Σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας:  Πώς μπορεί  να δυναμιτιστεί το κλίμα; “Ροδόπη” και “Πύλος” ενισχύουν την κλιμάκωση..

Σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας: Πώς μπορεί να δυναμιτιστεί το κλίμα; “Ροδόπη” και “Πύλος” ενισχύουν την κλιμάκωση..

Τα ζητήματα που μπορούν να ανεβάσουν τους τόνους ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι πάρα πολλά

Πόσο θα διαρκέσει η ηρεμία στα ελληνοτουρκικά; Ποιος θα δυναμιτίσει πρώτος το κλίμα; Η ισορροπία όπως παραδέχονται οι διπλωμάτες είναι ιδιαίτερα λεπτή, ακόμα και αν το μορατόριουμ εξακολουθεί να ισχύει. Και δη σε μία περίοδο που η Ελλάδα διανύει τις τελευταίες μέρες μέχρι τις κάλπες.

Τα ζητήματα άλλωστε που μπορούν να ανεβάσουν τους τόνους ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι πάρα πολλά. Οι τόνοι τηρήθηκαν χαμηλά με εξαιρετική ευλάβεια μέχρι και το τέλος του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Αθήνα αλλά και την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Πύλος και Ροδόπη

Με τη Ροδόπη – με το ζήτημα των μειονοτικών βουλευτών να γίνεται η αφορμή για ανταλλαγή πυρών ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση και με το ρόλο του τουρκικού προξενείου – να συμπίπτει χρονικά με μία ίσως «προειδοποιητική» κλιμάκωση της ρητορικής σε επίπεδο ΜΜΕ, από την Άγκυρα. Σε αυτή την κλιμάκωση χρησιμοποιήθηκε και το ναυάγιο της Πύλου. Αν και ακόμα οι τόνοι παραμένουν χαμηλά.

Ερντογάν και Μητσοτάκης έχουν και οι δύο εκφράσει την πρόθεση, εφόσον η ΝΔ είναι ξανά κυβέρνηση στην Ελλάδα, να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου, με στόχο να ανοίξει ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και να στρωθούν εκ νέου τα τραπέζια διαλόγου.

«Προειδοποιήσεις»

Ωστόσο κάποιες πρώτες αιχμές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ήδη αρχίσει, με στρατιωτικές πηγές να εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιλέγει όλο και περισσότερο την έκφραση προκλήσεων και διεκδικήσεων σε διεθνή φόρα. Όπως το ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι το Reuters στην πρώτη διαρροή του όσον αφορά την αποτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ για τα περιφερειακά σχέδια αναφερόταν σε αντιδράσεις της Τουρκίας σε «γεωγραφικές διατυπώσεις» και δη σε όσες αφορούσαν την Κύπρο. Η τουρκική Aksam στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει το βάρος της αποτυχίας στην Αθήνα και αντιδράσεις για διατυπώσεις που αφορούν τα «Στενά».

Πηγές του υπουργείου Άμυνας ωστόσο επέμεναν ότι την διαδικασία σιωπηρής αποδοχής έσπασε η Τουρκία και όχι η Ελλάδα, προτάσσοντας το ζήτημα της ονομασίας των «Στενών».

«Καρφιά»

Τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με το ζήτημα «Ροδόπη», «καρφώνοντας» την Ελλάδα.

Ενώ ως ευκαιρία για επίθεση στην Αθήνα από τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσε και το ναυάγιο της Πύλου. Τα τουρκικά ΜΜΕ που αναφέρονταν και στο ενδεχόμενο να μην ήταν ατύχημα, όπως έγραψε η Μιλλιέτ, αλλά να βυθίστηκε σκόπιμα το σκάφος από την «ημιαυτόνομη υπηρεσία της Frontex», ενώ η Γενί Σαφάκ ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές παρακολούθησαν το σκάφος επί μία μέρα και δεν μπορούν να εξηγήσουν την έλλειψη βίντεο από τη βύθιση του.

Τσελίκ και Μπαχτσελί

Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος κατήγγειλε για μία ακόμα φορά την ελληνική ακτοφυλακή ότι «μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών», καλώντας για τιμωρία των υπευθύνων, ενώ αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου, ζήτησε διεθνή επιτροπή έρευνας ώστε να υπάρξει τιμωρία για όσους είχαν την ευθύνη.

Πιο επιθετικός και ξεκάθαρος εναντίον της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι έκανε τα στραβά μάτια και κατέφυγε σε ψέματα.

Αποστάσεις από Ερντογάν και υπουργούς

Παρ’ όλα αυτά – μέχρι στιγμής – στους χαμηλούς τόνους επιμένουν μέχρι στιγμής ο Ερντογάν και οι υπουργοί του, με μόνη δήλωση του τούρκου προέδρου να είναι ότι όταν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του θέσει ζήτημα εξοπλισμών, εστιάζοντας στις ΗΠΑ. Ένα μήνυμα που για πολλούς αφορά την Ουάσιγκτον και τα F-16 και στέλνεται μέσω Ελλάδας.

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις εκλογές στην Ελλάδα οι τόνοι αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι την Κυριακή, αλλά και με ορίζοντα το Βίλνιους.

Έστω και αν η Άγκυρα έχει κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις, διά της πλαγίας οδού και ίσως της πλέον ανώδυνης, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ, τον Τσελίκ και τον Μπαχτσελί, για να δείξει ότι έχει επιλογές και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να ανεβάσει τους τόνους.

Να σημειωθεί ότι το ημερολόγιο υπερπτήσεων και παραβιάσεων συνεχίζει να παραμένει κενό.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό