“Χτυπήματα” από το χαμένο υποβρύχιο στο κουφάρι του Τιτανικού άκουσαν τα πληρώματα που το αναζητούν! Η Ελπίδα είναι ακόμα ζωντανή!
Εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι τα πληρώματα που αναζητούν το τουριστικό υποβρύχιο φέρονται να άκουσαν ήχους που έμοιαζαν με «χτυπήματα» από το υποβρύχιο.
Σύμφωνα με το CNN, το σύστημα Sonar συνέλαβε ήχους από χτυπήματα την Τρίτη 20/6 κάτω από το νερό, ενώ έψαχνε για το τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες που αγνοείται μετά την κατάδυσή του για να «περιηγηθεί» στο ναυάγιο του Τιτανικού, αναφέρει εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την έρευνα.
Οι ήχοι ακούγονταν ανά μισή ώρα. Τέσσερις ώρες αργότερα τα συστήματα Sonar, που μπορούν να συλλάβουν ήχους σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα, κατέγραψαν τους ίδιους ήχους, αναφέρεται στο υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που δεν διευκρινίζει όμως πότε καταγράφηκαν οι ήχοι ή για πόσο διάστημα συνεχίζονταν.
Μια μεταγενέστερη ενημέρωση που εστάλη το βράδυ της Τρίτης υποδηλώνει ότι ακούστηκαν περισσότεροι ήχοι, αν και δεν περιγράφηκαν ως «χτύπημα».
Αλλά και η Αμερικανική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι καταγράφηκαν ήχοι και η επιχείρηση επαναπροσδιορίστηκε σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η πηγή τους, αν και οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Ενισχύεται η ελπίδα για επιζώντες
Η είδηση αναπτερώνει τις ελπίδες για επιζώντες. Καναδικό αεροσκάφος P3 εντόπισε επίσης ένα λευκό ορθογώνιο αντικείμενο στο νερό, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αλλά ένα άλλο πλοίο που είχε προγραμματιστεί να ερευνηθεί εκτράπηκε για να βοηθήσει στην έρευνα της ακουστικής ανάδρασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το CNN επικοινώνησε με την OceanGate, την αμερικανική ακτοφυλακή στη Βοστώνη και τις καναδικές αρχές για σχόλια.
The Explorers Club: Σημάδια ζωής
Μια λέσχη εξερευνητών, η Explorers Club, η οποία ιδρύθηκε από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ -ένας εκ των επιβαινόντων στο υποβρύχιο Titan- υποστηρίζει πως τα δεδομένα από τη ζώνη ερευνών υποδηλώνουν ότι οι αγνοούμενοι μπορεί να είναι ζωντανοί.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του The Explorers Club, Richard Garriot de Cayeux, ισχυρίστηκε ότι «σημεία ζωής» τούς είχαν δώσει «αφορμή για ελπίδα».
«Υπάρχει ελπίδα, με βάση τα δεδομένα από το πεδίο. Καταλαβαίνουμε ότι πιθανά σημάδια ζωής έχουν εντοπιστεί στην τοποθεσία», ανέφερε.
Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται διεθνώς ο αγώνας ενάντια στον χρόνο για να βρεθεί το υποβρύχιο και οι πέντε επιβάτες του πριν τελειώσει το οξυγόνο τους, που αρκεί για άλλες 35 ώρες. Περισσότερα πλοία και αεροσκάφη έχουν ενταχθεί στην αποστολή.
Στο μεταξύ, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα που δείχνει τα μοτίβα ερευνών για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan.
Μέχρι την Τρίτη είχε ερευνηθεί μια έκταση 10.000 τετραγωνικών μιλίων και οι έρευνες συνεχίζονται, ανέφερε η υπηρεσία.
Οι ελπίδες στηρίζονται στο γαλλικό ρομποτικό βαθυσκάφος το οποίο αναμένεται να φθάσει στο σημείο των ερευνών το ερευνητικό σκάφος Atalante, εξοπλισμένο με το αυτόνομο βαθυσκάφος-ρομπότ Victor 6000.
Το αυτόνομο αυτό βαθυσκάφος-ρομπότ του Εθνικού Ινστιτούτου Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Έρευνας της Γαλλίας είναι ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα βαθέων υδάτων που μπορεί να αναμεταδώσει υποβρύχιες εικόνες υψηλής ποιότητας και είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Θάλασσα, Ερβέ Μπερβίλ, «στόχος μας είναι το πλοίο να φτάσει το συντομότερο δυνατόν».
«Είναι ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο», πρόσθεσε στο BFM TV.
Τεράστιες οι προκλήσεις για τους επιζώντες
Ο ειδικός στην Ιατρική σε ακραία περιβάλλοντα δρ Γκλεν Σίνγκλεμαν μίλησε στον Guardian για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στο υποβρύχιο, σημειώνοντας ότι η ατμοσφαιρική πίεση στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού «είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο να στέκεται στον καρπό σου, ή κάτι τέτοιο».
Ο δρ Σίνγκλεμαν υπήρξε ιατρός αποστολής σε πολλά πρότζεκτ εξερεύνησης βαθέων υδάτων, όπως για το ντοκιμαντέρ Last Mysteries of the Titanic του Τζέιμς Κάμερον το 2005, την αποστολή του Cameron Deepsea Challenger με στόχο να φθάσει στο βαθύτερο σημείο της Γης το 2012 και το Five Deep του Victor Vescovo.
Ο Σίνγκλεμαν είπε ότι το κλειστό περιβάλλον μέσα στο βαθυσκάφος θέτει συγκεκριμένες τεχνικές προκλήσεις: «Πρέπει να ελέγχετε τη ροή του οξυγόνου σας και πρέπει να αφαιρέσετε το διοξείδιο του άνθρακα και πρέπει να αφαιρέσετε τους υδρατμούς. Είναι τα τρία πράγματα για το εσωτερικό περιβάλλον που πρέπει να ελέγχετε. Το τέταρτο πράγμα είναι η θερμοκρασία. H θερμοκρασία του νερού εκεί κάτω είναι 0 έως 1C. Όλα τα υποβρύχια και τα βαθυσκάφη πρέπει να φροντίζουν γι’ αυτό… Η διαφορά είναι η πίεση του νερού απ’ έξω. Τα περισσότερα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού μπορούν να φτάσουν σε μέγιστο βάθος περίπου 900 μέτρων, από εκεί και πέρα διατρέχουν τον κίνδυνο έκρηξης, αλλά αυτά τα βαθυσκάφη φθάνουν στα τέσσερα-πέντε-έξι χιλιόμετρα».
Ο Σίνγκλεμαν έχει επισκεφθεί στο παρελθόν το ναυάγιο του Τιτανικού, με βαθυσκάφος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Όταν κατέβηκα ο ίδιος στον Τιτανικό, ήμουν ο επισκέπτης 428 στο συγκεκριμένο όχημα. Αυτό είναι ένα σημάδι του πόσο αξιόπιστο και πόσο ασφαλές, πόσο δοκιμασμένο ήταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα… Δυστυχώς, δεν είναι πλέον σε λειτουργία»
Πηγή: iefimerida.gr