
Συμφωνία Στ. Καφούνη – Δ. Παπαστεργίου για συνεργασία του Υπουργειου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΕΣΕΕ στην χαρτογράφηση της ψηφιακής εικόνας των ΜμΕ
Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Μαρτίου Μαρτίου αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη. Συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΣΕΕ ο Γεν. Γραμματέας κ. Δώρος Καπράλος και ο Γεν. Διευθυντής κ. Αντώνης Μέγγουλης. Στο επίκεντρο τέθηκε η ανάγκη της πλήρους «χαρτογράφησης» των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην μακρά περίοδο ψηφιακής τους μετάβασης με στόχο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για την ψηφιακή εικόνα των επιχειρήσεων την οποία θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ θα τεθεί υπόψη των υπηρεσιών του Υπουργείου προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η σημερινή εικόνα της αγοράς και ώστε τα αποτελέσματά της να χρησιμοποιηθούν ως βάση για επόμενες δράσεις του Υπουργείου με στόχευση τον κλάδο του Εμπορίου και εν γένει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Στη συζήτηση που διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα διαπιστώθηκε συναντίληψη για τις νέες προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις επιχειρήσεις στη ψηφιακή εποχή. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν πως και η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις κοστοβόρα και χρονοβόρα για τις επιχειρήσεις, παρά τα πολλά θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή την πορεία προχωράμε όλοι μαζί. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεριμνούμε με κάθε διαθέσιμο πόρο και τεχνολογικό εργαλείο να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονισούν τη διοικητική, παραγωγική και εμπορική τους δομή. Για παράδειγμα, με το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» 110 χιλ. επιχειρήσεις απέκτησαν χρήσιμα για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαι αισιόδοξος καθώς και με τη συνεργασία μας με την ΕΣΕΕ θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε με ακρίβεια τα εμπόδια που συναντούν οι μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση και όλοι μαζί να τα επίλυσουμε».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα κράτους και επιχειρήσεων είναι προαπαιτούμενο για διατηρήσιμη ανάπτυξη και βιώσιμες επιχειρήσεις. Θέσαμε υπόψιν του κυρίου Παπαστεργίου την επείγουσα ανάγκη να προσέλθει η Πολιτεία ως αρωγός στις επιχειρήσεις με ενισχυμένη στήριξη, ώστε να επιταχύνουμε την ψηφιακή σύγκλιση με τον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Είναι σημαντικό ότι συμφωνήσαμε πως η ΕΣΕΕ θα καταγράψει επιστημονικά και λεπτομερώς τα προβλήματα της ψηφιακής μετάβασης στις ΜμΕ προκειμένου αμέσως μετά το Υπουργείο να δώσει λύσεις με στοχευμένα μέτρα. Απαιτούνται νέα ενισχυμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις εμπορικές επιχειρήσεις προσαρμοσμένα στις πρωτόγνωρες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία».