Συνέντευξη με την Νίνα Διακοβασίλη, Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου Και Επιστημών Ελλάδος
Η ζωγράφος Νίνα Διακοβασίλη έχει στο ενεργητικό της 6 ατομικές εκθέσεις και πολλές διακρίσεις (έχει βραβευτεί από το Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” για το έργο της “Ο Μυστικός Δείπνος” και από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά της στα κοινά και στην τέχνη). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και από τη θέση αυτή επιχειρεί να στηρίξει κάθε μορφή δημιουργίας.
Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, υπηρετεί τα ιδανικά του Πολιτισμού διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις και διαγωνισμούς που αποτελούν θεσμό και διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων.
Κυρία Διακοβασίλη, ποιοι διαγωνισμοί είναι ήδη ανοιχτοί για συμμετοχές;
ΑΠ: Αυτή την περίοδο «τρέχει» ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής για το 2022 και λήγει στις 21 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους. Ο Όμιλος μας, θέλοντας να υπηρετήσει τα ιδανικά του Πολιτισμού αφενός αλλά και να γίνει αρωγός των μουσικών ταλέντων της χώρας μας πραγματοποιεί αυτόν τον διαγωνισμό με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Τα μέλη των επιτροπών είναι έγκριτοι μουσικοί και Πρόεδρος για δεύτερη χρονιά θα είναι ο Διευθυντής της Συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης. Μόλις στις 20 Ιουλίου δε, έληξε η περίοδος συμμετοχής στον 11ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό έτους 2022.
ΕΡ: Παρακολουθώντας τις δραστηριότητες του Ομίλου, βλέπουμε οτι επεκτείνονται σε όλες τις μορφές του πολιτισμού. Ωστόσο, υπάρχουν εκδηλώσεις και υπό την αιγίδα του Ομίλου.
ΑΠ: Οι δράσεις μας πράγματι είναι πολύπλευρες. Ξεκινώντας από τις τέχνες με τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων είτε ενηλίκων, είτε παιδιών και τη διεξαγωγή μουσικών εκδηλώσεων με συναυλίες κλπ, συνεχίζουμε με λογοτεχνικά – ποιητικά δρώμενα και βιβλιοπαρουσιάσεις και φυσικά με τους διαγωνισμούς μουσικής και λογοτεχνίας που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τις επιστήμες με τη διοργάνωση ημερίδων και διαλέξεων, με θεματικές που άπτονται του ενδιαφέροντος του κοινού (π.χ. ιατρικά, παιδαγωγικά θέματα κλπ). Παράλληλα, με αίτηση άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων χορηγείται η αιγίδα – υποστήριξη του Ομίλου σε ανάλογες δράσεις μετά από απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου.
ΕΡ: Στην διάρκεια της καραντίνας, πως καταφέρατε να κρατήσετε ως Όμιλος, “ζωντανό” τον πολιτισμό;
ΑΠ: Γεγονός είναι πως όλοι οι φορείς και οι άνθρωποι του πολιτισμού περάσαμε δύσκολη περίοδο με τον κορωνοιό, αφού ο εγκλεισμός των δύο χρόνων οδήγησε σε αναστολή όλων των εκδηλώσεων με την παρουσία κοινού, κάνοντας έτσι φτωχότερη την πνευματική και την ψυχική δύναμη όλων μας, λόγω της απουσίας της ανθρώπινης επικοινωνίας. Προσπαθήσαμε όμως με τη χρήση του internet και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που αυτό μας δίνει να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές, πολιτιστικές δράσεις, πάντα στα μέτρα του εφικτού, καθώς βέβαια και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου.
ΕΡ: Όσον αφορά στο επίπεδο των διοργανώσεων, που εντείνονται οι προσπάθειές σας;
ΑΠ: Ως φορέας που υπηρετεί τις τέχνες, τον λόγο και τις επιστήμες, δεν ξεχωρίζουμε ποτέ κάποια δράση μας από μία άλλη. Όλες φέρουν για μας το ίδιο βάρος. Από την αρχική σύλληψη μιας ιδέας, ως τη δημιουργία της δράσης και την επιτυχή διεξαγωγή της και κατά συνέπεια της ευθύνης απέναντι στον κόσμο που μας παρακολουθεί και στους σκοπούς που υπηρετούμε. Σίγουρα οι μουσικοί διαγωνισμοί, απαιτούν περισσότερη ενασχόληση και χρόνο για την επιτυχία τους. Σκεφτείτε εν μέσω κορωνοιού, πόσο δύσκολο ήταν να τηρήσουμε με συνέπεια, όλα τα μέτρα προστασίας για τους διαγωνιζόμενους και τους κριτές και πόσο δύσκολα αντιμετωπίζονται αυτά.
ΕΡ: Ποιες δραστηριότητες σχεδιάζετε για το Φθινόπωρο;
ΑΠ: Θεού θέλοντος, θα ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν με τη Γενική μας Συνέλευση και στις 24 Σεπτεμβρίου έχουμε την εκδήλωση των λογοτεχνικών βραβείων για τους διαγωνισμούς του 2020 και 2021, που δεν είχαμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Στις αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζουμε την έκθεση με θέμα «Ζωές ξεριζωμένες» που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και μετανάστες που θα πραγματοποιηθεί στα βαγόνια του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Δήμου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις 4 Νοεμβρίου έχουμε την ετήσια συναυλία αλληλεγγύης με την Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής στο αμφιθέατρο του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» Αθηνών.
Ευελπιστούμε δε να κλείσουμε το έτος με τη διοργάνωση μιας ακόμα εικαστικής έκθεσης κατά τον μήνα Δεκέμβριο.