Σε ποια τρόφιμα ανακαλύφθηκε συστατικό που μπορεί να προλάβει το Αλτσχάιμερ – Δρα και κατά του οξειδωτικού στρες

Σε ποια τρόφιμα ανακαλύφθηκε συστατικό που μπορεί να προλάβει το Αλτσχάιμερ – Δρα και κατά του οξειδωτικού στρες

Μια νέα μελέτη που ανακάλυψε τις κρυφές ιδιότητες ενός συστατικού που υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά δίνει ελπίδες για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και την παράταση της ζωής των πασχόντων.

Το φυτοένιο, που θεωρείται φυτοθρεπτικό συστατικό δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι η ουσία αυτή δεν είχε σημαντικά οφέλη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σε πολλούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών του δέρματος.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται το συστατικό που μπορεί να προλάβει το Αλτσχάιμερ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, στην Ισπανία και στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία, ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι το φυτοένιο, που είναι μια χημική ουσία του βρίσκεται στις ντομάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, τις κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και το φρούτο του πάθους και σε ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες σε ορισμένους τύπους φυκιών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ και να προάγει τη μακροζωία.

Η νέα αυτή έρευνα, που βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη σε ανθρώπους, έδειξε ότι το φυτοένιο θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή και να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η πιο κοινή μορφή άνοιας, χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης, σύγχυση, μειωμένη κρίση, απώλεια πραγμάτων και αλλαγές στη διάθεση, και μέχρι σήμερα  δεν υπάρχει θεραπεία.

«Ιστορικά, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα οφέλη για την υγεία των φυτικών ινών και βιταμινών που παράγονται από τα φυτά, αλλά τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι τα φυτά παράγουν χιλιάδες μόρια που επηρεάζουν την υγεία μας και ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε από αυτά εκτός από τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες», δήλωσε στο Newsweek η συν-συγγραφέας της μελέτης Marina Ezcurra, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

«Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται και την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει την επάρκεια τροφής, τα φύκια θα μπορούσαν να είναι μια εναλλακτική λύση καθώς αναπτύσσονται φυσικά μέσα στη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες. Ειδικότερα, τα μικροφύκη μπορούν να καλλιεργηθούν βιώσιμα και υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην υγεία των ενώσεων από τα μικροφύκη» υποστήριξε η Marina Ezcurra.

Το φυτοένιο είναι αποτελεσματικό κατά του οξειδωτικού στρες

 

Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Antonio Jesús Meléndez Martínez από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, εξέτασε εκχυλίσματα δύο τύπων μικροφυκών, που περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα φυτοενίου, σε ειδικά μικροσκοπικά σκουλήκια που ζουν στο έδαφος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φυτοένιο επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων μεταξύ 10 και 18,6% και μείωσε τη ζημιά που προκαλείται από τις αμυλοειδείς πλάκες μεταξύ 30 και 40%.

Οι αμυλοειδείς πλάκες  είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς είναι ουσίες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, μερικές φορές δεκαετίες πριν η ασθένεια γίνει ανιχνεύσιμη.

Έτσι, το γεγονός ότι το φυτοένιο φαινόταν να μειώνει τη βλάβη που σχετίζεται με την πλάκα, μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη ώστε το φυτοένιο να εξελιχθεί σε μια πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το φυτοένιο ήταν αποτελεσματικό κατά του οξειδωτικού στρες, της φθοράς που εμφανίζεται ως υποπροϊόν χημικών αντιδράσεων στο σώμα, που μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή, τον κίνδυνο ασθενειών και τη γήρανση.

Όπως τόνισαν, θα μπορούσαν να παρασκευαστούν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε φυτοένιο μικροφύκη για την προώθηση της μακροζωίας και τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ.

«Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι τα εκχυλίσματα μικροφυκών βελτίωσαν όλες τις πτυχές της υγείας που δοκιμάσαμε», είπε ο Ezcurra. «Τα ζώα που έτρωγαν τα εκχυλίσματα μικροφυκών έζησαν περισσότερο, ήταν πιο ανθεκτικά στο φυσιολογικό (οξειδωτικό) στρες και προστατεύονταν από ένα εξανθρωπισμένο μοντέλο της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Πηγή: oloygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό