«Μιλάω για τον κίνδυνο που διατρέχουμε αν αυτά τα πράγματα πάνε στραβά», δήλωσε ο Ντίμον. «Τρέχουμε σενάρια που θα σας σοκάρουν. Δεν θέλω καν να τα αναφέρω», πρόσθεσε ο ίδιος, με το news.com.au να επανέρχεται στις δηλώσεις του.

Ο Ντίμον είπε ότι η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αντιπροσωπεύουν έναν «άξονα του κακού» με στόχο την καταστροφή της συνεργατικής παγκόσμιας κοινότητας που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Λένε ότι θα το κάνουν τώρα», προειδοποίησε ο Ντίμον τη συγκέντρωση των παγκόσμιων οικονομικών ηγετών. «Δεν μιλάνε για αναμονή 20 ετών. Και έτσι το ρίσκο αυτού του εγχειρήματος είναι τεράστιο, αν διαβάσετε την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια απειλή που υπερβαίνει εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής «ήπιας προσγείωσης» και της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε.

«Μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου», προέβλεψε ο δισεκατομμυριούχος με επιρροή στη Wall Street.

«Αλλά λάθη γίνονται», είπε με νόημα.

«Κοιτάξτε πώς μπήκαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν διαμελίστηκε η Τσεχοσλοβακία – ακούγεται λίγο σαν την Ουκρανία – αυτό ήταν το τέλος. Μέχρι που εισέβαλαν στην Πολωνία», υπενθύμισε.

Ο Τζέιμι Ντίμον.

Ο Τζέιμι Ντίμον.

Ο Ντίμον δεν είναι η μοναδική φωνή που ακούγεται

Το ίδιο μέσο σημειώνει ότι δεν είναι μόνο ο Ντίμον που έχει κάνει μια τέτοια τοποθέτηση για τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο απερχόμενος διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην περιοχή του Ειρηνικού δήλωσε σε συνέδριο για την άμυνα στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτόn τον μήνα ότι η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ δικτατόρων και αυταρχικών δυνάμεων έχει δημιουργήσει έναν «πολύ επικίνδυνο συνδυασμό».

«Στην Ευρώπη διεξάγεται ένας περιορισμένος περιφερειακός πόλεμος», δήλωσε ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν.

«Υπάρχει ένας περιορισμένος περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε άλλον έναν περιορισμένο περιφερειακό πόλεμο στην Ασία. Γιατί; Επειδή θα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα για όλους μας», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια το news.com.au αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις από τη μεριά των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ σημειώνει ότι την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι είχε παρατηρήσει την παρουσία περίπου 3.000 βορειοκορεατικών ειδικών δυνάμεων εντός της Ρωσίας. Το Πεντάγωνο πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι κινητοποιούνται έως και 10.000, με μονάδες που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τις ουκρανικές γραμμές του μετώπου.

«Η μεγάλη ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική νέα φάση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ έχει βαθύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική», δήλωσαν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Brookings, Άντριου Γίο και Χάνα Φόουρμαν.

Είναι η πρώτη αποστολή στρατευμάτων μεταξύ αυτού που πολλοί αποκαλούν «Άξονα των Αυταρχικών». Αλλά δεν είναι το πρώτο παράδειγμα αμοιβαίας υποστήριξης.

«Από τον Αύγουστο του 2023, η Ρωσία φέρεται να έχει λάβει 13.000 (βορειοκορεατικά) εμπορευματοκιβώτια που περιλαμβάνουν βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικούς πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς για την αναπλήρωση των σχεδόν εξαντλημένων ρωσικών πυρομαχικών και όπλων», ανέφεραν οι αναλυτές του Brookings.

Σε αντάλλαγμα, τόνισαν οι ίδιοι, ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν θα λάβει πιθανότατα μεγαλύτερη οικονομική πρόσβαση στις ρωσικές αγορές και στρατιωτικοτεχνική βοήθεια για τις πυρηνικές, δορυφορικές και πυραυλικές τεχνολογίες του.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς»

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς», δήλωσε ο Ντίμον της JP Morgan. «Δεν μπορούμε να αφεθούμε στην πιθανότητα ότι αυτό θα λυθεί από μόνο του – πρέπει να βεβαιωθούμε ότι συμμετέχουμε στα σωστά πράγματα για να λυθεί με τον σωστό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

«Και η πυρηνική απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.  Πλάι σε αυτές τις δηλώσεις, οι αναλυτές του Brookings τονίζουν ότι:

«Εάν η Ρωσία ενισχύσει περαιτέρω τις στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας και παραδώσει στρατεύματα και πυρομαχικά στην Πιονγκγιάνγκ μέσω της Άπω Ανατολής της, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και την Ασία θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια νέα φάση μεγαλύτερης αστάθειας και πιθανής κλιμάκωσης στη Βορειοανατολική Ασία».

Πηγή: in.gr