Ρήξη μηνίσκου: Ποια είναι τα συμπτώματα-Συντηρητική αντιμετώπιση ή χειρουργική θεραπεία;

Ρήξη μηνίσκου: Ποια είναι τα συμπτώματα-Συντηρητική αντιμετώπιση ή χειρουργική θεραπεία;

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Ο χόνδρος στο εσωτερικό της άρθρωσης προστατεύει το γόνατο από την καταπόνηση που υφίσταται όταν περπατάμε, τρέχουμε, ανεβαίνουμε σκάλες κ.λπ. Κάθε γόνατο διαθέτει έναν έσω και έναν έξω μηνίσκο, δομές σε σχήμα μισοφέγγαρου που συμβάλλουν στην προστασία της άρθρωσης.

Η ρήξη μηνίσκου είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού, λόγω ισχυρής περιστροφής ή υπερέκτασης της άρθρωσης του γόνατος. Η φθορά του μηνίσκου μπορεί επίσης να επέλθει σταδιακά, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή υπερβολικής καταπόνησης (υπερχρήση).

Συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου

  • οξύς πόνος στο γόνατο
  • οίδημα (πρήξιμο) της άρθρωσης
  • δυσκαμψία του γόνατος
  • ψηλαφητό ή αισθητό μέσω της ακοής «κρακ» στην άρθρωση κατά την κίνηση
  • υποχώρηση της άρθρωσης (το γόνατο λυγίζει αιφνιδίως κατά το περπάτημα)
  • «μπλοκάρισμα» της άρθρωσης (αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος)

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί σοβαρό τραυματισμό και αρχικά αντιμετωπίζεται με ανάπαυση, εφαρμογή πάγου και φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρωματικά φυσικοθεραπεία και/ή χειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας ρήξης μηνίσκου;

Η λεπτομερής λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό στις παθήσεις του γόνατος, θέτει την υποψία της διάγνωσης. Η επιβεβαίωση γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν απλές ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία του γόνατος.

Πότε έχει ένδειξη η συντηρητική αντιμετώπιση και τι περιλαμβάνει;

Οι μικρές σε έκταση, σταθερές και χωρίς έντονα συμπτώματα ρήξεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

  • Αντιφλεγμονώδη αγωγή.
  • Κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης πέριξ του γόνατος.
  • Ενδαρθρικές εγχύσεις Βιολογικών Παραγόντων.

Πότε έχει ένδειξη η χειρουργική θεραπεία;

Μεγάλες σε έκταση ρήξεις του μηνίσκου, ασταθείς, που δημιουργούν εμπόδιο στην κίνηση του γόνατος (μπλοκάρισμα) ή είναι ιδιαίτερα επώδυνες, μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά με αρθροσκόπηση γόνατος. Πρόκειται για μια επέμβαση-ρουτίνας για έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, με τον ασθενή να παραμένει λίγες μόνο ώρες στο νοσοκομείο. Κατά την αρθροσκόπηση δεν πραγματοποιούνται μεγάλες χειρουργικές τομές, παρά μόνο οπές λίγων χιλιοστών, μέσω των οποίων εισέρχονται στην άρθρωση του γόνατος μια ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο και τα ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Με αυτό τον τρόπο, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος σε μια οθόνη πολύ υψηλής ανάλυσης και στον ίδιο χρόνο να διορθώσει το πρόβλημα.

Αρθροσκοπική συρραφή ή αφαίρεση του μηνίσκου;

Η αρθροσκόπηση είναι η μέθοδος εκλογής, τόσο για την συρραφή, όσο και για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του μηνίσκου.

Η άμεση αποκατάσταση και η διατήρηση του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος των μηνίσκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την λειτουργία και διατήρηση στο χρόνο ενός υγιούς γόνατος.

Πάντα προτεραιότητα μας είναι η συρραφή, η επούλωση και η «διάσωση» του σπασμένου μηνίσκου. Η πιθανότητα να επουλωθεί το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου έπειτα από μια συρραφή είναι μεγαλύτερη σε νέους ασθενείς με πρόσφατες ρήξεις μηνίσκου, παρά σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς ή σε περιπτώσεις που η ρήξη έχει συμβεί πριν αρκετό καιρό. Στην περίπτωση που το πάσχον τμήμα δεν κρίνεται κατάλληλο για συρραφή λόγω χρονιότητας ή εκφύλισης, τότε πραγματοποιούμε αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος, δηλαδή μηνισκεκτομή.

Πόσο χρόνο διαρκεί η αποκατάσταση μετά από μια ρήξη μηνίσκου;

Η αποκατάσταση είναι ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Η επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενούς είναι άμεση, ενώ η επιστροφή σε ήπια αθλητική δραστηριότητα γίνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε ασθενείς με βαρύτερους τραυματισμούς και σε μεγάλες σε έκταση ρήξεις, το διάστημα αποφυγής της αθλητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο.

Πηγή: onmed.gr- άρθρο του Γ. Αβραμίδης – Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Επιμελητή Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό