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ και σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ, στα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας θα διοργανώνονται ημερίδες επιμορφωτικού χαρακτήρα που θα διευρύνουν τους εξαγωγικούς ορίζοντες των επιχειρήσεων.
Ακόμη, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ συζήτησαν για τις θετικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το 2023, το ισχυρό brand name που διαθέτουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, το «Μακεδονικό Σήμα» και την επίδραση που θα έχει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου σε κέντρο logistics.
Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και εντάσσεται στην τακτική επικοινωνία του Υφυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννης Μητλιάγκας, το μέλος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Μιχάλης Χλιάπας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας “Προφήτης Ηλίας” κ. Αναστάσιος Γράβας.
Για το κέντρο logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε ότι θα διευκολύνει τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων, θα παρέχει σημαντική βοήθεια στις μικρομεσαίες εταιρείες να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 3.500 νέες θέσεις εργασίας. Για το «Μακεδονικό Σήμα» παρουσίασε το στόχο του ΣΕΒΕ να λανσαριστεί στα ράφια καταστημάτων της Αμερικής και του Καναδά, όπως επίσης και την επιδίωξη του Συνδέσμου να το λάβουν τουλάχιστον 500 εταιρείες τους επόμενους δώδεκα μήνες. Τέλος, αναφορικά με τη διαρκώς αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, ανέφερε ότι η καθιέρωση τους στις διεθνείς αγορές αντανακλάται στη σημαντική αύξηση εξαγωγών αρκετών κατηγοριών προϊόντων σε χώρες που μέχρι πρότινος υπήρχε χαμηλή εμπορική διεισδυτικότητα.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι οι ισχυρές εξαγωγές συνεπάγονται ισχυρή τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Όπως είπε: «Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και αναπτυσσόμενη και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών και το “ξεκλείδωμα” νέων αγορών σε όλο τον κόσμο. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αύξηση της απασχόλησης, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, πιστοποιούν ότι η εθνική οικονομία γίνεται εξωστρεφής, γυρίζει σελίδα και μαζί της αλλάζουν επίπεδο η Μακεδονία και η Θράκη.
Η κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο των εξαγωγών και συνεχίζει τις πολιτικές που κεφαλαιοποιούν αυτήν τη δυναμική, όπως είναι η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου σε logistic center, ο διαγωνισμός του οποίου θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024, δίνοντας πρόσφορο έδαφος στις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας να προσφέρουν στον τόπο, να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να παράξουν πλούτο».