Σεισμολόγος Κ.Παπαζάχος: “Ιδιαίτερα επικίνδυνη η σεισμικότητα στην περιοχή της Δράμας- Είναι χτισμένη πάνω σε ενεργό ρήγμα!”

Σεισμολόγος Κ.Παπαζάχος: “Ιδιαίτερα επικίνδυνη η σεισμικότητα στην περιοχή της Δράμας- Είναι χτισμένη πάνω σε ενεργό ρήγμα!”

Στο  1ο ΕΠΑΛ Δράμας βρέθηκε και μίλησε με θέμα την «σεισμικότητα και τη σεισμική επικινδυνότητα στη Β. Ελλάδα», ο καθηγητής του ΑΠΘ και Σεισμολόγος, κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Όπως γράφει ο Θ.Πολυμένης στο proinos-typos.gr, η ομιλία του αυτή προς τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, συνοδεύτηκε και από την παρουσίαση του σεισμογράφου που έχει δημιουργήσει το σχολείο.

Αρχικά για την εκδήλωση μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαλής, ο οποίος αναφερόμενος στην κατασκευή του σεισμογράφου, τόνισε: «Ο σεισμογράφος μας δουλεύει, παρακολουθούμε τα δεδομένα και τα αναλύουμε και πρέπει να πούμε ότι, όλες οι μετρήσεις είναι χωρίς αποκλείσεις από τους πανεπιστημιακούς σεισμογράφους. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε τη χαρά, να προχωρήσουν τα παιδιά μας, στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο τους έχει κεντρίσει τη φαντασία, τους έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και για δεύτερη χρονιά συνεχίζουμε να έχουμε παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται και τα εκπαιδεύουμε κάθε χρόνο».

Παπαζάχος: Εκπληκτική η δουλειά του σχολείου

Με τη σειρά του ο κ. Παπαζάχος, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι επιχειρούν σε σχολικές κλίμακες να πάρουν πρωτοβουλίες να προωθήσουν και να δείξουν στα παιδιά τις διάφορες επιστήμες, όπως αυτή της Σεισμολογίας, το τεχνικό κομμάτι της οποίας δεν είναι γνωστό στον κόσμο».

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαζάχος «θα πρέπει να πούμε ότι είναι εκπληκτικό αυτό που κάνει το σχολείο, γιατί είναι δική του πρωτοβουλία, μιας και έχει καταφέρει να κάνει μια διάταξη η οποία δουλεύει, να τη δείξει στα παιδιά για το πώς λειτουργεί ένας σεισμογράφος αλλά και να τους βοηθήσει να καταλάβουν τον σεισμικό κίνδυνο».

Τόνισε ακόμα ότι «είναι χρήσιμο τα παιδιά να ακούσουν μερικά πράγματα για την επιστήμη της Σεισμολογίας, για τον σεισμικό κίνδυνο. Έτσι αυτό που κάνουμε, είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε και την ουσία του φαινομένου και το πώς μας επηρεάζει, αλλά και ειδικότερα την πόλη της Δράμας».

Η δύσκολη επικινδυνότητα της Δράμας

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι «η πόλη της Δράμας είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη όσον αφορά τη σεισμικότητα˙ μια πόλη η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες όσον αφορά την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, που είναι σπάνιος, αλλά και πολύ δύσκολος».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του σεισμικού κινδύνου, αλλά και την ιδιαιτερότητα της Δράμας, ο κ. Παπαζάχος αναφέρει αρκετά σημαντικά στοιχεία: «Η Δράμα έχει την μεγάλη ιδιαιτερότητα όπως και όλος ο Βόρειος ελληνικός χώρος. Έχει γενικά χαμηλότερη σεισμικότητα. Το πρόβλημα είναι ότι φιλοξενεί μερικά μεγάλα ρήγματα, τα οποία δίνουν σεισμούς ανά αραιά χρονικά διαστήματα. Το πρόβλημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι ο σεισμικός κίνδυνος δεν γίνεται αντιληπτός. Αν γίνεται μια φορά στα 200 χρόνια για παράδειγμα, είναι έξι γενιές. Αν ρωτήσεις τον μπαμπά σου ή τον παππού σου, θα σου πουν ότι δεν γίνονται σεισμοί εδώ. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε έναν μεγάλο σεισμό το 1829, ο οποίος ήταν από τους πιο ισοπεδωτικούς σεισμούς στον ελληνικό χώρο και ο οποίος διέλυσε τελείως την πόλη της Δράμας. Η πόλη της Δράμας διαλύθηκε συθέμελα, εξαφανίστηκε από προσώπου γης και ξαναχτίστηκε το 1830».

«Όπως αν χιονίσει στην Ιεράπετρα…»

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «η κοινωνία, ο εκπαιδευτικός, οι γονείς, τα παιδιά, οι μηχανικοί και άλλοι δεν είναι ψυλλιασμένοι για τον σεισμικό κίνδυνο. Είναι σαν να έχουμε ένα φαινόμενο χιονόπτωσης στην Ιεράπετρα της Κρήτης για παράδειγμα. Αν χιονίσει στη Φλώρινα ή στη Δράμα, όλοι έχουν αλυσίδες. Αν χιονίσει στην Ιεράπετρα, κανένας δεν έχει αλυσίδες, ούτε καν τα βενζινάδικα πουλάνε.

Εδώ λοιπόν δεν έχεις τα εργαλεία, δεν έχεις την κουλτούρα, δεν έχεις κανέναν τρόπο να αντιμετωπίσεις αυτό το θέμα. Όταν λοιπόν γίνει ο σεισμός, οι περιοχές που έχουν χαμηλή σεισμικότητα (σ.σ. όπως η Δράμα), δεν είναι έτοιμες να το αντιμετωπίσουν. Θα σας θυμίσω το σεισμό Κοζάνης – Γρεβενών. Σε μια περιοχή που χαρακτηριζόταν χαμηλής σεισμικότητας – και είναι – ο κόσμος ήταν εντελώς ανυποψίαστος. Ενώ οι Κεφαλλονίτες για παράδειγμα είναι περισσότερο υποψιασμένοι. Οι Δραμινοί επομένως δεν έχουν καμιά εικόνα από σεισμικότητα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «η Δράμα είναι επάνω σε ένα τεράστιο ενεργειακό ρήγμα και έχει αναπτυχθεί από το Βορρά προς το Νότο. Η σεισμική δόνηση Δράμας Προσοτσάνης έχει καταγραφεί χιλιάδες φορές σε δημοσιεύσεις. Η νεότερη πόλη έχει αναπτυχθεί σε πιο χαλαρούς σχηματισμούς από βορρά προς νότο, σε πιο μαλακούς σχηματισμούς, που ενισχύουν τις σεισμικές δονήσεις».

Επισημαίνει μάλιστα ότι, για το λόγο αυτό, «η πόλη της Δράμας είναι ανυποψίαστη. Όταν χτυπήσει ο σεισμός, θα δούμε φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στην Κοζάνη και στα Γρεβενά. Και θα πρέπει να πούμε ότι, άλλο είναι ένας σεισμός τον Ιούνιο και άλλο ένας σεισμός τον Γενάρη. Πείτε στον κόσμο τον Γενάρη να κάτσει πέντε μήνες στις σκηνές. Αυτό που είδαμε στα Γρεβενά, ήταν ότι όλοι οι παππούδες, την τρίτη νύχτα, έπαιρναν το ρίσκο να μπουν στο σπίτι με κίνδυνο να σκοτωθούν, παρά να μείνουν στις σκηνές γιατί δεν άντεχαν το κρύο. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις σε ένα σεισμό».

Καταλήγοντας ο ίδιος, επισημαίνει ότι: «Η Δράμα, όπως οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες πόλεις, γιατί είναι πάνω σε μεγάλα ρήγματα και δεν έχουμε μεγάλη σεισμικότητα».

Πηγή: proinos-typos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό