Συνέντευξη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ στην τουρκική Τζουμχουριέτ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Συνέντευξη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ στην τουρκική Τζουμχουριέτ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ  παραχώρησε συνέντευξη ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, χθες 7/12.
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Ιλχάν Αχμέτ, η οποία επισυνάπτεται  μεταφρασμένη στα ελληνικά στο σύνολό της είναι : “Οι μειονότητες θα εργαστούν για την ελληνοτουρκική φιλία”, “να υπάρξουν βήματα στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων”,  “Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού με γνώμονα τις ανθρώπινες αξίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστετυτικών ροών με αμοιβαίο όφελος” και ” την ειρηνική επίλυση στο κυπριακό με επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε τη συνέντευξη  όπως τη δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχιουριέτ:

“Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, μίλησε από την Ελλάδα στην Τζουμχουριέτ πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και το θέμα της μετανάστευσης, ο Αχμέτ δήλωσε: “Αναμένουμε βήματα προς επίλυση
στα θέματα των μειονοτικών δικαιωμάτων”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγγίπ Ερντογάν, θα έχει μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στην Αθήνα. Η τελευταία συνάντηση του Ερντογάν και Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είχε αναλυθεί ως ένα κρίσιμο  βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον Ελληνικό τύπο, για την επίσκεψη έχουν διατεθεί 3 χιλιάδες αστυνομικοί. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν πολλά θέματα των διμερών σχέσεων.
Ο Ερντογάν στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, είχε πει “Θα πάμε στην Αθήνα με μια αμοιβαία επωφελή προσέγγιση και μια
προσέγγιση win-win.”
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης της Ελληνικής Βουλής Ιλχάν Αχμέτ μίλησε στην Τζουμχουριέτ πριν την συνάντηση.

“ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ”

O Αχμέτ είπε πως βλέπει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ως ευκαιρία θετικών εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και
ελληνοτουρκικής φιλίας και μία ευκαιρία για προσέγγιση προς τη λύση των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών, ο Αχμέτ είπε: “Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι δύο χώρες που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος όσον  αφορά την παράνομη μετανάστευση. Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν κοινά συμφέροντα σε αυτό το θέμα. Και γι’ αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να εργαστούν μαζί ως προς τα θέματα της νομιμότητας, ηθικής και ανθρώπινων αξιών και να προτείνουν μία κοινή λύση στο θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”
Αξιολογώντας τις συζητήσεις και για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αχμέτ δήλωσε ότι οι ενεργειακοί πόροι και η ασφάλεια της Μεσογείου θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών , το διεθνές δίκαιο και του κεκτημένου του ΝΑΤΟ και η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτό το πλαίσιο.

 

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ “ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφιστώντας την προσοχή στη σημασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε: “Θέλουμε ολόψυχα την καλύτερη λύση προς όφελος των δύο λαών στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του  διεθνούς δικαίου. Θα ήταν ωφέλιμο να ξαναρχίσουν συναντήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πολιτικές διαβουλεύσεις με στόχο την επίλυση περιφερειακών και διεθνή θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος”.

 

“OI MEIOΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ”

Ο Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν έλαβε διαφορετικές αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνική αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Τελειώνοντας ο Αχμέτ είπε, "Εμείς ως μειονοτική κονωνία που ζούμε στη Θράκη και εγώ ως εκπρόσωπός της, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ελληνοτουρκική φιλία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να γίνουν βήματα προς μια λύση και στα θέματα των μειονοτικών δικαιωμάτων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό