Στα “σκαριά” εκπομπή για την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας στην ΕΡΤ1, με παρουσιάστρια την Χάρις Αλεξίου!
Μια σπουδαία Ελληνίδα που μέσω της τέχνης της καταθέτει με ειλικρίνεια τη ψυχή της- Γράφει ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
Η Χάρις Αλεξίου ξεκίνησε ως μια σπουδαία, πραγματικά σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια και εξελίχθηκε μέχρι σήμερα σε μια σπουδαία καλλιτέχνη, μια απαράμιλλα αγαπημένη του κόσμου που ξέρει να λατρεύει και να ανταμείβει όλους όσους μιλούν με ειλικρίνεια και καταθέτουν τη ψυχή τους, είτε μέσω της τέχνης τους, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σε αυτούς.
Η ειλικρίνεια και η κατάθεση ψυχής και η διαχείριση ενός τεράστιου ταλέντου με γνώμονα τη βαθιά και ουσιαστική ψυχαγωγία του κόσμου ποτέ δεν περνάει αδιάφορη. Ο κόσμος ακόμα και αν δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί διαθέτει πάντα το ένστικτο. Τα τελευταία λίγα χρόνια από δική της απόφαση η Χάρις Αλεξίου δεν τραγουδάει τραγούδια, τραγουδάει και ερμηνεύει ρόλους στο θέατρο και στην τηλεόραση και δεν είναι ότι το κοινό την ακολουθεί γιατί έτσι κι αλλιώς την αγαπά, είναι πάνω απ’ όλα ότι απέδειξε ότι διαθέτει τόσο μεγάλο ταλέντο στην ερμηνεία ενός ρόλου, όσο διέθετε τόσα χρόνια στην ερμηνεία ενός τραγουδιού – αλλά μήπως τόσα χρόνια κάθε τραγούδι δεν το αντιμετώπισε σαν ένα ολοκληρωμένο έργο έστω 3 λεπτών και το μπόλιαζε με την ψυχή της;
Η Χάρις Αλεξίου χαρακτήρισε το ελληνικό τραγούδι τα τελευταία 50 χρόνια
Η Χάρις Αλεξίου χαρακτήρισε όσο λίγοι τραγουδιστές το ελληνικό τραγούδι τα τελευταία 50 χρόνια – μια και το θέμα μας είναι το τραγούδι και η δισκογραφία – και έχει πουλήσει κάποια εκατομμύρια δίσκους -. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα απ’ ότι μαθαίνω από έγκυρες πηγές να γίνει πράξη μια πρόταση που είχε πρωτακουστεί πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά, αλλά κάτι την είχε αναβάλει.
Μια σειρά εκπομπών για την ΕΡΤ1 με θέμα την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς καλύτερος να παρουσιάζει αυτήν την εκπομπή από μια γυναίκα, σαν την Χαρούλα Αλεξίου.
Το εργοστάσιο της Columbia στον Περισσό, το πρώτο δηλαδή στούντιο ηχογράφησης φτιάχτηκε το 1934 -ή μήπως το 1933 δεν θυμάμαι πολύ καλά – αλλά οι ηχογραφήσεις στην Ελλάδα γίνονταν από πιο πριν, όταν έρχονταν τεχνικοί και υπεύθυνοι από ξένες εταιρείες, νοίκιαζαν μια αίθουσα στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετάνιας συνήθως και σε κερί έκαναν ηχογραφήσεις με τον τρόπο εκείνης της εποχής. Βέβαια οι ηχογραφήσεις ελληνικών τραγουδιών και Ελλήνων καλλιτεχνών γίνονταν ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στις πιο εξελιγμένες Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Νέα Υόρκη όπου υπήρχαν στούντιο και ελληνισμός για να καταναλώσει αυτά τα τραγούδια.
Θα μπορούσα να σας πω χιλιάδες πράματα για αυτές τις ηχογραφήσεις, για αυτούς τους καλλιτέχνες, για αυτά τα τραγούδια εκείνη την εποχή όπου ήδη ο διχασμός είχε χωρίσει το ελληνικό τραγούδι στους μεν και στους δε, στο «ελαφρό» και στο «λαϊκό». Αλλά δεν είναι της ώρας.
Η Χάρις Αλεξίου στην ΕΡΤ1
Όπως και να ‘χει απ’ ότι φαίνεται εκτός και αν συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή, όπου βέβαια δεν το ευχόμαστε, φέτος θα δούμε τη λατρεμένη μας Χαρούλα Αλεξίου σε αυτήν την εκπομπή στη ΕΡΤ1 με την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Κάθε τι από τη Χαρούλα είναι χαρά για όλους μας.
Πηγή: youfly.com