Συνάντηση Εργασίας στην ΠΕ Ροδόπης για τις προοπτικές πολιτιστικής, τουριστικής & περιβαλλοντικής αξιοποίησης του Παπικίου Όρους

Συνάντηση Εργασίας στην ΠΕ Ροδόπης για τις προοπτικές πολιτιστικής, τουριστικής & περιβαλλοντικής αξιοποίησης του Παπικίου Όρους

Συνάντηση εργασίας με θέμα την πολιτιστική, τουριστική και περιβαλλοντική αξιοποίηση του Παπικίου Όρους, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζά.
Με δεδομένο ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) «Ζώνης Ορεινού Όγκου Ροδόπης και ποταμού Νέστου» βρίσκεται σε διαδικασία εξειδίκευσης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», ο Αντιπεριφερειάρχης προκάλεσε την εν λόγω συνάντηση, προκειμένου να εξεταστεί, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, η δυνατότητα ένταξης της αξιοποίησης του Παπικίου Όρους στην ΟΧΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιάσμου Τζανέρ Ιμάμ και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ιάσμου, συνεργάτιδα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ξάνθης Πολυξένης Μπρίκα, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών ΠΑΜΘ Τρύφων Εξάρχου, η προϊσταμένη Χρύσα Τσιλιγγίρη και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η υπεύθυνη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Σοφία Ακριβοπούλου, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. Στάθης Κεφαλίδης, η αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Δασικής Υπηρεσίας Ροδόπης Μαρίνα Γκοτζαρίδου.
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η προτεινόμενη, προς αξιοποίηση, περιοχή, είναι εξαιρετικής σημασίας για την Π.Ε. Ροδόπης, εντάσσεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με τα επιμέρους μνημεία στην πλειοψηφία τους να είναι ανεσκαμμένα και δημοσιευμένα. Ταυτόχρονα, εντάσσεται στην κατηγορία Γ2 – περιοχή εναλλακτικού τουρισμού, από εκεί διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 το οποίο θα συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ.
Παράλληλα, το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο διατηρεί την παρθένα μορφή του, χωρίς την παρουσία εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η πρόταση, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, δομείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου στο Παπίκιο Όρος και την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας, οργανωμένη γύρω από τη φύση, τα μνημεία και τους οικισμούς. Για να καταστεί εφικτή η υλοποίησή της, λόγω της εμπλοκής πολλών φορέων, απαιτούνται παράλληλες ενέργειες, όπως έργα βελτίωσης οδικού επαρχιακού, αλλά και δασικού δικτύου, χαρτογράφηση διαδρομών επισκεψιμότητας, οδική σήμανση, διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών και εργασίες για την ανάδειξη των μνημείων, όπως η παλαιοχριστιανική Βασιλική Πολυάνθου, η Μονή Ληνού, το Βυζαντινό Λουτρό Μίσχου και η Μονή Σώστη. Να σημειωθεί ότι από την προτεινόμενη παρέμβαση δεν θίγονται οι θύλακες άγριας ζωής, ενώ καθώς ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς είναι μεγάλος, η προτεινόμενη παρέμβαση θα διευκολύνει την προληπτική προστασία και την αντιμετώπιση, κυρίως με την υλοποίηση έργων πρόσβασης στο οδικό και δασικό δίκτυο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έλαβαν μέρος στη συνάντηση εργασίας, αφού, όπως τόνισε, προϋπόθεση για την ανάδειξη της περιοχής του Παπικίου Όρους είναι η βέλτιστη συνεργασία. Η περιοχή του Παπικίου Όρους είναι εξαιρετικής ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας και η ανάδειξή του μπορεί να έχει πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την Π.Ε. Ροδόπης, πρόσθεσε ο κος Ταπατζάς, επισημαίνοντας ότι στον σχεδιασμό της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη είναι η αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε Περιφερειακής Ενότητας και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό