Σε νέα εποχή μπαίνει η Ζυθοποιία «Βεργίνα»
Ηταν το 1994, τριάντα χρόνια πριν, όταν σε µια συζήτηση στο σπίτι τους στο Μανχάταν τα αδέλφια ∆ηµήτρης και Μιχάλης Πολιτόπουλος, µηχανικοί και οι δύο, συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται ελληνική µπίρα, υπό την έννοια να ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συµφερόντων και να έχει ελληνικό όνοµα, φαινόµενο σχεδόν πρωτοφανές παγκοσµίως. Το 1994, λοιπόν, µπήκε η ιδέα για τη δηµιουργία της πρώτης, υπό την παραπάνω έννοια, ελληνικής µπίρας.
Ηταν το 1994, τριάντα χρόνια πριν, όταν σε µια συζήτηση στο σπίτι τους στο Μανχάταν τα αδέρφια ∆ηµήτρης και Μιχάλης Πολιτόπουλος, µηχανικοί και οι δύο, συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται ελληνική µπίρα, υπό την έννοια να ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συµφερόντων και να έχει ελληνικό όνοµα, φαινόµενο σχεδόν πρωτοφανές παγκοσµίως. Ο ∆ηµήτρης Πολιτόπουλος ήταν τότε 31 ετών, γεννηµένος το 1963, χρονιά που έληξε το µονοπώλιο που είχε η οικογένεια Φιξ στην µπίρα στην Ελλάδα, µονοπώλιο που της είχε δοθεί από τον βασιλιά Οθωνα, χρονιά που ιδρύθηκε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Το 1994, λοιπόν, µπήκε η ιδέα για τη δηµιουργία της πρώτης, υπό την παραπάνω έννοια, ελληνικής µπίρας και ανατέθηκε η έρευνα σε αµερικανική εταιρεία για να επιλέξει την κατάλληλη τοποθεσία για τη δηµιουργία της ζυθοποιίας. Μεταξύ των Χανίων και της Κοµοτηνής που προτάθηκαν –δύο περιοχές στα άκρα της Ελλάδας, όχι τυχαία, καθώς εκτιµήθηκε ότι θα ήταν πιο εύκολη η δραστηριοποίηση µακριά από το κέντρο και την επίδραση του µονοπωλίου της µπίρας– επελέγη η Κοµοτηνή και το 1996 ιδρύθηκε η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης σε έκταση που αγόρασαν οι αδερφοί Πολιτόπουλοι στην εκεί βιοµηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) για να γεννηθεί το 1998 η µπίρα «Βεργίνα». Μια κίνηση µε επιχειρηµατική σηµασία, αλλά και εθνική, καθώς έδωσε πνοή στα Ποµακοχώρια και στους Ποµάκους, ειδικά καθώς µερικά χρόνια µετά, περιορίστηκε αναγκαστικά η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή, η οποία αποτελούσε σχεδόν την αποκλειστική ενασχόληση των κατοίκων της.
Πώς θα καταφέρει η «Βεργίνα» να γίνει η πρώτη µπίρα στην Ελλάδα; Κατ’ αρχάς µέσα από σηµαντικές επενδύσεις. «Η επενδυτική µας δυναµική είναι το DNA της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. Η δυναµική µας είσοδος στη νέα σελίδα της ιστορίας µας, µε επενδύσεις που ανέρχονται σε άνω των 11 εκατ. ευρώ στις παραγωγικές µας εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Κοµοτηνής, κάνει την εταιρεία µας πρωταγωνιστή στη νέα εποχή της µπίρας στην Ελλάδα. Το επενδυτικό µας πρόγραµµα, που αφορά τη διετία 2024-2025, επικεντρώνεται στρατηγικά στον περαιτέρω εκσυγχρονισµό της βασικής παραγωγικής της µονάδας και σε µια σειρά παρεµβάσεων, από καινούργια γραµµή εµφιάλωσης και ροµποτικά συστήµατα στα logistics και τις αποθήκες, µέχρι επενδύσεις στον ποιοτικό έλεγχο. Το παραπάνω θα αυξήσει σηµαντικά την παραγωγική δυναµικότητα της εταιρείας ως ανταπόκριση στη “συγκινητική” αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα µας. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. καταλαµβάνουν σήµερα µια επιφάνεια 12.500 τ.µ. σε συνολική έκταση 50 στρεµµάτων, όπου έχουν αναπτυχθεί τα δύο υπερσύγχρονα ζυθοποιεία και βυνοποιεία, όπου παράγεται η “Βύνη Θράκης”, µέσω του οποίου επετεύχθη και η πλήρης καθετοποίηση της εταιρείας και µαζί η αυτονοµία και ο απόλυτος έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος. Πέραν των εγκαταστάσεών µας στη ΒΙΠΕ Κοµοτηνής –όπου απασχολεί περί τα 150 άτοµα από την περιοχή της Θράκης– η εταιρεία διατηρεί δύο υποκαταστήµατα στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και στην Παλλήνη Αττικής. Πριν από λίγο καιρό, επίσης, η εταιρεία µας ολοκλήρωσε και νέα επένδυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, που λειτουργούν από τον Ιανουάριο του 2023 και καλύπτουν το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια των ηµερών µε ηλιοφάνεια. Στο πλαίσιο δε της µείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος υπήρξε από τις πρώτες ζυθοποιίες στη ΝΑ Ευρώπη που από το 2021 διέκοψε κάθε χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της, ενώ ακολουθεί σειρά δράσεων για τη βιώσιµη ανάπτυξη», τονίζει ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της εταιρείας.
«Οι συµβολαιακές µας καλλιέργειες ξεκίνησαν από τα Ποµακοχώρια της Ξάνθης και σήµερα έχουν επεκταθεί σε αρκετές ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος. Από το 2006 µέχρι σήµερα έχουν συµµετάσχει στο πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης χιλιάδες παραγωγοί, καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέµµατα ετησίως και συγκοµίζονται περί τους 14.00015.000 τόνους κριθαριού, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και τη Λάρισα», αναφέρει ο κ. Μπήλιος, υποστηρίζοντας ότι η δραστηριότητα της εταιρείας «άλλαξε το status quo των κατοίκων στα Ποµακοχώρια».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ/www.moneyreview.gr