Σχέδιο σωτηρίας για ένα ιστορικό, χτισμένο από Βούλγαρους, κτίριο στην Κομοτηνή (φωτος)
Πρόκειται για το παλιό στρατιωτικό κτίριο στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής
Η ιδέα αναστήλωσης του ώστε να γίνει συνεδριακό κέντρο ανήκει στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ευκολότερη η εύρεση χρηματοδότησης μέσω υπουργείου Ανάπτυξης
Χτισμένο στην Κομοτηνή από Βούλγαρους κατά την περίοδο της Πολιτικής και Στρατιωτικής Βουλγαρικής Διοίκησης στη Δυτική Θράκη (1913-1919), σήμερα περισσότερο από έναν αιώνα μετά στέκει ερειπωμένο, αλλά ακόμη όρθιο, παρά την διαχρονική εγκατάλειψή του.
Ένα κτίριο συνυφασμένο με την ιστορία της περιοχής, που μπορεί να διασωθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, χάρη σε ένα σχέδιο σωτήριας που τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Πρόκειται για το παλιό στρατιωτικό κτίριο, που βρίσκεται εντός του αύλειου χώρου του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ανήκει στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο παρελθόν αποτελούσε την έδρα του 21ου Λόχου Υγειονομικού, όπως μαρτυρούν και οι φθαρμένες
επιγραφές στην είσοδό του.
Η ιδέα διάσωσης και αξιοποίησης του κτιρίου ως συνεδριακό κέντρο ανήκει στην ίδια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα την ιδέα της αυτή την έκανε γνωστή στον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη και στον πρόεδρο της επιτροπής διαχείρισης και λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής Κώστα Κατσιμίγα, σε συνάντηση που είχε μαζί τους προ ημερών στην Αθήνα. Σε λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης αναφέρθηκε ο κος Κατσιμίγας, ο οποίος με μεγάλη του χαρά, όπως τόνισε, άκουσε την υπουργό Πολιτισμού να θέτει το θέμα της διάσωσης του παλιού στρατιωτικού κτιρίου, του οποίου η στέγη έχει καταρρεύσει, αλλά οι τοίχοι του είναι σε άριστη κατάσταση. «Εγώ ως αρχιτέκτονας το είχα δει ότι οι τοίχοι ήταν σε καλή κατάσταση και μάλιστα το σκέφτηκα ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να αναστηλωθεί, όμως τα χρήματα που χρειάζονται είναι πολλά» σημείωσε ο κος Κατσιμίγας και πρόσθεσε ότι η υπουργός Πολιτισμού τους ζήτησε να προχωρήσουν στην εκπόνηση μιας μελέτης προκειμένου το κτίριο να αναστηλωθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο.
Μάλιστα η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί ευκολότερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που διαθέτει πόρους για την δημιουργία συνεδριακών κέντρων. «Πήρα μεγάλη χαρά και ως αρχιτέκτονας, γιατί υπάρχει η προοπτική να σωθεί ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο είναι στρατιωτικό της περιόδου της βουλγαρικής προσάρτησης ’13-’19. Δεν έχει σημασία που το κατασκεύασαν οι βουλγαρικές αρχές, καθώς σηματοδοτεί μια ιστορική περίοδο για την Κομοτηνή», είπε ο ίδιος.
Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο σωτηρίας του κτιρίου, πρόθεση είναι να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο και μάλιστα συμπληρωματικά στη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Όπως εξήγησε ο κος Κατσιμίγας «πολλές φορές έχει ζητηθεί το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από φορείς για τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων που δεν χρειάζονται πάνω από 200 θέσεις. Αυτές θα είναι πιο εύκολο να φιλοξενηθούν σε αυτό το κτίριο και με πολύ μικρότερο κόστος».
Το κτίριο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα στολίδι του τόπου μας, τόνισε ο κος Κατσιμίγας και κατέληξε λέγοντας πως «η Κομοτηνή δεν είχε ποτέ ιστορικά δυναμικά στοιχεία στον τομέα της οικονομίας, αλλά είχε πάντα δυναμικά στοιχεία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και ως διοικητικό κέντρο. Νομίζω ότι όταν αποκτούμε όλο και περισσότερο υποδομές τέτοιου είδους, αυτό θα τονώσει γενικά την οικονομία και το καλύτερο αύριο της περιοχής μας, γιατί νομίζω ότι τα στοιχεία και οι ενδείξεις παρακμής της πόλης μας είναι αρκετά εμφανή τον τελευταίο καιρό και πρέπει με κάθε τρόπο να το αναστρέψουμε».