Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο»

Στην προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

 

Μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα: Ο σεβασμός στους γείτονες προϋπόθεση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ

Την ίδια ώρα, θέση για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου, Ντάνα Σπίναν.

Όπως σημείωσε η ίδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε τα εξής: «O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

real.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό