Tα 3 λάθη που κάνουμε όταν τρώμε γιαούρτι και δεν ωφελούμε το έντερό μας
Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου σας, αρκεί να μην κάνετε αυτά τα 3 λάθη.
Το γιαούρτι είναι μια πηγή προβιοτικών καθώς παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με βακτήρια. Τουλάχιστον, για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως γιαούρτι, πρέπει να περιέχει δύο στελέχη προβιοτικών — Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus — σύμφωνα με τον FDΑ. Μπορούν να προστεθούν επιπλέον στελέχη, αλλά αυτά τα δύο πρέπει πάντα να υπάρχουν.
Αυτά τα δύο προβιοτικά στελέχη έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη πέψη της λακτόζης και μειωμένο κίνδυνο διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Τα φιλικά βακτήρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Όμως ορισμένα γιαούρτια έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία μετά τη διαδικασία ζύμωσης με αποτέλεσμα να σκοτώνονται οι ευεργετικές ζωντανές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην ευεργετικό για την υγεία του εντέρου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γιαούρτι προσπαθήστε να αποφύγετε τα παρακάτω λάθη.
Λάθος 1: Επιλέγετε γιαούρτια με γλυκαντικά
Ορισμένα γιαούρτια διατίθενται στο εμπόριο με ισχυρισμούς όπως «ελαφρύ» ή «χωρίς ζάχαρη». Αυτό είναι συνήθως μια ένδειξη ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ζάχαρης στο γιαούρτι σας. Ναι, ο περιορισμός της ποσότητας της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή μας είναι σημαντικός, αλλά η επιλογή προϊόντων με εναλλακτικές πηγές ζάχαρης μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου σας.
Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι πολλά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη αλλάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας — και όχι με καλό τρόπο .
Όμως η έρευνα είναι προκαταρκτικό στάδιο ακόμα και δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πώς η μακροχρόνια λήψη γλυκαντικών επηρεάζει την υγεία του εντέρου μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε εντελώς – απλώς προσπαθήστε να περιορίσετε τη συχνότητα που απολαμβάνετε το γιαούρτι με γλυκαντικά. Αντ αυτού μπορείτε να προσθέσετε στο γιαούρτι, μέλι ή ακόμα και φρούτα.
Λάθος 2: Επιλέγετε γιαούρτια χωρίς επιπλέον προβιοτικά
Δεν αποκαλύπτουν όλες οι μάρκες τον αριθμό των προβιοτικών , ο οποίος μετράται σε CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών), στα γιαούρτια τους. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσα φιλικά βακτήρια προσθέτουμε πραγματικά στο έντερο μας.
Επίσης, αν και λιγότερο συνηθισμένο, ορισμένα γιαούρτια δεν περιέχουν καθόλου ευεργετικά βακτήρια. Είτε υποβλήθηκαν σε θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες έχουν εξαφανιστεί ή μπορεί να μην έχουν προστεθεί ποτέ εξαρχής.
Όταν βρίσκεστε στον διάδρομο με τα γιαούρτια, αναζητήστε τη σφραγίδα Live & Active Cultures , η οποία διασφαλίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια καλλιέργειες ανά γραμμάριο γιαουρτιού.
Λάθος 3: Επιλέγετε γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Ενώ ορισμένα γιαούρτια δεν περιέχουν ζάχαρη, άλλες μάρκες μπορούν να έχουν έως και 20 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα. Ο περιορισμός της περιεκτικότητας σε πρόσθετη ζάχαρη είναι σημαντικός για τη γενική μας υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της πρόσθετης ζάχαρης στην υγεία του εντέρου μας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Τα προστιθέμενα σάκχαρα συνήθως απορροφώνται γρήγορα, επομένως δεν κατεβαίνουν στο πιο μακρινό άκρο του γαστρεντερικού μας συστήματος όπου ζουν τα βακτήρια. Επίσης, μεγάλο μέρος της έρευνας σε αυτόν τον τομέα ήταν παρατηρητική, καθιστώντας αδύνατη την εξαγωγή συμπερασμάτων αιτίας και αποτελέσματος.
Ωστόσο, ο περιορισμός της πρόσθετης ζάχαρης είναι μια καλή επιλογή για τη γενική υγεία σας. Όταν αγοράζετε γιαούρτι, ελέγχετε πάντα για την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στην ετικέτα των διατροφικών στοιχείων. Εάν επιλέγετε αρωματικά γιαούρτια, επιλέξτε ένα με 7 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ή λιγότερο – όσο χαμηλότερη, τόσο το καλύτερο.
Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε ένα απλό ή χωρίς ζάχαρη γιαούρτι, το οποίο είναι συνήθως χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, και στη συνέχεια να προσθέσετε τα δικά σας ψιλοκομμένα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για γλυκύτητα.
Πηγή: jenny.gr