“Ο Πολιτισμός Ενώνει”: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Μαΐου από τον Μ.Π.Σύλλογο Καλαμπακίου Δράμας
Θεωρώντας πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να συνδυάσει την καινοτομία με την αναφορά στην τοπική κοινωνία και την αλληλεπίδρασή της με τόπους και χρόνους που δεν θα μπορούσαν να συνευρεθούν παρά μόνο μέσα από δράσεις πολιτισμού, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος (ΜΠΣ) Καλαμπακίου Δράμας διοργανώνει και φέτος τον «Πολιτιστικό Μάιο», με τον γενικό τίτλο «Ο,τι μας ενώνει».
Ένας από τους πιο δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, με τρία στοιχεία εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, ο ΜΠΣ Καλαμπακίου, συμπληρώνει φέτος δεκαέξι χρόνια που διοργανώνει τον «Πολιτιστικό Μάιο», έχοντας την έμπρακτη βοήθεια της αντιπεριφέρειας Δράμας και του δήμου Δοξάτου στον οποίο ανήκει διοικητικά.
Η φετινή διοργάνωση, που ξεκίνησε ήδη στις 10 Μαΐου και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, είναι μια πολυθεματική δράση που σχεδίασαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου αλλά και οι πολυάριθμοι φίλοι μαζί με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών. Εκθέσεις φωτογραφίας, ημερίδα, χορευτικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, διάφορα εργαστήρια, ποδηλατοδρομία, τουρνουά σκάκι, μουσική βραδιά, γιορτή γευσιγνωσίας είναι μερικές μόνες από τις ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνει ο φετινός «Πολιτιστικός Μάιος».
«Σχεδιάσαμε τον φετινό Πολιτιστικό Μάιο με την πεποίθηση πως οι διάφορες μορφές τέχνης μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη και να παράγουν μια μοναδική ποικιλομορφία», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του ΜΠΣ Καλαμπακίου Αθανασία Θεοδωρίδου.
«Με σαφή αναφορά σε όλα αυτά που μας ενώνουν, στον πολιτισμό μέσα και έξω από τη χώρα», συνεχίζει η κ. Θεοδωρίδου, «με σαφή κατεύθυνση σε κάθε σύγχρονη και πρωτότυπη δημιουργία, με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν αναζητούμε το σύγχρονο ίχνος. Μέσα από τις φετινές εκδηλώσεις μας θέλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας αλλά ευρύτερα, μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και διαθέτουν διαφορετικές εμπειρίες και κουλτούρες. Αναζητούμε λοιπόν «ότι μας ενώνει», όπως είναι και ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης».
Οι δράσεις που προγραμματίζονται φέτος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της πολιτιστικής δημιουργίας. Δράσεις που αναφέρονται στη Μεσόγειο ως κοιτίδα πολιτισμού, στη μουσική ως συνεκτικό κρίκο πολιτισμών, στον χορό ως κύκλο ανθρώπων που δένονται, στον αθλητισμό ως συνέργεια άμιλλας, στη σύγχρονη αποτύπωση του παρελθόντος μέσα από τέχνες, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία και η τεχνική διακόσμησης, στην επιστημονική προσέγγιση της πολιτιστικής ταυτότητας της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας.
«Όλες οι δράσεις μας καλλιεργούν το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, αναφέρονται σε καθετί που μας ενώνει και φιλοδοξούν να καταθέσουν το σύγχρονο και διαχρονικό φάσμα δημιουργίας», υπογραμμίζει η κ. Θεοδωρίδου και συνεχίζει: «αυτό που θέλουμε είναι οι άνθρωποι να κοινωνήσουν τον πολιτισμό σε όλες τους τι μορφές. Πάντα η εξωστρέφεια ήταν σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των δράσεών μας. Έτσι, καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, τους εθελοντές, τους συμπολίτες μας. Πρωτίστως θέλουμε οι άνθρωποι που εργάζονται για τον πολιτισμό, που τον κρατούν ζωντανό, που διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας να περνούν καλά στη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Μαΐου».
Το πρόγραμμα του 16ου Πολιτιστικού Μαΐου που διοργανώνει ο ΜΠΣ Καλαμπακίου -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει:
– Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ότι μας ενώνει» από ερασιτέχνες φωτογράφους της περιοχής της Δράμας σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα Δράμας «Έφοδος».
– Έκθεση έργων ντεκουπάζ από το τμήμα του συλλόγου καθώς και έκθεση έργων ζωγραφικής από το παιδικό τμήμα εκμάθησης ζωγραφικής.
– Ημερίδα με θέμα: «Ο πολιτιστικός πλούτος της Δράμας, ανάδειξη και διαφύλαξη». Η ημερίδα αυτή συνδιοργανώνεται με το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών/Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και τη συμμετοχή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του Λυκείου Καλαμπακίου και των πολιτιστικών συλλόγων της Δράμας που έχουν εγγράψει στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου.
– Παιδικό φεστιβάλ τέχνης με την συμμετοχή χορευτικών ομάδων παιδιών από τον ΜΠΣΚ, την ευρύτερη περιοχή.
– Τουρνουά σκάκι με τη συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας και Ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία του Καλαμπακίου.
– Γεύσεις Μεσογείου «Από την Αδριατική στο Αιγαίο». Με τη συμμετοχή του συλλόγου από το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo), Rieti Lazio, Ιταλία, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου της Σύρου και του Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Β. Λωλίδης