Πυροσβεστικό Σώμα ή Δασικές Υπηρεσίες ;
Σε εντελώς λάθος κατεύθυνση κινούνται και οι ακολουθούμενες πολιτικές και πρακτικές όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση τόσο στο τομέα της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης πυρκαγιών και μεγαπυρκαγιών δασικών περιοχών.
Με την Ανακοίνωσή μας στις 15/09/23 για τον όλεθρο των πλημμυρών καταδείξαμε γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα και μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, αλλά και αυτά που πρόκειται να παρθούν, δρουν ως απολύτως πλημμυρικά και αν δεν αλλάξουν οι κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις, δυστυχώς θα ζήσουμε κι άλλες το ίδιο ή και περισσότερο εφιαλτικές πλημμύρες.
https://www.facebook.com/permalink.php? story_fbid=268421549480106&id=100089367897641&__cft__[0]=AZV9CEUoDVX
FUjYrJkEVU- LW2j_k_J3CUD8lfwdbbQZYWA1wxINUykjuzzM21R0ivAuUMZxy0AmjwOONOjquZ
7fGQv-AKx1NVODQwtVqu- lUUblJUQVC0Ddzvut7Kpz95K4wLKwIh8bIgcB2IaddadSyYdyLhGchiENgmxZGrpG
bsmD1TsTs05nfJl8F3HvvEx0&__tn__=%2CO%2CP-R
Το πέρασμα από τον ένα όλεθρο αμέσως στον άλλο δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα και αναπνοή. Πριν καν συνέλθουμε από την ανείπωτη καταστροφή στη Δαδιά, τη Ρόδο, την Εύβοια, πριν στεγνώσει το δάκρυ από τις εφιαλτικές και βιβλικές εικόνες, που μας κατέκλυζαν από παντού και μας κυρίευαν τη ψυχή , περάσαμε στον επόμενο εφιάλτη, στην επόμενη τραγωδία και καταστροφή, αυτή των πλημμυρών.
Με τη χώρα να έχει χάσει στις πυρκαγιές τη μεγαλύτερη έκταση σε δάση από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα μιας νέας στρατηγικής για τη ζωή, τα δάση, τη δασοπυρόσβεση.
Κατά τις τραγικές ημέρες της καταστροφής στη Ρόδο και ακολούθως της “άσβεστης” πυρκαγιάς στη Δαδιά χύθηκε πολύ μελάνι για τα αίτια αυτής της καταστροφής και για το ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική από εδώ και πέρα της Πολιτείας και ειδικότερα της Κυβέρνησης, για να φρενάρει τις φλόγες που κάθε χρόνο κατακαίγουν την ελληνική γη.
Το μέγεθος της καταστροφής τόσο από την πλευρά των απωλειών ανθρώπων, αλλά κυρίως των απωλειών χιλιάδων ζώων της ήμερης και άγριας ζωής, αλλά και περιουσιών, όσο και από την πλευρά των απωλειών των φυσικών πόρων που στηρίζουν την αγροτική οικονομία και την βιοποικιλότητα, δεν επιτρέπει πειραματισμούς, δεν επιτρέπει κυβερνητική αδιαλλαξία και κομπορρημοσύνη, δεν επιτρέπει άλλο το αφήγημα περί επιτελικού κράτους, γιατί η χώρα και ο, τι περιλαμβάνεται μέσα σ αυτή δεν αντέχει άλλες, κυριολεκτικά, βιβλικές, καταστροφές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων και κυρίως των κορυφαίων δασολόγων στο δίλημμα ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας, που πρέπει να προνοεί και να προλαμβάνει, αλλά και να επιλαμβάνεται των δασικών μεγαπυρκαγιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή Δασικές Υπηρεσίες, έχει ταχθεί υπέρ των δεύτερων. Ο Πρωθυπουργός της χώρας δε μπορεί να τις αγνοεί, γιατί αφορούν αυτή την ίδια την ύπαρξή της.
Συμπυκνώνοντας τις εξαιρετικές τοποθετήσεις, τα άρθρα, τα δημοσιεύματα και την επιστημονική τεκμηρίωση που περιλαμβάνεται σε αυτά, κορυφαίων επιστημόνων, καθίσταται απολύτως σαφές, ότι είναι πλέον μονόδρομος η εμπλοκή των Δασικών Υπηρεσιών στη πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.
Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρει:
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 94/30.8.2023 απόφαση της Συνέλευσής του, εκτιμούμε ομόφωνα ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ειδικά από το 2007 και μετά (π.χ. Ηλεία, Μάτι Αττικής, Βόρεια Εύβοια, Ρόδος, Πάρνηθα), είναι προφανές, πλέον, ότι απαιτούνται ΑΜΕΣΕΣ και γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αλλαγή των μεθόδων δασοπυρόσβεσης. Το γεγονός και μόνο ότι από το 1998 (μεταφορά της ευθύνης δασοπυρόσβεσης από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία) οι καμένες εκτάσεις πολλαπλασιάστηκαν, υποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να επενδύσει ουσιαστικά σε μέτρα διατήρησης και διαφύλαξης των δασών και της βιοποικιλότητας εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών.
Συμφωνώντας με τις απόψεις πολλών ειδικών, που έχουν καταγραφεί ειδικά από τις δασικές μεγαπυρκαγιές του 2021 και μετά, είναι ξεκάθαρο ότι ανεξάρτητα των διαφόρων αιτιών πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών, η Πολιτεία οφείλει να δράσει προληπτικά, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε μέτρα πρόληψης παρά στην καταστολή.
Δεν νοείται – από κάθε άποψη – η μη εμπλοκή στο έργο της δασοπυρόσβεσης του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, της Δασικής Υπηρεσίας. Δεν νοείται η μη επαρκής στελέχωση, ο μη διαρκής εξοπλισμός της Δασικής Υπηρεσίας και ουσιαστικά η απαξίωσή της. Οι πρόσοδοι από τα δάση (δημόσια και ιδιωτικά) θα πρέπει να καταλήγουν στα ίδια τα δάση, όπως ίσχυε παλαιότερα.
Δεν στέκει σε καμία λογική ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας να έχει εκχωρηθεί σε υπηρεσίες, που ούτε το δάσος γνωρίζουν, ούτε καλά-καλά την περιοχή ευθύνης τους.
Η ουσιαστική προστασία των δασών από πυρκαγιές και κάθε άλλου είδους κίνδυνο διεξάγεται 12 μήνες το έτος με επιτόπιες δράσεις, με σχεδιασμό, βάσει συγκεκριμένων σχεδίων και μελετών, από κατάλληλα επιμορφωμένο και εξοπλισμένο προσωπικό και Υπηρεσίες.
Η εμπειρία τόσων ετών και οι διεθνείς «καλές πρακτικές» επιβάλουν την άμεση σύσταση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με την ανάληψη κυρίαρχου ρόλου από τη Δασική Υπηρεσία, καθώς η διαχείριση – πρόληψη – καταστολή – αποκατάσταση των δασικών πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους είναι μία ενιαία και ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου.
Η χώρα μας χρειάζεται συνολικές αποφάσεις πολιτικής, για την ουσιαστική αναβίωση και ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (βλέπε νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, Στρατηγικές για τα δάση και τη βιοποικιλότητα για το 2030 κ.ά.) ο πρωτογενής τομέας, ειδικά η γεωργία, η εκτατική κτηνοτροφία, η δασοπονία και η αλιεία, αντιμετωπίζονται, απολύτως ορθά, ως κύρια διαχειριστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα οφείλει, έστω και με καθυστέρηση, να συνδυάσει τους παραγωγικούς αυτούς τομείς με την προστασία και διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστική επένδυση, ώστε τα όμορφα φυσικά και ανθρωπογενή τοπία, τα μνημεία και τα υγιή της οικοσυστήματα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καλή ποιότητα ζωής και τους υπόλοιπους τομείς της εθνικής οικονομίας.”
Για το τέλος αυτής της Ανακοίνωσης- Δελτίου θα χρησιμοποιήσουμε μια φράση από το άρθρο του Δρα Γεωργίου Καρέτσου, Δασολόγου στο dasarxeio.com.
«Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι επιστημονικές απόψεις δεν εισακούονται από τους κυβερνόντες, κυρίως γιατί ο επιστημονικός λόγος δεν φτάνει στα ώτα τους, ή τους είναι αδιάφορος στην έπαρσή τους και κυριαρχούν οι απόψεις των παρατρεχάμενων συμβούλων, της μόνιμης δηλαδή και ανεύθυνης κουστωδίας που ακολουθεί τους ηγέτες.»
Κύριε Πρωθυπουργέ
Με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών και με κορυφαίες αυτές που ζήσαμε πριν λίγες ημέρες, η χώρα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται από πολλές πλευρές.
Έχετε τη τεράστια ευθύνη να μην επιτρέψετε να συνεχιστεί αυτό .
Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ
Νατάσα Μπομπολάκη, Επικεφαλής της Ομοσπονδίας,
Νομικός
Σχετικά άρθρα
https://dasarxeio.com/2020/10/18/87546/
https://dasarxeio.com/2023/09/13/129094/
https://dasarxeio.com/2023/08/31/128457/
https://dasarxeio.com/2023/08/31/128472/
https://dasarxeio.com/2023/08/28/128302/