Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις-Ερωτηματικά για τις αυξήσεις
Για το παράδοξο που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Βανζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, την ώρα που οι αυξήσεις πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε ότι «πράγματι τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει η τιμή. Τους τελευταίους δύο μήνες η απλή αμόλυβδη έχει ανέβει γύρω στα 15 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης γύρω στα 24, πολύ περισσότερο από την αμόλυβδη». Η ίδια συσχέτισε την άνοδο των τιμών με την αύξηση της τιμής Brent στο βαρέλι, που βρίσκεται γύρω από τα 87 δολάρια.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή, λίγο πιο πριν, είχαμε το βαρέλι 134 δολάρια και είχαμε την ίδια τιμή, γύρω, στο 1.90-2 ευρώ στην Αττική. Τώρα λοιπόν με αυτή την τιμή πιάσαμε το ίδιο ποσό. Αυτό είναι ένα αξιοπερίεργο για εμάς τους πρατηριούχους. Ο μόνος που μπορεί να μάς εξηγήσει πώς αυτό συμβαίνει είναι τα διυλιστήρια, γιατί εμείς είτε είναι 1,90 είτε είναι 1,50 ευρώ, το ίδιο ποσοστό έχουμε κέρδος».
Τα τιμολόγιά μας λοιπόν είναι αυξημένα. Και μην ξεχνάτε ότι εδώ και δύο χρόνια ο κλάδος μας έχει στην πλάτη του το πλαφόν. Τι σημαίνει αυτό. Είναι περιορισμένο το ποσοστό κέρδους μας. Δεν μπορεί κανείς να πει, Ζάγκα, τώρα ήρθε ο Αύγουστος, έχεις αυξήσει τις τιμές. Όχι, εμείς έχουμε πλαφόν. Σύμφωνα λοιπόν με το ποσοστό κέρδους που πουλάγαμε πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο, το ίδιο πουλάμε και τώρα. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Εκείνο που θέλει ο κλάδος, ο οποίος θέλει να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του, είναι να φύγει όλο αυτό το κομμάτι το οποίο ξεπλένει χρήματα στον κλάδο μας. Και τι κάνουν τώρα αυτοί οι κύριοι; Παραπλανούν τον κόσμο με δήθεν φτηνές τιμές» συμπλήρωσε.
«Εμείς έχουμε τιμολόγια. Όταν λοιπόν εγώ έχω αρχίσει και τελειώνω και έχει ανέβει η τιμή και θα πάρω τιμολόγιο, είμαι υποχρεωμένη να ανεβάσω. Όταν όμως έχει πέσει, είμαι πάλι υποχρεωμένη με το τιμολόγιο (σ.σ. να την κατεβάσω), αυτό που λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί το πρόστιμο είναι 5.000 και άνω και εμείς, οι απλοί πρατηριούχοι, το 5.000 είναι πολύ μεγάλο ποσό. Για ορισμένους «κυρίους» 50-150 χιλιάδες είναι ένα τίποτα. Γιατί αυτοί, το τι τιμή έχουν, το πόσα κερδίζουν και πόσα χάνει το κράτος και τι αθέμιτο ανταγωνισμό έχουμε εμείς και πώς εξαπατούν τον κόσμο, είναι μια άλλη ιστορία», συνέχισε η κυρία Ζάγκα.
Πηγή: ethnos.gr