Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και η πρόεδρος Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής
Ξεχωριστές επισκέψεις στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στις 3/4/2022. Η κα Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η κα Αρετή Κονδυλίδου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια του Πολυχώρου Πολιτισμού «Ισλαχανέ» της Θεσσαλονίκης και η κα Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου, αλλά και στο βαγόνι-εργαστήρι του καλαθά.
Η εμπειρία ήταν μοναδική, διότι οι επισκέπτριες με το δικό τους τρόπο κατέθεσαν το επιστημονικό τους απόθεμα και την συσσωρευμένη εμπειρία τους.
Η εντυπωσιακή ευρύτητα των γνώσεων της κας Φωτεινής Τσιμπιρίδου και οι διαφωτιστικοί της σχολιασμοί για εκθέματα και τις ιστορίες που τα περιβάλλουν, ανέδειξαν άλλη μια πτυχή της κοινής συνδετικής ουσίας των ανθρώπινων κοινωνιών.
Μεταξύ άλλων, το έκθεμα/καλάθι, στο οποίο σύμφωνα με το θρύλο της βόρειας Θράκης, ένας γιός φόρτωσε τον γέρο και ανήμπορο πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει να πεθάνει σε μια βουνοκορφή της Ροδόπης, συνδέεται και με άλλους βαλκανικούς λαούς.
Η κα Τσιμπιρίδου είχε την ευγένεια να μου αποστείλει την μικρού μήκους ταινία για τον Λάποτ (Γιουγκοσλαβία 1972).
Ο Λάποτ συμβολίζει τη θρυλική σερβική πρακτική της γηροκτονίας: τη δολοφονία ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, μόλις γίνουν οικονομικό βάρος. Αποτυπώθηκε κινηματογραφικά με τον τίτλο: Legenda o Lapotu (Ο Θρύλος του Λάποτ) σε σκηνοθεσία του Goran Paskaljevic. Μετά από μια κακή σοδειά, ένας ηλικιωμένος άνδρας που δεν μπορεί πλέον να εργαστεί στα χωράφια, σκοτώνεται τελετουργικά.
Πόσες ακόμη θλιβερές ιστορίες κρύβουν τα καλάθια του Μουσείου;
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ