Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών και την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών και την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ. ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΤΑΘΕΤΑΜΕ ΕΠΙΜΟΝΑ»

Την περίοδο των μνημονιακών περιορισμών συντελέστηκε μια σφοδρή αδικία σε βάρος των Παλινοστούντων Ποντίων και των Βορειοηπειρωτών. Επί της ουσίας κόπηκε η συνταξιοδότηση τους, διότι ετέθη ως προϋπόθεση γι’αυτήν η παραμονή τους στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι η επιστροφή τους κατέστη δυνατή μόνο μετά το 1990 που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και άνοιξαν τα σύνορα και με την Αλβανία, δηλ. πριν 30 χρόνια.
Αυτό είχε ως συνέπεια οι περισσότεροι εξ αυτών είτε να μην πάρουν σύνταξη ή να πάρουν εξαιρετικά μειωμένη, διότι ουδέποτε υπογράφηκε αντίστοιχη διμερή συμφωνία με τα περισσότερα νεοσύστατα Κράτη από τα οποία προήλθαν για την αναγνώριση των δεδουλευμένων τους.

Στην αδικία αυτή αντέδρασαν μεμονωμένοι Βουλευτές κυρίως της Βορείου Ελλάδας. Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον Βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο σημερινό Υπουργό Αμυνας, κατέθεσαν την πρώτη τροπολογία το 2013-14, χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι δεν έγινε δεκτή από τον τότε Υπουργό Εργασίας.

Το θέμα επανέφεραν και αργότερα μετά το 2015 μαζί με άλλους Βουλευτές, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Σάββα Αναστασιάδη δημιουργήθηκε ομάδα Βουλευτών με Ποντιακή και γενικότερα προσφυγική καταγωγή, η οποία ανέλαβε σε συντονισμό με τα προσφυγικά Σωματεία, να ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς και φυσικά τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτακη, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε και δεσμεύτηκε δημόσια για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων.

Το καλοκαίρι του 2021 μετά από δημόσια πολιτική παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των εγγυημένων δανείων για την προστασία των σπιτιών των Παλινοστούντων με ρύθμιση από το Υπουργείο οικονομικών, η οποία είναι σε εξέλιξη υλοποίησης.

Επίσης πρόσφατα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον Βουλευτή Β´ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη παρακολούθησαν συστηματικά τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύνταξης Βορειοηπειρωτών και Παλινοστούντων με σχετική τροπολογία που δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναβλήθηκε η ψήφιση της με τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού, ότι θα επανέλθει ως υπουργική τροπολογία σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.
Η επιμονή των Βουλευτών στο δίκαιο αυτό αίτημα τελικά δικαιώθηκε. Ο πρωθυπουργός δείχνοντας εμπράκτως συνέπεια στην δέσμευση που είχε αναλάβει και εθνική ευαισθησία, ζήτησε την κατάθεση σχετικής διάταξης η οποία και εισήχθη την προηγούμενη βδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ως τροπολογία και διόρθωση του άρθρου 7 του νόμου Κατρούγκαλου Ν 4387/2016 από το άρθρο 60 του νέου νόμου για την «Εθνική Σύνταξη των Ομογενών».

Με την τροπολογία αυτή μειώνεται ο χρόνος παραμονής από τα 40 στα 30 χρόνια, άρα το σύνολο των ομογενών κατοχυρώνει δικαίωμα Εθνικής Σύνταξης. Ακόμα και όσοι το έχουν κατοχυρώσει ήδη με μειωμένες απολαβές, αυξάνουν αναλογικά τις απολαβές τους κι αυτό ευνοεί τόσο τους Βορειοηπειρώτες όσο και τους Πόντιους Ομογενείς από την πρώην Σοβιετική ένωση. Συγκεκριμένα η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

Σε σχετική του δήλωση ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
« Ελπίζω με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας να μπει οριστικό τέλος στην αχαριστία που επί χρόνια επιδεικνύει το Ελληνικό Κράτος έναντι των αδελφών μας Ποντίων και Βορειοηπειρωτών. Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό για την ανταπόκριση. Εμείς ως Βουλευτές προσφυγικής καταγωγής θα παρακολουθούμε μέχρι τέλους όλα τα θέματα που αφορούν στους αδελφούς μας Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, ώσπου να δούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία αποκαθιστά πλήρως στην πράξη τη δικαιοσύνη και τιμά τις θυσίες που σιωπηλά έκανε και συνεχίζει να κάνει αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού για την μητέρα πατρίδα»

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών και την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Δύο σημαντικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η ρύθμιση για τις εθνικές συντάξεις των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση και αυτή που αφορά στην ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών ασφαλισμένων με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και που για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1992. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των ομογενών αυτών για την αναγνώριση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, τροποποιείται η διάταξη του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη, θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη -από 1η Ιανουαρίου 2022- οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν, καθώς μέχρι τώρα αυτή υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονται τα χρόνια της διαμονής τους από τα 40 χρόνια (π.χ. πλήρης εθνική σύνταξη στα 40 χρόνια, 50% της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια διαμονής κ.ο.κ. μέχρι το ελάχιστο των 15 ετών). Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια καθένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εξειδικευθούν σε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

  1. Ρυθμίζεται υπό προϋποθέσεις το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοτελώς απασχολουμένων που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, δίνεται ασφαλιστική ικανότητα στις ανωτέρω κατηγορίες ασφαλισμένων για παροχές υγείας σε χρήμα και είδος, από 1η Μαρτίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023, με τον όρο είτε να έχουν καταβάλει το προηγούμενο έτος, είτε καταβάλουν κατά το τρέχον έτος στον ΕΦΚΑ ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021.
  2. Τέλος, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για πρώην εργαζομένους της εταιρείας «ΘΡΑΚΗ ΑΕ», που υλοποιείται στη Θράκη, περιοχή που πλήττεται από την ανεργία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου ΑΕ. Μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των δικαιούχων σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, διάρκειας 18 μηνών, σε φορείς του δημόσιου τομέα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό