Σιδηρόκαστρο: Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβίωσε στην Αγία Παρασκευή
Το «Μακάριο της Παναγίας», ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και το τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αναβίωσε και φέτος, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, με τη φροντίδα του εφημέριου του ναού, πατέρα Παύλου Παπαδόπουλου.
Το «Μακάριο της Παναγίας» είναι ένα είδος παραδοσιακού φαγητού, που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην αρχική του μορφή περιείχε σπασμένο σιτάρι και μοσχάρι ή κοτόπουλο που σιγοβράζονταν όλη τη νύχτα. Στη νέα του εκδοχή, το παραδοσιακό αυτό γεύμα παρασκευάζεται από μοσχάρι, χοιρινό και πατάτες, που μαγειρεύονται όλα μαζί και προσφέρονται σε μερίδες στους πιστούς.
Όπως επισημαίνει ο π. Παύλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «φέτος δόθηκαν περισσότερες από 400 μερίδες που προετοίμασαν με πολλή φροντίδα οι εθελοντές μας -μικροί και μεγάλοι- και πολλές κυρίες του Σιδηροκάστρου. Η προετοιμασία ξεκίνησε την παραμονή της μεγάλης γιορτής και συνεχίστηκε το ξημέρωμα του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και άναψαν οι φωτιές στα καζάνια, στον περίβολο της εκκλησίας, για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Λίγο πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογούμε το φαγητό και αμέσως μετά το διανέμουμε σε όλους τους πιστούς».