Τα καρύδια και τα αμύγδαλα του Έβρου ταξιδεύουν στη Γερμανία
Το αποτέλεσμα μιας παράδοσης που περνάει από γενιά σε γενιά και δημιουργείται με σεβασμό στη γη και το περιβάλλον ταξιδεύει από τον Έβρο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα της οικογένειας Τέλιου, από τις Φέρες, «κουβαλούν» μαζί τους τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου τους, υπενθυμίζοντας σε όποιον τα δοκιμάζει ότι η ποιότητα είναι στενά συνυφασμένη τόσο με το περιβάλλον όσο και με τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Η Μαρία Τέλιου, μαζί με τον σύζυγό της, Αριστείδη, και τους τέσσερις γιους τους ξεκίνησαν το 2015 το ταξίδι στην καλλιέργεια των ακρόδρυων, στη γη που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές. Σήμερα, τα βραβευμένα προϊόντα τους προωθούνται συσκευασμένα με την επωνυμία «Telios Evros Nuts», πρεσβεύοντας τις αξίες της βιολογικής καλλιέργειας.
«Την περίοδο της κρίσης, το 2015, όταν είχαν αρχίσει να στενεύουν οικονομικά τα περιθώρια, πήραμε την απόφαση να αξιοποιήσουμε τη γη των προγόνων μας. Γνωρίζοντας ότι ο τόπος στον οποίο μένουμε ευνοεί τα καρύδια και τα αμύγδαλα, αποφασίσαμε να βάλουμε και εμείς αυτές τις καλλιέργειες, αν και είχαμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να ασχοληθούμε με διαφορετικά προϊόντα», αναφέρει στην ιστοσελίδα «Υπαιθρος Χώρα» η Μαρία.Ωστόσο, όπως προσθέτει η ίδια, «σηκώνοντας κανείς το βλέμμα ψηλά εδώ στην περιοχή, θα δει τα απομεινάρια αυτών των καλλιεργειών, καθώς διατηρούνται μέχρι και σήμερα άγριες αμυγδαλιές και καρυδιές. Ο τόπος εδώ είναι κατάλληλος για αυτές τις καλλιέργειες. Το νερό που υπάρχει στην περιοχή από το ποτάμι, αλλά και οι αέρηδες που δεν αφήνουν την υγρασία να τις καταστρέψει, ευνοούν το κλίμα, ώστε να ευδοκιμήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα».
Παράλληλα με την απόφαση της οικογένειας Τέλιου να αξιοποιήσει τα οικογενειακά στρέμματα, υπήρξαν και άλλοι συντοπίτες τους που πήραν την ίδια απόφαση, να αξιοποιήσουν τη γη που διέθεταν, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ώθηση στις δύο καλλιέργειες.