Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ακόμη και για την Θράκη !
Η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, που είχε συσταθεί κατόπιν προτάσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2020, ολοκλήρωσε την περασμένη Τρίτη το πόρισμά της και θα το φέρει προς έγκριση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Οπως αναμενόταν, τα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτήν, πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις τους, με κάθε αφορμή, περί αναγκαιότητας «συνεννόησης» στα θέματα που αφορούν την ακριτική και υψίστης εθνικής και γεωστρατηγικής σημασίας ελληνική περιοχή, δεν ομονόησαν.
Εκαστος εκ των σχηματισμών που συμμετείχαν στην επιτροπή κατέθεσε τη δική του πρόταση και ξεμπέρδεψε, με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ που, έχοντας εσωκομματικές ασχολίες υψηλής ολκής, δεν προσήλθε καν στην τελευταία σύνοδο.
Οι δύο εκπρόσωποί του, Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λομβέρδος, ως υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος, προτίμησαν την αναζήτηση ψήφων ανά την επικράτεια, με τον αναπληρωτή τους, μειονοτικό βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν, να επιχειρεί να σώσει την παρτίδα καταθέτοντας «δικό» του πόρισμα με προτάσεις εκ των οποίων πολλές διαχύθηκαν και σε αυτό της πλειοψηφίας. Παραήταν καλό (…) να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση, τουλάχιστον επί βασικών θεμάτων, και να ψηφιστεί στη Βουλή ενιαίο πόρισμα της εθνικής μας αντιπροσωπείας, το οποίο θα διαμόρφωνε άλλο κλίμα στη Θράκη.
Με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή πέρυσι της πρότασης Μητσοτάκη, είχαμε επισημάνει ότι «θα ήταν ολέθριο λάθος εάν οι επιφορτισμένοι με τη διαμόρφωση της πρότασης βουλευτές καταλήξουν σ’ ένα πόρισμα- συρραφή των προεκλογικών προγραμμάτων και ακόμα χειρότερο να εκδώσει, όπως συνηθίζεται σε διακομματικές, η κάθε μία ομάδα το δικό της πόρισμα με τις κομματικές της θέσεις».
Δυστυχώς έγινε αυτό. Πρυτάνευσε το κομματικό, αντιπολιτευτικό συμφέρον, από την ουσία.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας, που αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή, θα «οδεύσει» προς τη Θράκη προς υλοποίηση, υπονομευμένο. Αλλιώς θα ήταν να υλοποιείτο ένα αναπτυξιακό εγχείρημα θωρακισμένο με κοινή απόφαση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, διαφορετικό είναι η προσπάθεια να αντιπαλεύεται επί του πεδίου από τα κόμματα που δεν το ψήφισαν και τους τοπικούς φορείς που αυτά επηρεάζουν.
Η Βουλή εξέπεμψε διχαστικό μήνυμα για τη Θράκη και είναι κρίμα.
Υπάρχει όμως και το χειρότερο: να βαλτώσει η πρόταση και να ολισθήσει στις ελληνικές καλένδες. Εκτός και αν η κυβέρνηση αποδείξει πως εννοεί ό,τι ψήφισε.
Kathimerini